Annonce
Esbjerg

Kro Pilsner og Kro Classic: Mandø Kro lancerer eget bryggeri

Mandø Kro drives af brødrene Jeff Brig Hansen(th.) og Martin Brig Hansen, og de har fået fætteren Christian Brig Jessen med ind i foretagendet som brygmester på kroens nye bryggeri. Foto: Ove Detlevsen
Søndag eftermiddag var der officiel præsentation af to forskellige øl fra det nye bryggeri på Mandø Kro, som ejerne selv mener kan være Danmarks mindste, kommercielle bryggeri.

Mandø: Selv om de på Mandø Kro har købt domænenavnet Mandø Bryghus, er ejerne af Mandø Kro ikke så meget for at kalde deres produktion af øl for et bryghus.

Man er en kro, der brygger sit eget fadøl til kroens gæster, men domænet er købt, i så fald projektet vokser sig større og senere skal brygge til flaske og videresalg.

Martin Brig Hansen fra Mandø Kro forklarer, at man har investeret i et bryggeanlæg, hvor man med tre tanke kan brygge 360 liter øl om måneden.

- Det er måske Danmarks mindste, kommercielle bryggeri. Vi har gået med tanken om eget bryggeri i omkring fire år. Ligesom det er en udfordring at drive en kro, så kunne vi også godt tænke os at kaste os ud i udfordringen at brygge øl. Jeg har en fætter, der er ølentusiast, så hans ekspertise har været med i hele processen, siger Martin Brig Hansen og forklarer, at brygmesterens fulde navn er Christian Brig Jessen.

I dag brygger Mandø Kro en Mandø Kro Pilsner og en Mandø Kro Classic, der begge er ufiltrerede og upasteuriserede, til eget forbrug og som salg på kroen, men den næste øl er i støbeskeen, hvor man eventuelt vil bruge nogle af øens egne råvarer som urter og honning.

Annonce
Indtil videre sælges udelukkende Mandø Kro Pilsner og Mandø Kro Classic som fadøl på kroen, men der eksperimenteres med andet øl, og der spekuleres i planer om måske også at lave øl til flaske og videresalg. Foto: Ove Detlevsen

Løber tør

- Der er uendelig mange muligheder med et mindre bryggeri. Lige nu har vi æblecider på den tredje tank, og meningen er, at den tredje tank skal bruges til at eksperimentere med, siger Martin Brig Hansen.

En af de tre brygmestre fra Ribe Bryghus, Lars Nielsen, der netop nu er ved at udvide deres bryghus i Ribes gamle remisebygning på Seminarievej, var også med ved indvielsen af bryggeriet på Mandø Kro. Han roste Mandø Kro's to første pilsnere, og Martin Brig Hansen er godt klar over, at man med små mængder af eget bryg, måske kan løbe tør, og måske så sælge øllet fra Ribe Bryghus i stedet.

- Vi løber nok tør for øl om en uge eller to, så der kunne godt være en uge i højsæsonen, hvor vi er løbet tør, fordi der ikke er mere at tappe af, selvom vi brygger øl på fuld tryk. Næste år brygger vi måske til lager eller laver en udvidelse, siger Martin Brig Hansen.

Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce