Annonce
Sydjylland

Kritiserede dansk vildsvinehegn: Nu vil EU støtte tyske hegn med 67 millioner

Det var under stor mediebevågenhed, at vildsvinehegnet mellem Danmark og Tyskland blev opført. I december 2019 stod det færdigopført. Arkivfoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Det var en blanding af danske skattekroner og branchens egne penge, som finansierede de 80 millioner kroner, der blev afsat til et dansk vildsvinehegn i 2018. Dengang stillede EU spørgsmålstegn ved hegnets effekt, men nu vil EU-Kommissionen støtte nye tyske vildsvinehegn med stort millionbeløb efter et stort udbrud af afrikansk svinepest i det østlige Tyskland.

Landbrug: Ni millioner euro i støtte til vildsvinehegn i Tyskland. Det er, hvad EU-Kommissionen har signaleret over for de tyske myndigheder, at den vil være villig til at støtte opførelsen af nye, tyske hegn mod grænsen til Polen med.

Det er samme EU-Kommission, som for få år siden stillede spørgsmålstegn ved, om det danske vildsvinehegn overhovedet ville have en effekt.

JydskeVestkysten skrev for et halvt år siden, at den tyske fødevare- og landbrugsminister Julia Klöckner havde meldt ud, at det var lykkedes hende at sikre EU-støtte til projektet, og nu har hendes ministerium altså meldt beløbets størrelse ud.

Annonce

Afrikansk svinepest i Tyskland

  • Det første tilfælde af afrikansk svinepest i Tyskland blev fundet den 10. september 2020.
  • Tidligere denne uge rundede landet smittetilfælde nummer 1000.
  • Alle de bekræftede tilfælde er fundet i de to tyske delstater Brandenburg og Sachsen, som begge grænser op til Polen, hvor smitten er kommet fra.
  • Tyskland har blandt andet forsøgt at bekæmpe smitten ved at rejse vildsvinehegn langs grænsen til Polen ved de to floder Oder og Neisse. De ni millioner euro, Tyskland vil modtage i støtte fra EU, vil altså gå til disse projekter.
  • Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men der er meget høj dødelighed blandt smittede svin.
  • Hvis sygdommen kommer til Danmark, vil det lukke for vores eksport af svinekød ud af EU, og ifølge Miljø- og Fødevareministeriet kan det komme til at koste op mod 11 milliarder kroner.

De ni millioner euro svarer i danske kroner rundt regnet til 67 millioner, og til sammenligning var der i den politiske aftale om det danske vildsvinehegn fra 2018 afsat 80 millioner kroner til at opføre og vedligeholde hegnet frem til 2022. Regningen for selve opførelsen endte omkring 45 millioner, hvilket var billigere end forventet.

Dermed er det beløb, det tyske landbrugsministerium ser ud til at have sikret sig i EU-støtte, altså større end den pris, det kostede at opføre hegnet på den dansk-tyske grænse på 70 kilometer. Avisen er ikke bekendt med, hvor stor en andel af de tyske udgifter, de 67 millioner dækker.

Danmark søgte ikke støtte

Da den politiske beslutning om at opføre et hegn på den dansk-tyske grænse blev truffet, søgte de danske myndigheder modsat Tyskland ikke EU om finansiel støtte. Det meddeler Naturstyrelsen til avisen.

"Vildsvinehegnet var et national anliggende, og derfor blev der ikke søgt om EU-støtte, da hegnet blev opsat. Hegnet er således finansieret af en finanslovsbevilling på knap 80 millioner kroner og medfinansieret af landbrugets promillefonde," skriver styrelsen i en e-mail.

Formand i LandboSyd, folketingskandidat for Venstre, Mogens Dall, opfordrer derfor myndighederne til at søge midler med tilbageskuende kraft.

- Det er opsigtsvækkende, at EU vil give midler til at bygge hegn. Men så glæder jeg mig da til, at de sender en check til os, så vi får samme behandling, for så må vi jo også være berettiget til at modtage penge, siger Mogens Dall.

Annonce

Over 1000 tyske sygdomstilfælde

Efter Danmarks beslutning om at opføre et vildsvinehegn bad EU-Kommissionen de danske myndigheder om at komme med en ”detaljeret vurdering”, og ifølge kommissionen var der intet bevis for, at et hegn ville hjælpe med at bremse svinesygdommen i at komme til Danmark.

Sidste år rykkede sygdommen over grænsen fra Polen til Tyskland, og der er nu fundet over 1000 tilfælde af afrikansk svinepest i tyske vildsvin. Og nu har kommissionen altså ændret mening og vil støtte tyske vildsvinehegn med ni millioner euro.

- Det er jo ligesom at tegne brandforsikring på dit parcelhus, mens det står i flammer. Man skal ikke være misundelig over pengene. Det er dårlig stil. Men man kan bare prøve at sende en pæn og høflig ansøgning om, hvorvidt vi også er berettiget til at modtage støtte, siger Mogens Dall.

Efter det dansk hegns opsættelse har vildsvin på den danske side af grænsen været jaget for at begrænse bestanden her i landet. En måde, smitten kan komme til Danmark på, er nemlig ved, at et vildsvin kan opsamle inficeret madaffald, som mennesker har smidt i naturen.

På tre år er det lykkedes at nedlægge cirka 150 vildsvin i det sønderjyske, og i februar fortalte vildtkonsulent ved Naturstyrelsen Klaus Sloth, at der kun var to tilbage i naturen.


Det er opsigtsvækkende, at EU vil give midler til at bygge hegn. Men så glæder jeg mig da til, at de sender en check til os, så vi får samme behandling, for så må vi jo også være berettiget til at modtage penge.

Mogens Dall, formand i LandboSyd og folketingskandidat for Venstre


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Kongeskibet satte et kulinarisk punktum for 101 års genforening

Sport

En ærlig Kasper Hjulmand: Vi skulle aldrig være gået på banen igen med chokerede spillere

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sønderborg

Gense videoen: Dronningen holder reception på Kongeskibet i Sønderborg

Annonce