Annonce
Sydjylland

Kreative brødre bag nyt inspirationshus

Attila Szocska (tv.), Freja Munch og Peter Szocska foran den bevaringsværdigee bygning, som de selv har renoveret en stor del af. Fotos: Søren Gylling

Bevaringsværdig bygning i Christiansfeld er på et år blevet forvandlet til en velbesøgt butik og en turistattraktion.

Annonce

De er ikke som de andre. De er noget for dem selv. Noget ganske særligt. Udtalen af deres efternavn er en spiritusprøve værdig, men det er ganske vist, at brødrene Peter og Attila som efterkommere af en ungarsk flygtning hedder Szocska til efternavn.

Og lige så ganske vist og ganske eventyrligt er det, at brødrene med god støtte fra Attilas hustru Freja Munch har forvandlet den store hvide bygning ved siden af Brødremenighedens kirkegård, Gudsageren i Christiansfeld til en inspirerende seværdighed med en unik udstilling af tæpper, gulve og boligtilbehør.

Den bevaringsværdige bygning opført i 1907 i solid tysk byggestil er tidligere brandstation, tidligere museum og tidligere skole, og den er nu renoveret fra kælder til tag og fremstår ikke alene som en ny attraktion i UNESCO-byen, men også som en kreativ butik, hvor man ikke blot ser og føler på varerne, men også hører historierne om dem.

Og det er ingen overdrivelse at skrive, at brødrene som de ivrige ildsjæle, de er, næsten står i kø for at fortælle dem. - Der kommer mange turister her for bare at se huset, og når de for eksempel kommer ind i korkværelset, fortæller vi dem om korkegen, som vi har et billede af her på væggen, siger Peter, der kun afbrudt af nogle år som sygeplejerske har været i gulvbranchen i 39 år. Og det er jo en del, når man er født i 1964. Det er hans tidligere gulvfirma, der danner grundlaget for Handelshuset Szocska Living A/S, som hans bror, der er økonomiuddannet og har haft et brilleagentur, kom med i for to år siden.

Handelshuset Szoscka Living

Der sælges gulve, tæpper og boligtilbehør i Handelshuset Szocska Living A/S på Kirkegårds Allé 4 i Christiansfeld mandag-fredag 10.00-17.30 og lørdag 10.00-17.30. Læs mere om huset på www.szocska-living.dk

Himmelsengen i soveværelset er hentet i Ebeltoft.
Annonce

Oplevelser til salg

- Vi er fra Haderslev, og vi havde valget mellem at slå os ned i Kolding eller Haderslev, og valgte så Christiansfeld, fordi der var en flot bygning til salg, og den var meget billigere i husleje end butikker i gågaderne i Kolding eller Haderslev, og fordi vi her kunne få det lige, som vi ville. Og folk har taget rigtig godt imod os, siger brødrene, der med egne hænder har stået for 80 procent af renoveringen.

- Det er foregået uden for arbejdstiden og i weekenderne, tilføjer Freja Munch, der i Szocska Living bl.a. står for indkøb af boligtilbehør, som ofte hentes hos leverandører i udlandet, fordi det skal være unikt. - Vi har fået rigtig godt fat i kunderne. Vi er lidt gammeldags og har ikke lavet den store reklame, men blot været hjulpet af mund til øremetoden. Vi satser på de bløde værdier, siger Attila, der er fire år ældre end sin bror. Han har sammen med sin kone har planer at flytte ind i den gamle tjenestebolig på øverste etage i den 500 m² store bygning.

- Vi sælger en oplevelse. Vi tager gerne en omvej. Det kan tage længere tid, men hvis vi skal slå internettet, skal vi kunne tilbyde noget andet, tilføjer Peter.

Brødrene Szocska og Freja Munch har to svende, en arbejdsmand og en praktikant til at hjælpe sig i det daglige, og når der er behov for det, lånes der gulvmontører hos kolleger. - Vi har en fast løn, så hvis der er noget, der skal ordnes i en weekend, gør vi det tit selv, for så sparer vi de penge, siger brødrene, der glæder sig over, at de har fået flere private kunder, fordi der kommer så mange turister til Christiansfeld, efter at byen for tre år siden blev udnævnt til verdenskulturarv af UNESCO. - Vi er meget spændt på sommermånederne, for det er første gang, vi oplever dem, efter at vi har renoveret huset.

Alt er i princippet næsten til salg i huset, hvor man ud over gulve og tæpper kan købe næsten alt tænkeligt boligtilbehør lige fra fire dækkeservietter af kork til 100 kroner til en stol af Charles Eames til 15.500 kroner. Porcelæn, korktasker, puder og plaider er også på salgslisten.

- Vi skal mikse mainstream med det unikke, som Freja Munch udtrykker det. - Vi kan godt lide tanken om at skille os lidt ud og ikke være det samme som alle andre. Folk skal have en ahaoplevelse, når de kommer her. - Ja, det skal være et inspirationshus, ikke bare et showroom, tilføjer Attila.

Væggene i korkrummet er naturligvis blevet beklædt med ... kork.
Annonce

Alt er til salg

Fantasien er taget i brug i den store, hvide bygning for at tiltrække folks opmærksomhed - i korkværelset er der selvfølgelig kork fra Portugal på væggen, en dør er brugt til tæppeprøver, man kan føle på, der er dækket op til en omgang spisning med service af italiensk marmor-granulat, og i soveværelset er der installeret en himmelseng erhvervet i Ebeltoft.

Undervejs på de tre etager går man både på stift linoleum og tæpper så ultrabløde, at fødderne næsten synker i. I pejsestuen kan der holdes møder omkring et bord sammensat af husets gamle døre, dørkarme og flydende akryl. Designstolene omkring bordet kan købes. Og bordet? - Jaaah, måske. Brødrene trækker lidt på svaret. - Hvis du kan flytte det. Det vejer 300 kg. Jo, Peter og Attila Szocska er i sandhed noget for dem selv ...

Alt er til salg på denne temavæg
Tæppeprøver er hængt op på en gammel dør.
Det gamle badeværelse er blevet shinet op med moderne udstyr.
Bordet i konferencerummet er sammensat af husets gamle døre, dørkarme og akryl. Det er til salg - hvis du altså kan flytte det.
Køkkenet udstiller sig selv med kakler og fliser.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Danmark For abonnenter

Transport-mastodont sender advarsel til vognmænd: Hvis I frasælger pengetank, risikerer vi at lukke

Annonce