Annonce
Danmark

Krigsudredning sætter komma - ikke punktum...

Erik Boel

Ansvar: Udredningen om Danmarks deltagelse i bl.a. krigen i Irak bør følges op af en egentlig undersøgelseskommission. Forskerne bag den historiske udredning har ikke haft mulighed for at vurdere lovligheden af grundlaget for Irak-krigen, ej heller at afhøre toppolitikere og embedsfolk under vidneansvar, ligesom de heller ikke har haft adgang til særlig sensitivt materiale.

Socialdemokratiet fedtspiller i spørgsmålet om nedsættelse af en undersøgelse, mens den øvrige opposition er klar til at genoplive den kommission, som Venstreregeringen nedlagde. Det er et selvstændigt argument for en kommission, at den daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen - der bærer hovedansvaret for Danmarks deltagelse i krigen - lider af hukommelsestab: Han anførte i sin tid "Det er noget, vi ved" om Iraks besiddelse af masseødelæggelsesvåben. Og fastholder i dag: "Det var en almindelig antagelse, at selvfølgelig havde Saddam Hussein masseødelæggelsesvåben".

Men det holder ikke: Den franske præsident Chirac anførte, at han ikke havde set beviser for, at Irak havde sådanne våben. Hans von Sponeck, FN's tidligere humanitære koordinator i Bagdad, udtalte, at der ikke fandtes håndfaste beviser for, at irakerne producerer masseødelæggelsesvåben. Sponeck så heller ingen dokumentation for, at Irak udgjorde en overhængende trussel mod verdensfreden eller mod sine naboer. Der blev aldrig fundet masseødelæggelsesvåben i Irak. Og Anders Fogh Rasmussen udlod at informere Folketinget om, at en invasion af Irak kunne føre til kaos i regionen og terror.

Allerede i efteråret 2002 kunne Mogens Lykketoft og jeg i en række kronikker fastslå, at en Irak-krig ikke ville blive en "easy walk": "Den, der siger, han ved, hvordan et militært angreb vil udvikle sig, han kender ikke Irak". Vi henviste også til risikoen for, at Irak ville falde fra hinanden i kølvandet på en invasion.

Anders Fogh Rasmussen anførte, at Danmarks mål med krigen var en afvæbning af Saddam Hussein. Mens Irak-krigen i realiteten var et udslag af en mere aggressiv amerikansk Mellemøstpolitik. Tilbage står indtrykket af, at præsentationen af efterretninger og fakta til Folketinget og offentligheden blev tilpasset politikken og en beslutning, der reelt allerede var truffet, om at Danmark skulle deltage i krigen.

Det ville tjene opklaringen af sagen, at de ministre, der dengang var ansvarlige, i dag åbent erkender, at dansk krigsdeltagelse var begrundet i hensynet til USA. En egentlig undersøgelse vil kaste et mere fuldstændigt lys over såvel proces som grundlag for Irak-krigen - og give mulighed for, at vi kan lære af historien; især mere åbenhed.

For god ordens skyld skal jeg understrege, at jeg finder det rigtigt, at vi engagerede os i Kosovo i sin tid, og at vi var med i Afghanistan.

Der er heller ikke for min del tale om den sædvanlige Fogh-bashing. Jeg synes på mange måder, Fogh Rasmussen var en dygtig og effektiv statsminister. Men jeg mente før Irak-krigen og jeg mener i dag, at invasionen af Irak var en monumental fejltagelse.

Annonce
Annonce
Erhverv

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Varde For abonnenter

Izabelas drøm om børn blev knust: Som ironman føler hun sig endelig som en rigtig kvinde igen

Aabenraa

Særdeles hjælpsom dame efterlyses: Betalte regningen for ældre herre i supermarked

Tønder

En har budt på sønderjysk campingplads, men må væbne sig med tålmodighed: Forhandlinger er sat på pause

Samfundet gjorde Erling fortræd: Han blev fjernet som spæd, tvangssteriliseret og kom først ud, da han fyldte 40

Kolding

Se video og kæmpe billedgalleri: Sådan blev Koldings næbhval obduceret

Sønderjylland For abonnenter

Gammelt familiebageri toner nu frem på skærmen: - Vi er spændt på reaktionerne

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Han var med til at starte håndboldherrernes medaljeæra - nu skal landsholdskoryfæ sætte det rigtige hold hos Orifarm

Sønderborg

42-årig sigtet for at holde kvinde indespærret: Gennem tre måneder skulle han have voldtaget hende

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Haderslev

Haderslevs dyreste græsplæne: Lys på stadion kan ses langt væk om natten

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Derfor kan det meget nemt gå hen at blive en rigtig dejlig lørdag for Team Esbjerg

Kolding For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Annonce