Annonce
Esbjerg

Kræftramte har succes med fodbold: Motion holder fodboldgutterne fra sygesengen

FC Prostata-spillerne har færre indlæggelser på hospital i forhold til de prostata-patienter, der ikke trænede fodbold ugentligt. Her er det holdet fra EfB's amatørafdeling med træner Jan Hansen. Privatfoto
Fælles fodboldtræning for ældre med prostatakræft har bredt sig ud til hele landet. Nu viser videnskabelige resultater, at fodbolden forebygger hospitalsindlæggelser.

Esbjerg: Esbjergs fodboldhold for mænd med prostatakræft er et bevis på, at fodbold gør godt. Så godt, at de 18 mænd, der er med på det FC Prostata Esbjerg stort set holder sig væk fra sygehuset og hospitalsindlæggelser.

Motionsfodbolden skaber et godt fællesskab og giver spillerne et afbræk fra sygdommen i hverdagen.

Træning en-to gange om ugen har så stor klinisk betydning for patienterne, at det kan forebygge mange hospitalsindlæggelser.

Det viser nye resultater fra en forskergruppe fra Universitetshospitalernes Center for Sundhedsfaglig Forskning ved Rigshospitalet.

Otte esbjergensere har deltaget i projektet, hvor forskerne har fulgt 214 mænd med prostatakræft over et år. Den ene halvdel har trænet fodbold 1-2 gange om ugen, mens den anden halvdel - kontrolgruppen - har levet på normal vis med den motion, hver enkelt mand selv har prioriteret.

Projektet viste, at der i kontrolgruppen uden fodbold på 105 personer var 33 hospitalsindlæggelser, mens der i fodboldgruppen på 109 personer var 20 hospitalsindlæggelser.

Annonce

FC PROSTATA FIK IDRÆTSPRIS

  • FC Prostata er et tilbud om motionsfodbold til mænd med prostatakræft, der har eksisteret siden 2012. Tilbuddet fik i 2016 Danskernes Idrætspris, da det er et unikt tilbud om fysisk aktivitet for at skabe en vej tilbage til livet efter et cancerforløb.
  • FC Prostata findes i tyve danske fodboldklubber i Danmark, men flere klubber og spillere vil formentlig følge trop.
  • Motionsfodbold forebygger helbredsproblemer og modvirker bivirkninger fra cancerbehandlingen, for eksempel overvægt og svage knogler.
  • Det lægevidenskabelige forsøg fandt sted under ledelse af Rigshospitalet i samarbejde med blandt andet Sydvestjysk Sygehus. Projektet er finansieret af Trygfonden.
  • Læs mere på EfB’s hjemmeside www.efb.dk/fc-prostata-community

God motionsform

Det er første gang, at en forskergruppe har kunnet vise en så klar klinisk effekt af et socialt motionsinitiativ, fremhæver fysioterapeut Eik Dybboe Bjerre, som er førsteforfatter på studiet.

- Vi ved, at fodbold kan være en god motionsform. Men vi har aldrig tidligere kunnet dokumentere, at motionsfodbold også kan have en klinisk betydning for, hvor ofte de har behov for at blive set på et hospital, siger Eik Dybboe Bjerre.

Deltagerne i studiet var i gennemsnit godt 68 år, og hvis man får en sygdom som prostatakræft i den alder, vil forventningen være, at de typisk vil tabe muskelmasse, knoglemasse og få en højere fedtprocent.

Men resultaterne viser, at mændene i fodboldgruppen både tabte fedt og opbyggede knoglemasse omkring hoften. Ifølge Eik Dybboe Bjerre er det sidste vigtigt, fordi det potentielt kan forebygge hoftebrud.

FC Prostata

Klubbernes trænere har fulgt anvisninger for god opvarmning for at forebygge skader. Forskerne kan se, at de spillere, som har trænet under en gang om ugen igennem et år, ikke har opnået samme positive resultater som de spillere, der er mødt op over en gang om ugen i gennemsnit.

Udover at undersøge muskelmasse, knoglemasse og fedtprocent i begyndelsen og ved afslutningen af studiet har forskerne i dette studie også løbende spurgt deltagerne, hvilke kontakter de har haft til sundhedsvæsenet. Besvarelserne viser samtidig, at fodboldgruppen i mindre grad end mændene i kontrolgruppen oplevede et fald i livskvalitet som følge af sygdommen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce