Annonce
Sønderborg

Krav fra flere sider: - Sønderborg har stærkt behov for et nyt parkeringshus

Parkeringspladser er en mangelvare i Sønderborg i dagtimerne, så spørgsmålet er, hvilken retning bilisterne skal køre i for at finde et egnet sted at stille øsen. Arkivfoto: Timo Battefeld
Med salget af parkeringshuset i Nørre Havnegade opstår der behov for parkeringspladser andre steder i byen, og der er fortalere for et nyt p-hus ud mod Vingården ved siden af Sønderborghus.

SØNDERBORG: Når Bitten og Mads Clausens Fond overtager parkeringshuset i Nørre Havnegade 15. januar, opstår der akut behov for nye p-pladser rundt om i byen. Flere er inde på, der bør bygges et nyt parkeringshus centralt i midtbyen.

- Der er behov for et nyt parkeringshus i Vingården her bag Favørhuset. Mange får en parkeringsbøde for at handle i byen. Når de er inde i byen for at hygge sig, eller der kommer tyskere på besøg, vender de ofte tilbage til en parkeringsbøde. Det er ærgerligt, siger City manager Axel Nielsen.

- Vi har behov for et ekstra p-hus. Lige nu render folk, der langtidsparkerer i bymidten, rundt og stiller parkeringsskiver hele tiden. Det bliver der sikkert brugt mange arbejdstimer på. I princippet burde det være gratis at parkere i hele byen, så var problemet løst, siger Axel Nielsen, der får opbakning af viceborgmester Stefan Lydal, Dansk Folkeparti.

- Ja, det er korrekt, vi har behov for et nyt parkeringshus. Planerne er at opføre et inde i et større område omkring Vingården. Når vi får 55 millioner kroner for p-huset på havnen, kan vi ikke bare stikke pengene i lommen, men må bruge dem på at skabe parkeringspladser for ansatte og handlende i hele byen. Parkeringshuset på havnen blev bygget i et omvendt udbud, hvor vi sagde, vi havde 30 millioner kroner, og fem entreprenører bød ind med det resutat, vi fik 387 parkeringspladser, siger Stefan Lydal.

- Vi kunne lave nogenlunde det samme udbud én gang til. Måske kunne vi lave en såkaldt OPP model, så det bliver en kombination af offentlige og private parkeringspladser. Jeg overvejer at lade det blive en del af budgetforhandlingerne at bruge pengene for parkeringshuset på havnen til et nyt p-hus. Vi behøver ikke bruge hele beløbet. Parkeringsfonden er tom, så der er ikke noget at hente der, siger Stefan Lydal.

Annonce

P-huse

I august blev det offentliggjort, Bitten og Mads Clausens Fond køber parkeringshuset i Nørre Havnegade formedelst 55 millioner kroner. Køberen er BMC Ejendomme A/S, som vil tilbyde to timers gratis parkering for alle. P-huset er en del af udviklingen af Byens Havn, som BMC Fonden er en stærk aktør i. Der ryger 387 langtidsparkeringspladser. Det bliver muligt at langtidsparkere ved Reimers Skolen og langs kasernemuren. Tidligere parkerede mange på Føtex' parkeringstag, der i lang tid var gratis, men efter klager fra kunder især i juletiden, blev der indført to timers parkering. Det giver pressede forhold på villaveje og pladser rundt om i byen, hvor ansatte og handlende stiller deres køretøjer langs fortove og kantsten. Derfor mener flere, der er behov for en gratis langtidsparkering. Mange af byens arbejdsgivere og erhverv stiller ikke tilstrækkeligt med p-pladser til rådighed for deres ansatte. Kommunen har selv mange ansatte i bymidten. Der er nedsat et udvalg, som skal se på hvordan parkeringsproblemerne kan løses, og hvor der eventuelt kan placeres et nyt p-hus. På tirsdag har teknik- og miljøudvalget en temadrøftelse om bystrategi og parkering i midtbyen.

Vi skylder ingenting

- Vi er i fuld gang med at løse parkeringsproblemerne i byen, men vi skylder ikke noget på grund af, vi har solgt parkeringshuset i Nørre Havnegade. Der er forhold, der skal løses. Vi ser på det og vil blandt andet udlægge parkeringspladser ved Reimers Skolen og kasernen for at kompensere for salget af parkeringshuset. Intet er besluttet endnu. Jeg har ikke hørt noget konkret om, der skal placeres et p-hus i midtbyen, siger formand for teknik- og miljøudvalget Aase Nyegaard, Fælleslisten.

- Der bør da placeres et p-hus i midtbyen, og det bør graves ned, så vi ikke skal glo på biler. Folk kommer til byen for at opleve miljø og atmosfære og ikke for at se på biler. De er alle vegne. Trafikken er stigende. Byen gør ikke noget ved det, siger Kenneth Juhl, der bor ved Ringriderpladsen og i årevis har protesteret mod, kommunen bruger det rekreative område til masser af p-pladser.

- Parkeringspladserne i butikscenter Borgen er afsat. Ansatte betaler 600 kroner om måneden for en heldages parkering. Det er ikke muligt i midtbyen at betale sig fra at parkere i tre, fire timer eller mere, heller ikke selv om nogen gerne vil, siger Axel Nielsen.

Parkeringshuset i Nørre Havnegade blev indviet under stor festivitas i november 2017, men nu er det solgt til BMC Ejendomme A/S, som vil gøre det gratis at parkerere i to timer. Arkivfoto: Timo Battefeld
Parkeringshuset er blevet mere brugt med årene, efterhånden som Hotel Alsik er bygget færdigt, og nu har moderkoncernen købt p-huset, så folk med behov for langtidsparkering på grund af arbejde må finde andre steder at stille bilen. Arkivfoto: Timo Battefeld
Borgmester Erik Lauritzen, Socialdemokratiet, indviede parkeringshuset på behørig vis for to år siden, men nu har han solgt det, og så mener nogen, der er behov for nye p-pladser centralt i byen. Arkvifoto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce