Vejle: - Aj, det blev lidt mislykket.
Det er fredag formiddag i Børkop, og to piger står dybt koncentrerede ved køkkenbordet. De bager kransekage.
Emma Levring Kjærulf og Sara Jæger fra 9.a på Englystskolen er i brobygning. Det burde foregå på Syddansk Erhvervsskole, men coronaen ...
Så 112 elever gennemfører i stedet et virtuelt brobygningsforløb. Det er Syddansk Erhvervsskole den eneste uddannelsesinstitution i Vejle, der gør.
Emma og Sara er på "gastronomi" og skal blandt andet lære præcis borddækning og konditori. Det virtuelle står ikke alene. Skolen sørgede nemlig onsdag for at levere en pose på Saras og 37 andre adresse. Den indeholdt sprøjteposer, servietter, opskrifter og ingredienser.
Tålmodighed på skærm
På Syddansk Erhvervsskole sidder brobygningslærerteamet Niels Ingemann Steffensen og Martin Bank Rasmussen parat, hvis der er noget eleverne er i tvivl om, så kan lærerne svare.
Brobygningselever og lærere mødes i løbet af dagen i det store virtuelle forum. En fordel er, at instruktionen i at bage kransekage ligger på en video, som de kan se lige så mange gange, de vil. Her er det altså let at få læreren til lige at gentage sin undervisning.
Sara Jæger og Emma Levring Kjærulf, brobyggereeleverVi får ikke det hele med. Fornemmelsen af uddannelsesstedet, de andre elever, faciliteterne og hvordan undervisningen rigtigt foregår.
- Det er nyt for os at undervise på denne måde. Men fedt at træde nye græsgange. Det lærer man da noget af. Det er fedt at give eleverne en oplevelse og friste dem. Derfor er kransekagen et genialt produkt, siger de to.
Brobyggeri via skærm
Der er i alt 112 elever fra 9. klasse i brobygning i Vejle torsdag og fredag i uge 1. Eleverne er fordelt på fem fagretninger/interesseområder på Syddansk Erhvervsskole i Vejle:
- 14 elever på Robot, automatik og teknologi.
- 17 elever på It, netværk og design.
- 22 elever på Byggeri, energi og konstruktion.
- 21 elever på Motor, transport og teknologi.
- 38 elever på Gastronomi, ernæring og service.
-
Syddansk Erhvervsskole holder online info-møde 25. januar med tilmelding på sde.dk, fordi de sædvanlige åbent hus og info-mødearrangementer ikke kan afvikles som normalt i disse tider.
Ulemperne er de to elever helt skarpe på:
- Det her er jo bare lidt som at bage hjemme. Vi får ikke det hele med. Fornemmelsen af uddannelsesstedet, de andre elever, faciliteterne og hvordan undervisningen rigtigt foregår, siger Emma og Sara.
Sejt af skolen
Men de er dog enige om, at det her er bedre end ingenting, og at det er sejt, at skolen er kørt hele vejen ud til deltagerne med tingene.
- Jeg har meldt mig her for at prøve noget andet end det boglige for at se, om det kunne være noget. Jeg ville gerne være helt sikker, siger Emma Levring Kjærulf.
De to Børkop-piger har dog en anden plan: Efterskole i 10. klasse og derefter gymnasiet.
- Man må håbe coronaen ikke også ødelægger dét år, siger de.