Annonce
Aabenraa

Kreativ protest: Kunst på omstridt hegn

"Du kommer ikke herind", står der på plakaten, der indgår i udsmykningen på vildsvinehegnet. Foto: Lars Salomonsen
Den dansk-tyske venskabsgruppe "Wildschweinezaun der Liebe" udsmykker vildsvinehegnet med guirlander og citater for at vise, at båndet mellem Sønderjylland og Sydslesvig er stærkere end et stykke metal.

Ellund: Hvis man går en tur langs vildsvinehegnet i Ellund, kommer man forbi mange kreative ophæng. Flere ukendte sjæle har bundet farverigt hækletøj, spraglede guirlander, hjemmelavede malerier og citater på det grønne metal.

En dansk-tysk venskabsgruppe har brugt timer på at strikke lange guirlander og trykke venlige og undertiden kritiske budskaber på papir. Blandt andet med citatet: "Verbundenheit ist schön" - "Sammenhold er smukt", kan det frit oversættes til.

Gruppen vil vise, at båndet mellem Sønderjylland og Sydslesvig er større end et hegn. Budskabet skal ud i verden.

Det har de blandt andet gjort med instagramprofilen "Wildschweinezaun der Liebe", hvor de poster billeder af de kreative bidrag, som folk har hængt op. Gennem deres optræden på de sociale medier håber de på at inspirere mange andre til at deltage i udviklingen af solidaritet og kærlighed mellem danskere og tyskere.

Projektet startede i januar 2019, da opførslen af hegnet begyndte. Medlemmerne af den dansk-tyske venskabsgruppe var vrede over, at der skulle laves et "grænsehegn", for de ville ses som en enhed. Det var hovedgrunden til, at de begyndte projektet. Aktivisterne, som ikke ønsker deres navne offentliggjort, vil forhindre, at hegnet skaber en adskillelse i folks tankegang. De ønsker sig nemlig et grænseløst naboskab mellem Sønderjylland og Sydslesvig.

Annonce
Udsmykningen er på plads på dele af vildsvinehegnet. Foto: Lars Salomonsen

Papfigurer skal lukke hul

I denne uge skal vildsvinehegnet i Kollund stå færdigt.

Kunstnerne Søren Møller og Markus Herschbach er ved at udvikle en plan for vildsvinehegnet. Med 200 papfigurer vil de lukke de huller, der er i hegnet. De vil ikke røbe alt, for de er ikke helt færdige. Projektet bliver et supplement til deres udstilling på Museumsberg i Flensborg.

- Disse politiske samfundsfænomener har altid interesseret os. Angsten er blevet en meget stærk motivation for de her politiske handlinger, og det er vigtigt for os at gøre opmærksom på det, siger Markus Herschbach.

Kunstnerne er en del af udstillingen "Grænse". Her har de valgt at fremvise grisehoveder af plastik, et hegn og store skarpe forke. De har provokerende kaldt udstillingen "Frikorps Dannebrog". Titlen leger med navnet på det frivillige danske korps, der på Nazi-Tysklands side deltog i krigen på Østfronten fra 1941 til 1943.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Marcus Knuth er en gemen mandattyv

Marcus Knuth blev onsdag De Konservatives nye udlændingeordfører samt integrations- og indfødsretsordfører. Det er der bestemt ingen grund til at ønske tillykke med. Den politiske belønning er nemlig aldeles ufortjent. Naturligvis er det fuldstændig legitimt, hvis Marcus Knuth ikke længere har følt sig hjemme i Venstre og derfor skifter til De Konservative. Til gengæld er det målt med moralske alen helt utilstedeligt, at politikeren blot fortsætter i Folketinget, som om intet var hændt. Den 5. juni i år sendte vælgerne 43 repræsentanter for Venstre ind i Folketinget. Så vidst vides har der ikke efterfølgende været et nyt valg. Derfor er de 43 mandater fortsat Venstres. Partihop er beklageligvis ikke helt så sjældne i dansk politik. Som regel er mønstret det samme – afhopperne tager deres mandater ind i det nye parti. Opfattelsen af, at politikerne så at sige ejer deres mandat er hinsides enhver sund fornuft. Mandatet tilhører de vælgere, der har udpeget den pågældende. Ved Folketingsvalget satte godt 9500 vælgere deres kryds ved Marcus Knuth. Det gjorde de givetvis i forventning om, at deres tillidsmand på tinge ville arbejde for Venstres dagsorden. Den tillid er nu gjort til skamme. Eneste anstændige beslutning er at forlade sin politiske tillidspost, hvis man af den ene eller anden grund kommer på kollisionskurs med sig parti. Så kan suppleanten nemlig rykke ind og fortsætte arbejdet for den liste, som vælgerne har peget på. Havde Marcus Knuth draget denne rette konsekvens, ville det aftvinge respekt. Det havde herefter stået ham frit for eventuelt at stille op som konservativ kandidat ved næste Folketingsvalg, hvor han måske endda havde haft rimelige muligheder for atter at blive sendt afsted til Christiansborg. I stedet har Marcus Knuth nu slet og ret gjort sig skyldig i gement mandattyveri, hvor han har sat sine egne interesser over vælgernes. Den slags bidrager til en politikerlede, som i dette tilfælde er absolut berettiget.

Annonce