Annonce
Livsstil

Krisepsykologen: Gør noget. Et eller andet. Det hjælper.

Handlingslammet: Hvad er egentlig det værste, der kan ske?

Annonce

Krise er noget, som Annette Gaard er specialist i. Hun er chefpsykolog hos Falck Healthcare - og undrer sig over, at det lykkes nogle af os at blive ramt af panik over julegaveindkøbene år efter år.

- For i modsætning til hvis der sker en ulykke, så kommer julen jo ikke pludseligt og uventet; det er en tilbagevendende ting, gør hun opmærksom på.

Så hvorfor kan man så finde sig selv vandrende tom i hovedet op og ned ad gågaden i timevis tæt på jul - før man går tomhændet hjem?

- Fordi der ligger supermange forventninger omkring det at give gaver. Man er måske bange for ikke at give den rigtige og for, at den ikke skaber den begejstring hos modtageren, som man gerne vil fremkalde. Vi ville have godt af at fokusere mere på det unikke ved julen og den fejring af kærligheden, som den er. At vi har set hinanden, kan vi vise på mange andre måder end med en købt gave, siger Annette Gaard venligt.

- Men jo tættere man kommer på lukketid den 23. december, jo mere kan panikken sætte ind. Og er man ved at gå i panik, er rådet: Forestil dig det værste, der kan ske. Ender du med ikke at have en gave til bedstemor? Bliver hun ked af det? Sur? Vil hun aldrig lukke dig ind igen? Hvad kan du sige? Har du noget i gemmerne, hun kan få?

- I en katastrofesituation kan man også blive ramt af handlingslammelse - og det bedste, man kan gøre, er at handle. Foretage sig noget. I julegavesammenhæng må det være at gå ind og købe noget. Det bliver måske ikke den bedste gave, man kunne opdrive, men det flytter én fra handlingslammelsen, forsikrer Annette Gaard.

- Man kan godt føle, at man skal være så dybt original i sit valg af gaver, men ring dog til en ven, hvis du går i stå eller spørg en ekspedient: Hvad ville du give denne person.

- Det handler om at erkende sin situation - at man står fast - og så handle ud fra det, erklærer krisepsykologen opmuntrende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Sønderjyske Fodbold

Første vintertransfer er på plads: SønderjyskE henter svensk forsvarsspiller

Annonce