Annonce
Billund

Kreativt: Børn byggede fyrskibe til åbningen af Billund Bæk

Claire Kirk havde taget sønnerne Augustus på syv år, til venstre, og Constantine på fem år med til skibsbyggeriet lørdag eftermiddag. Foto: Martin Ravn
Børn havde lørdag eftermiddag travlt med at fremstille fyrskibe i Billund Centret, der senere blev sat i Billund Bæk, der officielt blev åbnet og det store projekt er nu færdigt.

Billund: Å-fløjen i Billund Centret var lørdag på det nærmeste omdannet til et skibsværft i lille målestok.

Der var nemlig gang i fremstillingen af små fyrskibe, som senere skulle sættes ned i Billund Bæk.

Det var koordinator og underviser i Billund Kulturskole, Susanne Frank Lyngsø, som Billund Kommune havde hyret ind til at stå for byggeriet af fyrskibene.

- Jeg skulle finde noget materiale, der både kunne flyde og sejle, så jeg har prøvet mig lidt frem i en balje, indtil jeg fandt noget, der duede, fortæller Susanne Frank Lyngsø.

Og det var vådrumsplader, som havde de egenskaber, som Susanne eftersøgte. Pladerne var blevet skåret i mindre stykker, så de var klar til at blive samlet af de hjælpende børn. Plastrør udgjorde master og der var plads til et LED-fyrfadslys, som skulle gøre det ud for fyrtårnet på skibet.

- Børnene skal lave tegninger til fyrtårnet, så det bliver sendt afsted med gode tanker for Billund og klimaet, siger Susanne Frank Lyngsø.

Det var koordinatoren fra Billund Kulturskoles første projekt, så hun var lidt spændt på, hvor det kom til at forløbe.

Annonce

Billund Bæk

I 1982 blev Billund Bæk rørlagt under Billund Centrum, men i forbindelse med byggeriet af LEGO House og realiseringen af Billund Byvision er bækken åbnet.

Det giver miljø og stemning til byen og er til gavn for klimaet.

Første etape var færdig og blev indviet sammen med Lego House i september 2017. I april 2018 vedtog Byrådet i Billund etape 2. i forhold til fritlægning af bækken. Denne gang i forbindelse med, at butikstorvet øst for Lego House er revet ned, og nu bliver genopbygget.

Internationalt byggeri

Fyrskibene var ikke det eneste, som blev fremstillet på lørdagens skibsvært. Der blev også lavet små papirsblomster, som foldede sig ud, når de blev våde.

Susanne Frank Lyngsø havde taget sin datter, Viola på otte år med. Hun var derfor også med til at bygge fyrskibe.

- De er ikke svære at lave. Jeg skal nok bygge to fyrskibe, siger Viola.

Skibsværftet blev lige pludselig internationalt, da engelske Claire Kirk på 36 år kom med sønnerne, Augustus på syv år og Constantine på fem år, som straks gik i gang med at tegne en tegning til skibene.

- Jeg kommer fra England, men vi bor i Billund. Min mand er dansk. Vi er her for at drengene kan bygge fyrskibe, fortalte Claire Kirk.

Augustus havde dog mere travlt med at fortælle om små insekter end at bygge skibe, så mor Claire måtte give en hjælpende hånd.

Det var jo åbningen af Billund Bæk, der var årsagen til den store aktivitet i Å-Fløjen lørdag eftermiddag, hvor alle fyrskibene skulle sættes ud, når borgmester Ib Kristensen (V) havde holdt åbningstale og sat sine skibe ud i bækken.

Et klimaprojekt

Det er ingeniør Charlotte Lykkeberg Korgaard, der har været projektleder på selve anlægget.

- Skibsbyggeriet er for at vise, at det blot er en af de ting, som bækken kan bruges til, fortæller Charlotte Lykkeberg Korgaard.

Projektet med bækken gik i gang i 2013, hvor Billund Kommune og Billund Vand indgik et samarbejde om et klimaprojekt med det formål at sikre en bedre afvanding gennem Billund By. Det har udmøntet sig i et rekreativt område med rindende vand og terrasser.

Med projektet er det lykkedes at få by- og klimaudvikling til at gå hånd i hånd - nok til stor glæde for de Billund-borgere, der kan huske, hvordan byudviklingen i starten af 80'erne medførte, at bækken blev rørlagt.

Første etape blev indviet sammen med Lego House i september 2017. I april 2018 vedtog Byrådet i Billund etape 2. i forhold til fritlægning af bækken. Denne gang i forbindelse med, at butikstorvet øst for Lego House er revet ned, og i gang med at blive genopbygget.

- Det er et kæmpeløft af bymidten i Billund, og jeg håber rigtig meget at byens borgere i alle aldre vil komme til at bruge området sammen med ansatte i virksomhederne og gæster i byen, for det er jo menneskerne, der sætter prikken over i ét i et godt bymiljø, sagde borgmester Ib Kristensen blandt andet.

Der var indkøbt materialer til i alt 100 små fyrskibe. Foto: Martin Ravn
Viola på otte år i dyb koncentration under bygningen af skibene. Her tegner hun en tegning til selve fyrtårnet. Foto: Martin Ravn
Der kom hurtigt gang i skibsbyggeriet i Å-fløjen i Billund Centret. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce