Annonce
Vejen

Krigsveteranen Vagn Baagø Jepsen er faldet, 100 år.

Den mangeårige landmand - og den sidste levende krigsveteran ved Haderslev Kaserne, Vagn Baagø Jepsen, er død, 100 år. Foto: Martin Ravn

Vagn Baagø Jepsen, Jels, er død. Den mangeårige landmand var Haderslev Kasernes sidste levende krigsveteran.

Jels: Egentlig var han tilsyneladende hurtigt ovenpå igen efter en operation på grund af et lårbensbrud. Bruddet var forårsaget af et fald i hjemmet i Jels.

Men Vagn Baagø Jepsen undgik ikke komplikationer, som betød yderligere indlæggelser på sygehuset. Nu er Vagn Jepsen ikke mere. Den kendte jelsing blev 100 år. Fødselsdagen blev fejret med en fest tilbage i januar.

Vagn Jepsen, der var den ældste ud af en søskendeflok på 11, var gift med Anna. De var begge fra Læborg ved Vejen. Parret drev i en lang årrække landbrug med jerseykøer i Rojbøl mellem Jels og Øster Lindet. I 1992 flyttede parret ind i parcelhuset på Ravnbjerg i Jels med en skøn udsigt ned til Jels Å.

Annonce

Mistede hustruen

Kort tid efter sin 100 års-fødselsdag havde Vagn Jepsen den sorg at miste hustruen efter nogen tids sygdom. Anna Jepsen døde den 1. februar.

Ud over landbrugsgerningen var Vagn Jepsen er aktiv skikkelse i lokalsamfundet. I ikke færre end 17 år var han formand for bestyrelsen i Jels og omegns Brugsforening. I deres otium brugte parret en del tid på at rejse på busture rundt i Europa.

Han havde også en passion for billedskæring i træ, og mange flotte værker har prydet hjemmet.

Med Vagn Jepsens død er den sidste krigsveteran ved Haderslev Kaserne faldet. Vagn Jepsen var på kasernen den 9. april 1940. Han var med i en deling på 40 mand, der opholdt sig ved Sønderbro, hvor der pludselig stod tre tyskere og pegede på delingen med maskinpistoler. Kampene mod de tyske besættelsestropper glemte han aldrig.

På trods af sin høje alder var Vagn Jepsen altid til stede i Haderslev ved dels mindehøjtidlighederne den 9. april samt ved lysfesten. De to arrangementer i april og maj i år var inden undtagelser. Begge gange var han med i Haderslev.

Vagn Jepsen, der begraves onsdag den 5. september klokken 12.30 ved Jels Kirke, efterlader sig fire børn; tre sønner og en datter. Begravelsen foregår netop på flagdagen for Danmarks veteraner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Varde

Spædbarn brækkede seks ribben og fik livsfarlige blødninger i hjernen: Kvinde og mand fængslet for vold

Annonce