Annonce
Sydjylland

Kritiserede dansk vildsvinehegn: Nu vil EU støtte tyske hegn med 67 millioner

Det var under stor mediebevågenhed, at vildsvinehegnet mellem Danmark og Tyskland blev opført. I december 2019 stod det færdigopført. Arkivfoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Det var en blanding af danske skattekroner og branchens egne penge, som finansierede de 80 millioner kroner, der blev afsat til et dansk vildsvinehegn i 2018. Dengang stillede EU spørgsmålstegn ved hegnets effekt, men nu vil EU-Kommissionen støtte nye tyske vildsvinehegn med stort millionbeløb efter et stort udbrud af afrikansk svinepest i det østlige Tyskland.

Landbrug: Ni millioner euro i støtte til vildsvinehegn i Tyskland. Det er, hvad EU-Kommissionen har signaleret over for de tyske myndigheder, at den vil være villig til at støtte opførelsen af nye, tyske hegn mod grænsen til Polen med.

Det er samme EU-Kommission, som for få år siden stillede spørgsmålstegn ved, om det danske vildsvinehegn overhovedet ville have en effekt.

JydskeVestkysten skrev for et halvt år siden, at den tyske fødevare- og landbrugsminister Julia Klöckner havde meldt ud, at det var lykkedes hende at sikre EU-støtte til projektet, og nu har hendes ministerium altså meldt beløbets størrelse ud.

Annonce

Afrikansk svinepest i Tyskland

  • Det første tilfælde af afrikansk svinepest i Tyskland blev fundet den 10. september 2020.
  • Tidligere denne uge rundede landet smittetilfælde nummer 1000.
  • Alle de bekræftede tilfælde er fundet i de to tyske delstater Brandenburg og Sachsen, som begge grænser op til Polen, hvor smitten er kommet fra.
  • Tyskland har blandt andet forsøgt at bekæmpe smitten ved at rejse vildsvinehegn langs grænsen til Polen ved de to floder Oder og Neisse. De ni millioner euro, Tyskland vil modtage i støtte fra EU, vil altså gå til disse projekter.
  • Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men der er meget høj dødelighed blandt smittede svin.
  • Hvis sygdommen kommer til Danmark, vil det lukke for vores eksport af svinekød ud af EU, og ifølge Miljø- og Fødevareministeriet kan det komme til at koste op mod 11 milliarder kroner.

De ni millioner euro svarer i danske kroner rundt regnet til 67 millioner, og til sammenligning var der i den politiske aftale om det danske vildsvinehegn fra 2018 afsat 80 millioner kroner til at opføre og vedligeholde hegnet frem til 2022. Regningen for selve opførelsen endte omkring 45 millioner, hvilket var billigere end forventet.

Dermed er det beløb, det tyske landbrugsministerium ser ud til at have sikret sig i EU-støtte, altså større end den pris, det kostede at opføre hegnet på den dansk-tyske grænse på 70 kilometer. Avisen er ikke bekendt med, hvor stor en andel af de tyske udgifter, de 67 millioner dækker.

Danmark søgte ikke støtte

Da den politiske beslutning om at opføre et hegn på den dansk-tyske grænse blev truffet, søgte de danske myndigheder modsat Tyskland ikke EU om finansiel støtte. Det meddeler Naturstyrelsen til avisen.

"Vildsvinehegnet var et national anliggende, og derfor blev der ikke søgt om EU-støtte, da hegnet blev opsat. Hegnet er således finansieret af en finanslovsbevilling på knap 80 millioner kroner og medfinansieret af landbrugets promillefonde," skriver styrelsen i en e-mail.

Formand i LandboSyd, folketingskandidat for Venstre, Mogens Dall, opfordrer derfor myndighederne til at søge midler med tilbageskuende kraft.

- Det er opsigtsvækkende, at EU vil give midler til at bygge hegn. Men så glæder jeg mig da til, at de sender en check til os, så vi får samme behandling, for så må vi jo også være berettiget til at modtage penge, siger Mogens Dall.

Annonce

Over 1000 tyske sygdomstilfælde

Efter Danmarks beslutning om at opføre et vildsvinehegn bad EU-Kommissionen de danske myndigheder om at komme med en ”detaljeret vurdering”, og ifølge kommissionen var der intet bevis for, at et hegn ville hjælpe med at bremse svinesygdommen i at komme til Danmark.

Sidste år rykkede sygdommen over grænsen fra Polen til Tyskland, og der er nu fundet over 1000 tilfælde af afrikansk svinepest i tyske vildsvin. Og nu har kommissionen altså ændret mening og vil støtte tyske vildsvinehegn med ni millioner euro.

- Det er jo ligesom at tegne brandforsikring på dit parcelhus, mens det står i flammer. Man skal ikke være misundelig over pengene. Det er dårlig stil. Men man kan bare prøve at sende en pæn og høflig ansøgning om, hvorvidt vi også er berettiget til at modtage støtte, siger Mogens Dall.

Efter det dansk hegns opsættelse har vildsvin på den danske side af grænsen været jaget for at begrænse bestanden her i landet. En måde, smitten kan komme til Danmark på, er nemlig ved, at et vildsvin kan opsamle inficeret madaffald, som mennesker har smidt i naturen.

På tre år er det lykkedes at nedlægge cirka 150 vildsvin i det sønderjyske, og i februar fortalte vildtkonsulent ved Naturstyrelsen Klaus Sloth, at der kun var to tilbage i naturen.


Det er opsigtsvækkende, at EU vil give midler til at bygge hegn. Men så glæder jeg mig da til, at de sender en check til os, så vi får samme behandling, for så må vi jo også være berettiget til at modtage penge.

Mogens Dall, formand i LandboSyd og folketingskandidat for Venstre


Annonce
Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Varde For abonnenter

Københavnerdrengen bad selv om at komme på børnehjem og fandt livet, lyset og kærligheden i Vestjylland

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Vanvittige scener i tillægstiden: Sejren var både smuk, grim, vild, overbevisende og heldig

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-cheftræner har fået et luksusproblem: - De ser ud, som om de har spillet sammen i et år

Aabenraa For abonnenter

Minister klapper i: Familie frygter for livet efter advarsel om udvisning

Livsstil

Showkamp: Stjernerne i Bramming møder helten fra Wembley og de andre Tykke Maver fra Esbjerg

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Annonce