Annonce
Udland

Kripos efterforsker hackerangreb mod Norges Hydro

Gwladys Fouche/Reuters

Der er ikke tegn på, at en statslig aktør står bag dataangreb mod aluminiumsgiganten Hydro.

Det norske politis særlige afdeling for efterforskning af organiseret kriminalitet, Kripos, efterforsker et omfattende hackerangreb mod selskabet Hydro.

Det oplyser chefen for politiets sikkerhedstjeneste i Norge, Benedicte Bjørnland. Hydro blev tirsdag angrebet med krypteringsvirus, der også kendes som løsepengevirus.

Benedicte Bjørnland ser ikke umiddelbart tegn på en statslig aktør bag angrebet. Derfor er det Kripos og ikke Politiets Sikkerhedstjeneste, som står for efterforskningen.

- Politiets job er på samme måde som ved anden alvorlig kriminalitet at klarlægge den strafbare handling bedst muligt. Det sigter på at strafforfølge de personer, som står bag, siger politiadvokat Knut Jostein Sætnan i Kripos i en pressemeddelelse.

Der er endnu ingen oplysninger om, hvem der står bag angrebet mod Hydro.

Hydros netværk af computere blev angrebet med krav om løsepenge.

Selskabet er en af verdens største producenter af aluminium. Hydro har 36.000 ansatte i 40 lande. Angrebet fik tirsdag prisen på aluminium til at stige rundt i verden.

- Ved midnatstid mandag opdagede vores it-eksperter usædvanlige aktiviteter på serverne i vores globale it-system, fortæller Hydros finansdirektør Eivind Kallevik.

- Efter angrebet har vi arbejdet på at isolere og neutralisere virusset. Alle anlæg er isolerede. Det ser ikke ud til at have angrebet anlæg uden for Norge, siger Kallevik.

Den norske myndighed for cybersikkerhed, Norcert, har advaret en række af Hydros samarbejdspartnere om angrebet.

Løsepengesoftware eller ransomware åbner en dør til offerets data eller gør systemer utilgængelige. Bagmændene kræver en løsesum for at gøre disse tilgængelige igen.

/ritzau/NTB


Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce