Annonce
Kultur

Krig får Jim Lyngvild til at droppe blodig Tønder-udstilling: - Det kom lige pludselig for tæt på

Tønder Kommune havde stillet flyhangaren til rådighed for Jim Lyngvild og Trine Jepsen og deres "Blod og diamanter"-event, og de kaldte det nogle fantastiske rammer, da de i november præsenterede den kommende udstilling. Trine Jepsen nævnte dengang et forventet besøgstal på 50.000. Arkivfoto: Matilde Bøjlund Andersen
Designeren Jim Lyngvild, der har sat sindene i kog med sine historiske udstillinger, dropper med knap halvanden måned igen stort anlagt udstilling i Tønder. Den er for blodig set i lyset af krigen i Ukraine, lyder forklaringen.

Tønder: - Det bliver ikke pænt og med en lille perlekæde. Det bliver stort og blodigt.

Sådan præsenterede den kendte danske designer og multikunster Jim Lyngvild i november udstillingen "Blod og diamanter", der fra 15. juni i år skulle vises lige uden for Tønder i den rå flyhanger fra første verdenskrig.

Men det er blevet for stort og blodigt for Jim Lyngvild, der ellers med sine spektakulære nyfortolkninger af vikinger, konger og bibelhistorier ikke har været bange for at dele vandene.

Annonce

Krigen i Ukraine har fået ham til at aflyse den kommende udstilling, selv om alt ellers var klar.

- Hele afsættet i Tønder var krigens gru. Hvordan den russiske zarfamilie i 1918 blev hevet ned i en kælder, stillet op på linje og slagtet. Det visuelle udtryk var blod, der dryppede ned ad bannerne, og jeg havde fået produceret syv store sarkofager i højglans rød, der forestillede zar Nicolaj 2., hustruen Alexandra og deres fem børn, forklarer Jim Lyngvild, der samtidig havde formet alle montrer som kister, der stod op, og hvor kopier af smykker tilhørende zarfamilien skulle ligge.

- Vi ville fortælle historien om, at smykker dræber, for lige præcis zarsmykkernes værdi var så stor, at det var det, der gjorde, at folk var rasende - man så zarens enorme rigdom, mens man selv sultede. Den fortælling i en første verdenskrig-hangar kom simpelt hen for tæt på det, der sker lige nu, lyder den videre forklaring på den aflyste udstilling, der var designet, inden krigen i Ukraine brød ud.

I russernes søgelys

Det har også spillet ind, at Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, og hans familie er i russernes søgelys, siger Jim Lyngvild.

- Fra det øjeblik, Putin angreb, og vi hørte, at man også gik efter præsidenten og hans hustru, var jeg sådan "det kan vi jo ikke". Vi kunne jo risikere, at virkeligheden blev gentaget, mens udstillingen kører. Pludselig var det lidt for blodigt. Lidt for virkelighedstro.

Han ærgrer sig ikke kun over, at hundredvis af arbejdstimer er spildt, men også over, at hans første udstilling i det sønderjyske nu alligevel ikke bliver.

- Jeg er sikker på, at med den sommer, vi går i møde, og de ting, jeg oplever med mine tv-programmer, så ville det være blevet en kæmpesucces. Desuden er min mands far fra Tønder, så det betød også noget for ham med den udstilling. Så det gør virkelig ondt, siger den driftige multikunstner, der håber at kunne vende tilbage til flyhangaren senere med en anden udstilling.

- Det vil jeg elske, men det er en kæmpehal, så man laver ikke bare lige noget andet, siger han.

Annonce

Billetter kan refunderes

Jim Lyngvild arbejder til udstillingen sammen med Trine Jepsen, der er tidligere direktør for Schackenborg Fonden og nu arbejder med events som selvstændig.

- Vi er da rigtig ærgerlige over, at vi må trække stikket, men det er det eneste rigtige at gøre, siger hun og fortæller, at billetsalget er gået over al forventning.

- Op mod jul kunne vi virkelig mærke, at "Blod og Diamanter"-udstillingen var en julegaveidé, der vakte genlyd. Det har været dejligt at mærke den store opbakning i det sønderjyske. Da krigen brød ud, lukkede vi dog hurtigt ned for salget, så de sidste uger har vi ikke solgt billetter til udstillingen, fortæller Trine Jepsen og oplyser, at købte billetter naturligvis bliver refunderet.

Smykker kan ses i Vordingborg

Synkront med udstillingen i Tønder har Jim Lyngvild arbejdet med en tilsvarende udstilling på Danmarks Borgcenter i Vordingborg også med titlen "Blod og diamanter". Den åbner dog som planlagt 15. juni.
- Det gør den, fordi den har et helt andet udtryk. Til den har jeg fået lavet mange flere franske juveler, og der er mindre blod og mere smykkernes historie. Her bliver Rusland bare en kunde, der sammen med det franske hof havde råd til at købe smykkerne, forklarer Jim Lyngvild forskellen på de to udstillinger.

Som en klog mand, Mærsk, engang sagde: "Intet tab må ramme os, som kan undgås med rettidig omhu". Det havde været meget meget ikke rettidig omhu at åbne den udstilling med den virkelighed, vi har lige nu.

Jim Lyngvild
Annonce
Tønder For abonnenter

Narkopåvirket bilist trafikdræbte to kvinder: Efter mere end to og et halvt år har han nu fået sin dom

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Kolding

Politi efterforsker drab i Kolding

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - Nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Erhverv+ tager pulsen på nyt klimamærke: - Jeg tror, at de havde et klimamærke hernede i grøntafdelingen, og der valgte jeg da i hvert fald nogle asparges til

Esbjerg

Drama om milliard-projekt på Esbjerg Havn: Din Forsyning har tabt tålmodigheden og er klar med erstatningskrav mod leverandør af gigantisk flis-keddel

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Sønderborg

Kebabruller rykker ind i Sønderborg: - Det bliver byens absolut bedste

Haderslev For abonnenter

Ishockey i Vojens er for "M", hvad søvn og mad er for andre

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Annonce