Annonce
Aabenraa

Kreativ protest: Kunst på omstridt hegn

"Du kommer ikke herind", står der på plakaten, der indgår i udsmykningen på vildsvinehegnet. Foto: Lars Salomonsen
Den dansk-tyske venskabsgruppe "Wildschweinezaun der Liebe" udsmykker vildsvinehegnet med guirlander og citater for at vise, at båndet mellem Sønderjylland og Sydslesvig er stærkere end et stykke metal.
Annonce

Ellund: Hvis man går en tur langs vildsvinehegnet i Ellund, kommer man forbi mange kreative ophæng. Flere ukendte sjæle har bundet farverigt hækletøj, spraglede guirlander, hjemmelavede malerier og citater på det grønne metal.

En dansk-tysk venskabsgruppe har brugt timer på at strikke lange guirlander og trykke venlige og undertiden kritiske budskaber på papir. Blandt andet med citatet: "Verbundenheit ist schön" - "Sammenhold er smukt", kan det frit oversættes til.

Gruppen vil vise, at båndet mellem Sønderjylland og Sydslesvig er større end et hegn. Budskabet skal ud i verden.

Det har de blandt andet gjort med instagramprofilen "Wildschweinezaun der Liebe", hvor de poster billeder af de kreative bidrag, som folk har hængt op. Gennem deres optræden på de sociale medier håber de på at inspirere mange andre til at deltage i udviklingen af solidaritet og kærlighed mellem danskere og tyskere.

Projektet startede i januar 2019, da opførslen af hegnet begyndte. Medlemmerne af den dansk-tyske venskabsgruppe var vrede over, at der skulle laves et "grænsehegn", for de ville ses som en enhed. Det var hovedgrunden til, at de begyndte projektet. Aktivisterne, som ikke ønsker deres navne offentliggjort, vil forhindre, at hegnet skaber en adskillelse i folks tankegang. De ønsker sig nemlig et grænseløst naboskab mellem Sønderjylland og Sydslesvig.

Udsmykningen er på plads på dele af vildsvinehegnet. Foto: Lars Salomonsen
Annonce

Papfigurer skal lukke hul

I denne uge skal vildsvinehegnet i Kollund stå færdigt.

Kunstnerne Søren Møller og Markus Herschbach er ved at udvikle en plan for vildsvinehegnet. Med 200 papfigurer vil de lukke de huller, der er i hegnet. De vil ikke røbe alt, for de er ikke helt færdige. Projektet bliver et supplement til deres udstilling på Museumsberg i Flensborg.

- Disse politiske samfundsfænomener har altid interesseret os. Angsten er blevet en meget stærk motivation for de her politiske handlinger, og det er vigtigt for os at gøre opmærksom på det, siger Markus Herschbach.

Kunstnerne er en del af udstillingen "Grænse". Her har de valgt at fremvise grisehoveder af plastik, et hegn og store skarpe forke. De har provokerende kaldt udstillingen "Frikorps Dannebrog". Titlen leger med navnet på det frivillige danske korps, der på Nazi-Tysklands side deltog i krigen på Østfronten fra 1941 til 1943.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Cirkusprinsesse på besøg i Varde

Trekantområdet

Mand stadig i kritisk tilstand efter badeulykke: Kommune tjekker sikkerheden

Annonce