Annonce
Aabenraa

Kritik fra grænselandet: Forstår ikke behandling af tyske huskøbere

Formanden for det tyske mindretal i Danmark, Hinrich Jürgensen, er bestemt ikke tilfreds med den behandling, tyske huskøbere får af styrelsen SIRI, der udsteder EU-opholdsbevis. Eller rettere ikke gør det. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Det er ikke blot ejendomsmæglere og tyskere huskøbere, der undrer sig over udfordringerne med at få et EU-opholdsbevis. Det samme gør det tyske mindretal og Region Sønderjylland - Schleswig.
Annonce

Aabenraa: Det dansk-tyske regionssamarbejde forstår det ikke. Det tyske mindretal forstår det ikke. At styrelsen SIRI - det siger i hvert fald grænselandets ejendomsmæglere - har ændret praksis for bevilling af EU-ophold. Det gør det ekstremt besværligt for tyskere at købe hus i Danmark, som de har gjort i stadigt stigende grad.

Det grænseoverskridende samarbejde mellem Danmark og Tyskland er ellers et forbillede for andre grænseregioner i verden. Derfor var det tyske mindretal også inviteret, da statsminister Mette Frederiksen (S) og dronning Margrethe forleden med en stor gallafest skød markeringen af 100-året for Genforeningen i gang.

Feststemningen er der dog lagt en lille dæmper på hos Region Sønderjylland - Schleswig, der har hjemme i Padborg. Her har man også hørt om udfordringerne med SIRI fra både borgere og ejendomsmæglere.

Det er da noget underligt noget. Jeg synes, politikerne skal se på det og få gjort noget ved det.

Hinrich Jürgensen, formand for det tyske mindretal i Danmark

Annonce

Kæmper for møde med SIRI

- Ejendomsmæglerne mener, det er er noget meningsløst, administrativt bøvl, og det kan jeg sådan set godt se. For os handler det om en begrænsning af mobilitet, og om at man skaber usikkerhed og utryghed. Det er vi ikke specielt glade for, siger Peter Hansen, der er leder af regionskontoret.

Han fortæller, at regionssamarbejdet gerne vil have et møde i stand med SIRI. Også om andre emner end lige problemerne med at få EU-opholdsbevis.

- Vi har ikke været i personlig dialog med dem endnu. Vi har prøvet, men så har der ikke været tid, sygdom eller noget andet i vejen, forklarer Peter Hansen.

Ubehøvlet behandling, som flere ejendomsmæglere, JydskeVestkysten har talt med, mener karakteriserer SIRI's afdeling i Aabenraa, matcher Peter Hansens umiddelbare indtryk.

- Behandlingen er ikke sådan direkte venlig eller personlig. Det er virkelig administration. Der er åbenbart ikke en velkomstkultur. Det er, hvad jeg har hørt, men jeg har selvfølgelig ikke selv været der, siger han.

Annonce

Undren hos mindretallet

Havde han det, havde han formentlig opdaget, at det kniber med tyskkundskaberne hos medarbejderne hos SIRI, der har hjemme hos Borgerservice i Aabenraa.

- Kommunerne her i området (Sønderjylland, red.) er rigtig gode til at finde medarbejdere til nøglepositioner, som minimum forstår tysk eller kan få hjælp til en oversættelse. En statslig myndighed burde gøre det samme i Sønderjylland, understreger Peter Hansen, som tilføjer, at det naturligvis går begge veje:

- De, der gerne vil flytte til Danmark, burde måske have en vis sproglig forståelse i forvejen, siger han.

Formanden for det tyske mindretal i Danmark, Bund Deutscher Nordschleswiger, har ikke hørt om problemerne med at få et udstedt et EU-opholdsbevis før nu, men han vil have handling.

- Det er da noget underligt noget. Jeg synes, politikerne skal se på det og få gjort noget ved det. Man må kunne gøre det mere smidigt. Det skaber usikkerhedsmomenter for køberen, der måske lader være med at købe huset, mener Hinrich Jürgensen.

Og det går begge veje. Sønderjyderne, særligt i landdistrikterne, vil få sværere ved at sælge deres huse.

- Det er også en måde for landsbyerne at overleve på, så der ikke er tomme huse, siger Hinrich Jürgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Kritisk corona-udvikling: Smitten stiger stadig i Kolding og Esbjerg

Danmark

På kanten af kaninhullet

Varde

Birgit fulgte sin mand i døden

Annonce