Annonce
Kultur

Kritikerne skal holde bøtte, for vi elsker ABBA

Arkivfoto: Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix

Mamma mia, hvor fik jeg hjertebanken, da naboen spredte nyheden fra sin altan over til min. "Der er nyt om ABBA", sagde han.

Det nye blev fortalt via en live-transmission på YouTube. Verden over i et kæmpe mediestunt var folk samlet på pladser og steder klar til modtage nyt, og det fik de selvfølgelig i en bundhysterisk stemning, passende til begivenheden: Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson og Björn Ulvaeus har været i studiet - sammen! - og udgiver et nyt album, deres niende studiealbum. "Voyage", som ovenikøbet indeholder en julesang, udkommer 5. november. To af numrene er allerede frigivet.

- Kan du høre, hvem det er, brølede jeg i telefonen og holdt den hen til tv'et, mens det ene nummer blev præsenteret.

Annonce

- Er det din datter? kvidrede veninden.

- Nej for h... Det er da ABBA.

- ABBA? Den sang kender jeg ikke.

- Nej, for den er helt ny. De er sammen igen.

Og så skreg vi begge to.

ABBA har været tavse i cirka 40 år. At gruppen nu er genopstået føles, som når man drømmer, at man møder en afdød og får det knus, man har savnet så uendelig meget. Forskellen er blot, at det her ikke er en drøm, man desværre vågner fra igen. Det her er lykkelig virkelighed.

At gruppen nu er genopstået føles, som når man drømmer, at man møder en afdød og får det knus, man har savnet så meget. Forskellen er blot, at det her ikke er en drøm, man desværre vågner fra igen. Det her er lykkelig virkelighed.

Uddrag af klummen

Vi fans er hjemme i en tryg favn. Tilbage i en tid med ABBA-leg med hårbørste-mikrofoner og håndklædekjoler og videre til ungdommens sprøde energi og en åben verden. For yngre fans er det hjem til de film og teaterforestillinger og opsamlingsalbum, der har været med til at holde liv i og aktualisere musikken.  ABBA har formået at præge tre generationer med den musik, de skrev fra 1972 til 1982.

Nyheden om ABBAs genforening og nye album Voyage blev torsdag lanceret live rundt om i verden. Her på Gröna Lund i Stockholm. Foto: Fredrik Persson / TT/Ritzau Scanpix

Derfor gør det også ondt, at sure smagsdommere på Facebook er gået i gang med at nedgøre de to numre, som er frigivet. De har ikke forstået, at ABBA også er følelser, stemninger og fællesskab. De har ikke blik for de tårer, der blev fældet torsdag af rørelse verden over. De har ikke forstået, at genopstandelsen er større end musikken.

Den ene af de frigivne numre "I still Have Faith In You" varer fem minutter og handler om gruppen selv. Der er skruet stort op for patos, og det passer ind i den rørstrømske stemning, genforeningen har medført. Det andet, "Don't shut me down", er et typisk ABBA-disko-danse-nummer om  en robot/avatar, der ikke vil slukkes for. 

En avatar er en virtuel repræsentation af en bruger på nettet, og det er præcis, hvordan ABBA har tænkt sig at give koncert. Som en slags hologrammer - straks døbt Abbatars - af sig selv, som de så ud i deres bedste år, i et halvandet time langt show med 22 sange og i en nybygget arena i London. Man kan købe billetter fra 7. september.

Den noget alternative koncertform hænger formentlig sammen med, at særligt Agnetha foretrækker en mere tilbagetrukket tilværelse. Som Benny og Bjørn, der blev liveinterviewet torsdag sagde: "Frida og Agnetha nyder ikke så meget det her (at optræde) som os.

Ellers lovpriste de modne "drenge" kvinderne, de engang var gift med. Forsikrede, at de alle fire elsker hinanden på kryds og tværs og er loyale og de bedste venner.  At være samlet igen i et studie var ifølge Benny som om, at tiden ikke var gået, mens Björn sagde, at han tror, at folk kan høre årene i numrene. Og det har han umiddelbart ret i, for stemmerne er modnet. Det kan ikke være anderledes.

Om den store succes, sagde både Björn og Benny, at den er svær at forstå på et følelsesmæssigt plan. Det er nemmere med tal. Som at de to skrev cirka 100 sange på 10 år. At 10 af dem måske burde have været udeladt - de ville ikke sige hvilke -  men at 10 andre til gengæld blev meget bedre, end de havde regnet med.

Og apropos tal. Hvad er det bedste ved at være ABBA? spurgte intervieweren.

- Ikke at skulle tænke på pengene, svarede Benny.

Money, Money, Money must be funny ...  Vi andre må nøjes med musikken og mange af os siger glade Thank You for the Music - igen.

Annonce
Kultur For abonnenter

Tv-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Slut med at rense alger af tagene i landsby: Det løber direkte ud i ny regnvandssø

Haderslev For abonnenter

Kandis-Johnny overvældes stadig af bandets trofaste fans: Efter koncerterne går vi frem til vores fans - andre bands går backstage

Billund

Brand blev opdaget, da videoovervågningen forsvandt: Der var kun røg, da brandvæsnet nåede frem

Kultur

Hanson gav Vejen fest i midtbyen: Diskoteksejer håber, musikevent kan blive en tradition

Haderslev

Sårbare og udsatte unge sikres hjælp: Unge på Sporet er tilbage på sporet

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg-profil melder sig klar til CL-braget i Frankrig: - Jeg synes, at vi har rigtig fine muligheder

Kultur

Koncert-abstinenser i Vejen: Amtoft åbnede festen og savner et spillested i Vejen

Kolding

Velhavere viser stribevis af sportsvogne frem i Kolding

Sport

Danmark er finaleklar i Speedway of Nations efter drama

Varde For abonnenter

Kampen om Andelskassen bliver langvarig: Spar Nord Bank er tålmodige og opgiver ikke overtagelse

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Sønderjylland

Glem alt om skuespiller-glamour: - Vi lever fra lønseddel til lønseddel

Annonce