Annonce
Tønder

Kransenedlæggelse: Corona kan ikke stoppe 9. april

Normalt samler mindehøjtideligheden i Bredevad den 9. april mellem 40 og 50 deltagere 1920. På fredag gennemføres arrangementet i corona-tilpasset og dermed stærkt reduceret form. Privatfoto/arkiv

TØNDER/BREDEBRO: Corona-restriktionerne ligger en dæmper på mangt og meget, men én speciel begivenhed kan pandemien ikke rokke ved. På fredag den 9. april er det 81 år siden, at den tyske besættelsesmagt gik over grænsen og besatte Danmark. Overfaldet med kodeordet "Operation Weserübung" kostede 13 danske soldater og tre grænsegendarmer livet. To af de dræbte soldater faldt under en træfning ved Bredevad.

Siden befrielsen fem år senere har der været fast tradition for at mindes de faldne, og den tradition bliver der trods de uvante aktuelle omstændigheder ikke lavet om på.

- Det ville være ubærligt ikke at gennemføre en mindesammenkomst. Men vi gør det i reduceret form med respekt og under behørig hensyntagen til de gældende regler, siger formanden for de lokale forsvarsbrødre, Allan Poulsen, Tønder. Han er i øvrigt også præsident for De danske Forsvarsbroderselskaber, der har omkring 7500 medlemmer fordelt over hele landet.


Det ville være ubærligt ikke at gennemføre en mindesammenkomst. Men vi gør det i reduceret form med respekt og under behørig hensyntagen til de gældende regler

Allan Poulsen


Den reducerede udgave af mindehøjtideligheden foregår i to adskilte forløb. Fra morgenstunden nedlægger repræsentanter fra Hjemmeværns Distriktet i Søgård kranse fra hæren ved mindestenene for de to faldne soldater - menig 724 Poul Søgård, der var født i Vejle, og menig 731 Peder Jørgen Andersen, født i Vissenbjerg på Fyn.

Klokken 10 møder Forsvarsbrødrene - i reduceret trop - op med faner. Også her bliver der efter en kort tale lagt blomster og udtalt et "æret være jeres minde", ikke blot for de to danske soldater, men for de i alt 13 danske soldater og tre grænsegendarmer, som mistede livet i kamp mod tyskerne denne dag for 80 års siden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Esbjergs sidste kvotekonge skovler penge: Har tjent mere end en kvart milliard kroner de sidste ti år, men nu truer Brexit

Erhverv

Montører overfuses af vrede kunder på hjemmekontoret: Nu får de hjælp til at nedtrappe konflikterne

Sydjylland

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Sønderborg For abonnenter

Modstander undrer sig over byggeri af biogasanlæg: - Det er grove løjer

Annonce