Annonce
Indland

Krigsdrama får lunken modtagelse i 75-året for befrielsen

"De forbandede år" får premiere torsdag. Den er flot, men vil mere, end der er plads til, mener anmeldere.

En dansk dramafilm om Anden Verdenskrig deler vandene hos havet af anmeldere, der generelt ikke er alt for begejstrede over "De forbandede år".

Kristeligt Dagblads anmelder er klart mest begejstret, da han kalder "De forbandede år" af Anders Refn for en fin og troværdig skildring af årene, efter at Danmark bliver besat af Tyskland 9. april 1940.

- Anders Refn fortæller i "De forbandede år" en stor og medrivende besættelsestidshistorie om de vanskelige valg, man måtte tage for 75 år siden, skriver anmelder Søren Hermansen.

Filmen af instruktøren Anders Refn får premiere torsdag og kommer således i 75-året for Danmarks befrielse 5. maj 1945.

I den følger man en velhavende dansk familie med fabriksejer Karl Skov, hans kone og fem børn, da deres liv bliver ændret radikalt med nazisternes indtog i Danmark 9. april 1940.

Intentionen med filmen har ifølge filmsiden Kino.dk været at give et nuanceret billede af Anden Verdenskrig og et indblik i den omdiskuterede samarbejdspolitik, hvor fortællingen ikke er præget af romantiserede myter om modstandshelte.

Men det lykkes ikke, hvis man spørger Informations anmelder. Der er nemlig foretaget alt for få fravalg i den, mener hun.

- Der er nok til flere sæsoners tv-serie i den udvikling, som en virksomhedsledelse måtte gennemleve under besættelsen, hvor de gik fra at følge politikernes opfordringer til at være landsforrædere.

- Den vil fortælle alt, og dermed gør den os ikke rigtigt klogere på noget, skriver anmelder Anita Brask Rasmussen blandt andet.

Med 20 års research har instruktør Anders Refn ellers gjort sit forarbejde godt, men ligesom Information mener Soundvenue, at der er stof nok i filmen til, at den kunne være blevet til en serie i stedet.

- For det er, som om filmen, der rummer et ekstensivt karaktergalleri og strækker sig over flere år og generationer, havde egnet sig bedre i føljeton-format med en catchy kendingsmelodi på … skal vi sige 24 afsnit, skriver mediet.

Filmsiden Filmz skriver i sin anmeldelse, at filmen mest af alt minder om en historisk tjekliste, som gymnasieelever ville have godt af at se lige op til eksamen.

- Med "De forbandede år" vil Anders Refn i stedet nå det hele med en film, der er destilleret "Matador", men uden sjæl, humor og replikker, som vil blive husket.

Kristeligt Dagblad giver fem ud af seks stjerner til filmen, der fra Soundvenue og Filmz kun får tre stjerner. Information giver ikke stjerner i anmeldelsen.

/ritzau/

Annonce
Anmeldelsen i Kristeligt Dagblad
Anmeldelsen i Soundvenue
Anmeldelsen i Information
Anmeldelsen ved Filmz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Varde For abonnenter

Borgmester om ulovligheder i børnehave: - Jeg har bedt mine direktører kigge sagen igennem

Annonce