Annonce
Vejen

Krigsveteranen Vagn Baagø Jepsen er faldet, 100 år.

Den mangeårige landmand - og den sidste levende krigsveteran ved Haderslev Kaserne, Vagn Baagø Jepsen, er død, 100 år. Foto: Martin Ravn

Vagn Baagø Jepsen, Jels, er død. Den mangeårige landmand var Haderslev Kasernes sidste levende krigsveteran.

Jels: Egentlig var han tilsyneladende hurtigt ovenpå igen efter en operation på grund af et lårbensbrud. Bruddet var forårsaget af et fald i hjemmet i Jels.

Men Vagn Baagø Jepsen undgik ikke komplikationer, som betød yderligere indlæggelser på sygehuset. Nu er Vagn Jepsen ikke mere. Den kendte jelsing blev 100 år. Fødselsdagen blev fejret med en fest tilbage i januar.

Vagn Jepsen, der var den ældste ud af en søskendeflok på 11, var gift med Anna. De var begge fra Læborg ved Vejen. Parret drev i en lang årrække landbrug med jerseykøer i Rojbøl mellem Jels og Øster Lindet. I 1992 flyttede parret ind i parcelhuset på Ravnbjerg i Jels med en skøn udsigt ned til Jels Å.

Annonce

Mistede hustruen

Kort tid efter sin 100 års-fødselsdag havde Vagn Jepsen den sorg at miste hustruen efter nogen tids sygdom. Anna Jepsen døde den 1. februar.

Ud over landbrugsgerningen var Vagn Jepsen er aktiv skikkelse i lokalsamfundet. I ikke færre end 17 år var han formand for bestyrelsen i Jels og omegns Brugsforening. I deres otium brugte parret en del tid på at rejse på busture rundt i Europa.

Han havde også en passion for billedskæring i træ, og mange flotte værker har prydet hjemmet.

Med Vagn Jepsens død er den sidste krigsveteran ved Haderslev Kaserne faldet. Vagn Jepsen var på kasernen den 9. april 1940. Han var med i en deling på 40 mand, der opholdt sig ved Sønderbro, hvor der pludselig stod tre tyskere og pegede på delingen med maskinpistoler. Kampene mod de tyske besættelsestropper glemte han aldrig.

På trods af sin høje alder var Vagn Jepsen altid til stede i Haderslev ved dels mindehøjtidlighederne den 9. april samt ved lysfesten. De to arrangementer i april og maj i år var inden undtagelser. Begge gange var han med i Haderslev.

Vagn Jepsen, der begraves onsdag den 5. september klokken 12.30 ved Jels Kirke, efterlader sig fire børn; tre sønner og en datter. Begravelsen foregår netop på flagdagen for Danmarks veteraner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];