Annonce
Danmark

Krigsudredning sætter komma - ikke punktum...

Erik Boel

Ansvar: Udredningen om Danmarks deltagelse i bl.a. krigen i Irak bør følges op af en egentlig undersøgelseskommission. Forskerne bag den historiske udredning har ikke haft mulighed for at vurdere lovligheden af grundlaget for Irak-krigen, ej heller at afhøre toppolitikere og embedsfolk under vidneansvar, ligesom de heller ikke har haft adgang til særlig sensitivt materiale.

Socialdemokratiet fedtspiller i spørgsmålet om nedsættelse af en undersøgelse, mens den øvrige opposition er klar til at genoplive den kommission, som Venstreregeringen nedlagde. Det er et selvstændigt argument for en kommission, at den daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen - der bærer hovedansvaret for Danmarks deltagelse i krigen - lider af hukommelsestab: Han anførte i sin tid "Det er noget, vi ved" om Iraks besiddelse af masseødelæggelsesvåben. Og fastholder i dag: "Det var en almindelig antagelse, at selvfølgelig havde Saddam Hussein masseødelæggelsesvåben".

Men det holder ikke: Den franske præsident Chirac anførte, at han ikke havde set beviser for, at Irak havde sådanne våben. Hans von Sponeck, FN's tidligere humanitære koordinator i Bagdad, udtalte, at der ikke fandtes håndfaste beviser for, at irakerne producerer masseødelæggelsesvåben. Sponeck så heller ingen dokumentation for, at Irak udgjorde en overhængende trussel mod verdensfreden eller mod sine naboer. Der blev aldrig fundet masseødelæggelsesvåben i Irak. Og Anders Fogh Rasmussen udlod at informere Folketinget om, at en invasion af Irak kunne føre til kaos i regionen og terror.

Allerede i efteråret 2002 kunne Mogens Lykketoft og jeg i en række kronikker fastslå, at en Irak-krig ikke ville blive en "easy walk": "Den, der siger, han ved, hvordan et militært angreb vil udvikle sig, han kender ikke Irak". Vi henviste også til risikoen for, at Irak ville falde fra hinanden i kølvandet på en invasion.

Anders Fogh Rasmussen anførte, at Danmarks mål med krigen var en afvæbning af Saddam Hussein. Mens Irak-krigen i realiteten var et udslag af en mere aggressiv amerikansk Mellemøstpolitik. Tilbage står indtrykket af, at præsentationen af efterretninger og fakta til Folketinget og offentligheden blev tilpasset politikken og en beslutning, der reelt allerede var truffet, om at Danmark skulle deltage i krigen.

Det ville tjene opklaringen af sagen, at de ministre, der dengang var ansvarlige, i dag åbent erkender, at dansk krigsdeltagelse var begrundet i hensynet til USA. En egentlig undersøgelse vil kaste et mere fuldstændigt lys over såvel proces som grundlag for Irak-krigen - og give mulighed for, at vi kan lære af historien; især mere åbenhed.

For god ordens skyld skal jeg understrege, at jeg finder det rigtigt, at vi engagerede os i Kosovo i sin tid, og at vi var med i Afghanistan.

Der er heller ikke for min del tale om den sædvanlige Fogh-bashing. Jeg synes på mange måder, Fogh Rasmussen var en dygtig og effektiv statsminister. Men jeg mente før Irak-krigen og jeg mener i dag, at invasionen af Irak var en monumental fejltagelse.

Annonce
Annonce
Esbjerg

Søsteren hjalp med at kurere Irenes leukæmi: - Hun har reddet mit liv

Tønder For abonnenter

Nis og Camilla gik i Luksusfælden med en gæld på 222.000 kroner: - Vi vidste, at de ville tage bilen

Esbjerg

Fanø 'rammes' af kritisk olieudslip: Du kan følge øvelsen fra første række

Esbjerg For abonnenter

Politikerne tøver med udstykning i Andrup: Nervøse ved udsigt til oversvømmelse af nyt boligområde

Aabenraa

Politistation bliver snart forladt: Usikkert om den skal sælges

Sydjylland For abonnenter

'Væmmes ved sådan nogle som dig': Mustafa hjælper unge muslimer med at flygte hjemmefra - nu får han dagligt hadbeskeder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Debat

Det er blevet svært at sige goddag: Danmark har fået krammeabstinenser

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aabenraa For abonnenter

Daniela droppede jobbet som speditør med stress og jag: Nu går hun glad på job i hjemmeplejen

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Esbjerg For abonnenter

Politikere splittede i stor sag om 132 nye lejligheder i Gl. Gjesing: Borgerligt flertal gennemtrumfer nybyggeri

Esbjerg For abonnenter

Software fra Danmarks største it-firma kan ende i blodig krig: Sagen har forbindelse til familieselskab i Esbjerg

Annonce