Annonce
Haderslev

Kristine manglede den praktiske del: Fra kunsthistoriker til billedkunstner

Kristine Hellesøe Foto: Stine Hygum
Billedkunstner Kristine Hellesøe Appel er født og opvokset i Haderslev. I dag bor hun på Nørrebro, hvor hun arbejder med malerier, linoleumstryk, papirklip og træsnit. 2020 blev året, hvor hun for første gang fik fire værker optaget på Kunsternes Efterårsudstilling i København.
Annonce

Haderslev: - Jeg tror slet ikke, at jeg havde overvejet, at man kunne leve af det.

Sådan siger billedkunstneren Kristine Hellesøe Appel. Hun stammer fra Haderslev, men bor og arbejder i dag på Nørrebro.

Måske er det derfor, at hun ikke har gået på Kunstakademiet. Ja, faktisk var det ikke engang en del af overvejelserne, da hun skulle vælge uddannelse.

Kristine Hellesøe Appel er cand. mag. i kunsthistorie fra Københavns Universitet og arbejdede på forskellige museer i København og i Grønland.

Kristine Hellesøe Appel laver blandt andet linoleumstryk. Privatfoto

Interessante jobs, jovist. Men det var ikke den rette hylde for Kristine.

- I mange år troede jeg, at jeg skulle være akademiker. Jeg havde nogle år, hvor jeg lagde låg på det udøvende og praktiske, siger Kristine, der måtte erkende, at det kunne hun ikke blive ved med:

- Jeg kedede mig. Det blev for akademisk.

Derfor uddannede Kristine sig til billedkunstlærer på seminariet - med den tanke, at det ville kunne tilføre hendes arbejdsliv den praktiske del, som hun manglede.

Hun tog på højskole, hvor hun underviste og i perioder boede:

- Der begyndte jeg for alvor at arbejde på mit eget formsprog, når jeg sad i værkstedet om aftenen, siger hun.

Annonce

Kunsthistorien er med

Langsomt arbejdede hun sig hen til der, hvor hun er i dag. Det er syv-otte år siden, at Kristine slap den akademiske hverdag for at fokusere på sin kunst.

Den kunsthistoriske viden har Kristine ikke sluppet.

- Jeg har lavet en serie træsnit om kvinder, der er i gang med noget. Det er alle motiver, der er inspireret af kendte værker. På den måde har de en historisk dimension, men er også meget nye i brugen af farver, siger hun.

Når Kristine Hellesøe Appel laver træsnit, så deler hun motivet op i flere dele, som får farve hver for sig, inden hun sætter dem sammen og laver trykket.Privatfoto

Træsnit er det nyeste, som hun har tilføjet til sin palette af udtryk. Hun nyder at arbejde med det gamle håndværk.

Træet har et direkte link til hendes barndom i Haderslev:

- Jeg har altid været kreativ. Det har altid været det, som jeg allerhelst ville bruge min tid på, siger Kristine.

Når hun husker tilbage, så husker hun duften af træ i sin morfars værksted og de kreative projekter, som hun lavede med sin mormor.

- Jeg kom også meget på Aktivitetshuset som barn og teenager, hvor min moster arbejdede, siger Kristine.

Kristine Hellesøe Appel

Bor og arbejder på Nørrebro. Arbejder hjemmefra, men lejer sig også ind i forskellige grafiske værksteder.

Er cand. mag. i kunsthistorie og billedkunstlærer.

Drømmer om at få sit eget atelier.

Holder foredrag og kurser - eksempelvis i linoleumstryk.

Der var 49 værker på Kunstnernes Efterårsudstilling. De fire værker var Kristines papirklip. Der var sendt op 700-800 værker ind til udstillingen.

Man kan se mere til Kristine Hellesøe på hendes hjemmeside www.kristinehellesoe.dk og på Instagram - søg blot på "kristinehellesoe". På hjemmesiden er det også muligt at købe Kristines værker i webshoppen.

I takt med at Kristine Hellesøe Appel har udviklede sit eget formsprog, blev flere og flere interesserede i hendes kunst og i de seneste tre år har hun ikke kun solgt sine ting på gallerier og i interiørbutikker, men også fra sin egen webshop.

- Jeg har også fået ting vist i Alt for Damerne og i Berlingske, som trends til hjemmet, siger hun.

Annonce

Farverne

Kigger man på Kristines kunst, så er det svært ikke at falde over den helt særlige brug af farver.

- Jeg er virkelig optaget af farver. Jeg ser alting i farver og jeg bliver lykkelig over at opdage nye farvekombinationer, som giver et helt andet udtryk. Farver spiller en kæmpe stor rolle i min kunst, siger hun.

Kun Kristines papirklip skiller sig ud. Her er hvid den gennemgående farve.

Hun oplever en stor interesse for håndværk og giver også den interesse en del af æren for, at hun kan lave af sin kunst:

- Folk værdsætter kvalitet og godt håndværk. Det er ikke som i 90'erne og 00'erne, hvor der var meget replika, siger Kristine.

- Det masseproducerede er ikke længere i så høj kurs. Linoleumstryk og træsnit er meget mere tredimensionelle, siger hun.

Farver kan gøre Kristine Hellesøe Appel helt lykkelig. Hun elsker at gå på opdagelse i, hvordan farverne lever sammen. Privatfoto

Kristine maler også.

- Ofte er det blomsterbuketter eller stilleben. Det er ikke så meget buketten eller opsatsen - det er farvesammensætningen, der interesserer mig. Det er den måde, hvor man kan få farverne til at leve, når de er op ad hinanden, siger hun.

Der er i øjeblikket ventetid på Kristines malerier.

Når Kristine Hellesøe Appel maler, så er motiverne ofte buketter eller stilleben. Hun er mere optaget af farverne og den måde, som de lever op ad hinanden end motivet.Privatfoto

- Af og til er der nogle, der skriver til mig - efter at de har haft et af mine malerier hængende i et år eller to, at de stadig er glade for det. Det er fantastisk, at der er nogle, der tager sig tid til det, siger hun.

Annonce

Mod på mere

I efteråret fik Kristine fire værker - fire papirklip - med på Kunstnernes Efterårsudstilling i 2020, der er en af de fem censurerede udstillinger, der er i Danmark. En udstilling, hvor mange store danske kunstnere har haft deres debut.

Det har allerede nu haft indflydelse på Kristines arbejde:

- Da jeg startede som billedkunstner skulle jeg sige ja til alt. Nu kan jeg mere vælge og sige nej til noget, hvis det ikke er det rigtige, siger hun.

Det givet Kristine mod på at søge om optagelse på flere censurerede udstillinger og til at søge om flere ophold, hvor hun kan fokusere på sin kunst.

Endnu kan hun ikke afsløre ret meget om det næste projekt, som hun skal i gang med, men hun kan dog sige lidt:

- Jeg er blevet bedt om at male et billede til et EU-projekt - det hedder Solidarity.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Flemming har rekorden for covid-patienter: 167 dage på intensiv

Esbjerg

Direktør og bestyrelsesformand skal stå skoleret: Sydvestjyske Museer beder kommunen om hjælp efter millionunderskud på populært museum

Sydjylland For abonnenter

93-årige Bent fik med besvær første corona-vaccination: Nu føler han sig tvunget til at skyde sidste stik til hjørne

Annonce