Annonce
forside

Krænkelser

Læserbrev: Læserbrevet 19. december "Tyskerhad" af Jørn Vestergaard rammer godt, fordi jeg er født her på egnen.

Jeg husker, hvordan folk, endda familiemedlemmer, der kom i mit og mine bedsteforældres hjem, kom med hadske bemærkninger, da jeg i 1978 blev ansat i en tysk koncern, Hoechst AG, 1981-83 i hovedsædet ved Frankfurt M. 1995-2002 levede i Pfalz, den grænseregion i Europa, hvor blodet har flydt i århundreder, snart fransk, snart tysk.

Jeg har herhjemme, men aldrig i Tyskland, ganske ofte følt det lille "tyskerhad", som regel fra mennesker uden forudsætninger for at sanse nuancerne i sprog og attitude.

Det var oftest hos vore forældres generation, som havde oplevet besættelsen, de fleste dog uden at have ofret noget personligt.

"Tyskerhadet" er altså af ret ny dato. Der er næppe én familie i Sønderjylland eller i Tyskland, der ikke har mistet sønner og mænd ved fronterne under "den store krig" uanset nationalt tilhørsforhold.

De kunne senere leve side om side i gensidig tillid og respekt.

Min kollega i Frankfurt M., vi er begge fra 1946, følte sig skyldig, fordi hans far var i SS. Men hvorfor skulle han føle skyld for noget, som han ikke selv havde begået?

Hvordan kan man hade nogen, et folk, man ikke kender? Selv det lille "tyskerhad" er væmmeligt.

Jeg anser også JydskeVestkystens hidtidige dækning af baggrunden i sagen ved Ludwig-Andresen-Schule for problematisk, som Jørn Vestergaard påpegede.

Der er ikke så stor forskel på os, som vi bilder os ind.

Det er på tide, at vi gør op med krænkelseskulturen og møder hinanden i åbenhed med tillid til berigelse af i vores liv, som vi gjorde i Pfalz og nu igen her i Sønderjylland med mindretallet, som er til stor glæde for os.

Lad den, der selv bor i et glashus, kaste den første sten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Nu spidser det til i sag om tyske huskøbere i Danmark: Styrelse kan sende minister i samråd

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Det utilgivelige læk

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det nyder vi som borgere godt af, når vi eksempelvis kan betale i supermarkedet via en app, eller når vi skal i kontakt med offentlige myndigheder og ikke behøver af møde fysisk op. Tager man blot et smut syd for grænsen, vil man opdage et samfund, der virker tilbagestående i forhold til at høste fordelene af et digitaliseret samfund. Men udviklingen har også sine omkostninger. Eksempelvis kan det være svært for ældre at finde ud af selvangivelsen eller anden form for computerkontakt med myndighederne. Disse generationsudfordringer gøres der meget for at afbøde, men nogle omkostninger er af en karakter, så de er utilgivelige. En sådan er Sygehus Lillebælts læk, som netop er blevet kendt i offentligheden, af fortrolige oplysninger om godt en halv million patienter. Kort fortalt har blandt andet cpr-numre, navne og hjerteoplysninger i flere end fem år ligget tilgængelige for alle 26.000 ansatte i Region Syddanmark samt et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland. Regionen og sygehuset er blevet kritiseret for lækket i en afgørelse fra Datatilsynet, men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har "ikke fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger. Det kræver nu ellers ingen livlig fantasi at forestille sig, at der blandt 26.000 ansatte samt samarbejdspartnere i ind- og udland skulle findes et enkelt broddent kar, hvis moral og syn på tavshedspligt er flosset. Selv om den i øvrigt afgående lægelige direktørs tillid til sine ansatte kan være sympatisk, er den grænsende til naiv. Desværre oplever vi af og til disse helt utilgivelig læk af personlige oplysninger fra offentlige myndigheder, og netop fordi digitaliseringen af samfundet ikke kan spoles tilbage, er der grund til på det kraftigste at indskærpe vigtigheden af, at have styr på den slags. Mister folk først tilliden til myndighederne, kan det være uopretteligt.

Sport

Forstå hvorfor verden græder: - Vi har mistet en rockstjerne i Kobe Bryant

Annonce