Annonce
Sydjylland

Kraftig blæst kunne ikke holde Hans tilbage

Hans Rønn Pedersen har været alkoholiker i mange år. Løb hjalp ham ud af misbruget. Foto: Jacob Schultz
Den første af i alt seks dage i løbeskoene gik ikke helt, som Hans Rønn Pedersen havde regnet med. Det kraftige blæsevejr fik ham til at skære et par kilometer af lørdagens rute, men motivationen har ikke forladt ham. Han går stadig efter at nå Grenen i Skagen på torsdag.

Haderslev: Hans Rønn Pedersen træder ud af bilen. Han er klædt i sort fra top til tå med undtagelse af de blå løbesko og den neongrønne hue. Uret sidder på sin plads om håndleddet, og høretelefonerne hænger slapt over skuldrene.

Bilerne suser forbi på landevejen ved Haderslev. De ved det ikke, men Hans er ved at gøre sig klar. Lørdag løb han omkring 80 kilometer fra sit hjem i Guderup og til Haderslev, og søndag fortsætter han der, hvor han slap.

Hans skal nemlig løbe hele vejen fra Guderup til Skagen på seks dage.

Målet er at gøre opmærksom på, at der er forskellige veje ud af et alkoholmisbrug, og for Hans har vejen været nemmere at følge med løbeskoene på.

Annonce

Hvorfor løber Hans?

Hans løber for at sætte fokus på, at der er forskellige veje ud af et alkoholmisbrug. Hans har selv været alkoholiker i mange år, og løb hjalp ham med at få kontrol over misbruget. Han løber dog også for at sætte fokus på, at der mangler støtte til pårørende til alkoholmisbrugere.

Idéen om at løbe 450 kilometer fra Guderup til Grenen har han selv fundet på. De første fem dage vil han løbe omkring 80 kilometer, så han på den sidste og sjette dag kan nøjes med omkring 30 kilometer.

Turen kan man følge på hans Facebook-side 'En alkoholiker løber og fortæller'.

I modvind

Hans kaster et blik mod op mod himlen, der næsten er mere blå end de løbesko, han har på. Sollyset får ham til at knibe øjnene lidt sammen.

Sådan så himlen ikke ud lørdag, da han startede turen ude foran sit hus i Guderup på Als. Det regnede, og DMI havde varslet om kraftig blæst flere steder i landet. Blæsten løb Hans direkte ind i.

- De første 50 kilometer løb jeg i hård modvind. Det føltes som at løbe op ad bakke, siger Hans.

- Jeg tænker ellers normalt ikke, når jeg er ude og løbe. Men lørdag tænkte jeg meget over vejret, og hvor træls det var. På et tidspunkt var jeg også nødt til at stoppe med at løbe for at gå lidt, og der gik jeg også og skældte ud på vejret.

Efter 50 kilometer i modvind besluttede Hans at korte noget af ruten af. Han skulle egentlig have taget en omvej til Haderslev, men i stedet løb han direkte for ikke at være for hård ved sine ben allerede den første dag.

Løbe i nuet

Han giver låret et klap. Det viste sig at være en god beslutning at løbe direkte til Haderslev. Benene har det nemlig godt søndag, og det samme har den motivation, der skal bringe Hans til Skagen.

Hans er ved at være klar.

- Og lige meget hvad kan vejret jo kun blive dejligere, end det var i går, siger han og sætter høretelefonerne på plads.

Planen er, at han søndag skal nå et stykke nord for Vejle. 84 kilometer på omkring ti timer.

Men selvom dagens mål er på plads, og han står klar i sit løbetøj og løbesko, så tænker Hans slet ikke så langt endnu. Han tager ruten fem kilometer ad gangen. Det er den afstand, der er imellem pauserne.

- Når der begynder at være kortere til mål, så tænker jeg, at nu er jeg et maraton væk. Nu er jeg kun et halvmaraton væk. Når der så er ti kilometer tilbage, svarer det til en løbetur hjem fra arbejde, og så tager jeg den derfra, siger han.

Hans har heller ikke planlagt, hvordan han vil fejre det, når han kommer til Skagen. Han er der ikke endnu, og selvom han er villig til at kæmpe sig igennem meget, så vil han ikke tage sejren på forhånd. Den kommer, når den kommer.

- Jeg er nødt til at løbe i nuet. Jeg kan ikke allerede nu gå og tænke på, hvor træt jeg vil være i benene på onsdag, fordi så når jeg ikke til onsdag.

Bilen starter. Den drejer ud fra parkeringspladsen og fortsætter ned ad landevejen.

Hans sætter i gang efter den. Med musik i ørerne, sol i ansigtet og et mål, der indtil videre er fem kilometer væk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce