Annonce
Rejser

Kroatien:  Elafiti-øerne med storslåede udsigter får dig helt ned i gear

Rejsebrochure-klichéen passer bare godt på de mange maleriske tableauer, der hele tiden venter dig lige om hjørnet, når du til fods bevæger dig rundt på Elafiti-øerne. Foto: Aslak Gottlieb
Glem alt om de luksuriøse lystyachter og vilde strandfester, som flere kroatiske ferieøer er kendt for. På Elafiti-øerne sker der nærmest ingenting. Jo, fiskerne tømmer deres bundgarn, og olivenhøsten var i gang, da Rejser udforskede den lille øgruppe, hvor den største af øerne er mindre end Anholt. Tag med på ferie i en naturskøn labyrint af eksotiske klippeøer blot en times færgesejlads fra Dubrovnik.

Forskere er begyndt at interessere sig for, hvorfor vi bliver gladere og mentalt sundere af at opholde os både ved, på, i og under vand. Det er altså ikke længere et spørgsmål, om en ferie ved havet faktisk gør os godt, men hvorfor.

At videnskaben er nået dertil, er godt nyt for turistbranchen på Elafiti-øerne. Dermed får den et objektivt salgsargument for at tillokke gæster, som gerne vil bruge ferien på at lade op, mens de gearer ned. Topografien på de 13 bitte øer betyder nemlig, at du skal gøre krumspring for at undgå konfrontationen med den blændende udsigt over Adriaterhavet.

Forskerne er blevet enige om, at ophold ved, på, i og under og vand i forskellige afskygninger har en positiv effekt på vores sindstilstand. Vi måtte da også betale lidt ekstra for et hotelværelse med den helbredende havudsigt. Foto: Aslak Gottlieb

Vender du alligevel ryggen til havets blå herligheder, når du besøger den undseelige øgruppe, er der imidlertid også fuld valuta for de kuna, man betaler med i Kroatien. Nå, nej. Faktisk er glæden gratis, når scenariet skifter fra blåt, blåt hav til dybe grønne nuancer. Landskabet på øerne er sat sammen af vild natur og dyrket land, som, med eller uden videnskabens belæg, skulle vise sig at have samme gunstige effekt, da vi i efterårsferien besøgte øgruppen.

Annonce

Det Kroatiske Turistbureau havde på forhånd oplyst os om, at øen, hvor vi boede - Šipan - menes at være den lokation i verden, hvor der gror flest oliven pr. indbygger. De skyggefulde olivenlunde sætter dermed et afgørende og malerisk præg på dalstrækningen, som gennemløber øen og forbinder dens eneste to byer, Suđurađ og Šipanska Luka.

De stakkels ø-shoppere

I Suđurađ lægger færgen fra Dubrovnik til fire gange i døgnet, og turbåde læsser med jævne mellemrum et kuld nysgerrige turister af. Staklerne når måske lige akkurat at besigtige et par af byens 1600-tals-bygninger, som vidner om aristokraternes tidligere tiders besiddelse af ejendom på øen

Er turbådsturisterne heldige, ser de fiskerne tømme deres garn fra bådene i havnen. Ellers er der ikke andet at foretage sig end at nyde en kølig drink og et spil petanque på den offentligt tilgængelige grusløber.

På Elafiti-øerne er der aldrig langt fra havet. Langt de fleste restauranter ligger mindre end et stenkast fra vandkanten. Foto: Aslak Gottlieb

Dermed bliver de snydt for den botaniske attraktion, som den fem kilometer lange gåtur over øen til Šipanska Luka udgør. Langs landevejen er oliventræerne sirligt organiseret som lunde på stenterrasser op ad de bratte bakkeformationer, som kendetegner alle Elafiti-øerne.

Mellem lundene ligger vinmarkerne spredt. Her en valnøddeplantage, og dér klynger af figentræer. Spredt imellem de øvrige træsorter står johannesbrødtræer, som er øens varemærke og store eksportvare.

Jævnt fordelt vokser tungt behængte granatæbletræer og træbuske med hele paletten af citrusfrugter. I køkkenhaver gror grøntsagerne frodigt, mens grøfter og gårdhaver prydes af et farverigt blomstervæld.

Er man svært til bens, kan man tage bussen over øen, leje en cykel eller snuppe taxaen (i bestemt ental). Ellers er gåturen i såvel sol- som måneskin et must do.

Annonce

Frisk fisk og lokale råvarer

Var det af gastronomiske årsager, vi valgte at besøge Elafiti-øerne i efterårsferien, burde vi have researchet lidt bedre. Først ved ankomsten gik det op for os, at der på Šipan reelt kun var en enkelt restaurant, som ikke var lukket for sæsonen. Den ligger i Šipanska Luka og holder til gengæld åben hele året.

Man mærker ikke rigtig travlheden, selv om den omfattende olivenhøst står på i oktober. Det er nemt at få en snak med de lokale, som ikke kun giver sig god tid til deres landbrug, men også til øens gæster. Foto: Aslak Gottlieb

Restauranten viste sig som prikken over i’et efter gåturen fra Suđurađ. Råvarerne er lokalt dyrkede, og fisk bliver sammen med alt mulig andet godt fra Adriaterhavet nærmest trukket direkte op af vandet og smidt på den glødende trækulsgrill. Og som på praktisk talt alle andre af øernes restauranter indtager du måltidet blot få meter fra havet.

Vejen dertil

Flere selskaber flyver i sæsonen direkte til Dubrovnik, som er nærmeste lufthavn.

Fra Dubrovnik går der færge cirka fire gange dagligt. Den anløber Koločep, Lopud og Šipan i nævnte rækkefølge. Turen tager mellem en og halvanden time.

Flere hoteller tilbyder privat transfer fra lufthavnen - først bil og så privat båd.

Ganske så friskt, som udbuddet af fisk opleves, lige så ensformige synes menukortene på øerne til gengæld at være. Dog på et afgørende punkt adskiller restauranterne sig i lokal, nidkær konkurrence: Hvem har den bedste olivenolie?

Turistkontoret oplyser, at koncentrationen af oliventræer pr. indbygger på øen Šipan er den højeste i verden. Olivenbønderne presser dem til olie i en kooperativ mølle, men konkurrerer nidkært om at levere det mest raffinerede produkt. Foto: Aslak Gottlieb

Godt nok bliver alle olierne presset i den kooperative mølle på Šipan. Men den produceres af forskellige bønder og under forskellige mærker, som stolt deklarerer, hvem af øens familier og i hvor mange slægter de har presset olien.

Resultatet? Det ellers kridhvide og karakteristisk sydeuropæiske kedelige brød glider ned som - nå ja - dyppet i olie.

Annonce

Sug i maven

Elafiti-øerne er så små, at man ikke for alvor risikerer at fare vild. Derfor er det fristende at dreje væk fra alfarvej. De fleste veje og stier er i øvrigt afmærkede. En af dem tager os op i 243 meters højde til øens højeste punkt, Izvidna. Her finder vi ruinerne af en fæstning, som vi går på opdagelse i.

Men lige over den er turens højdepunkt i form af et plateau med et par mobilmaster og - undskyld klichéen - en spektakulær udsigt over Adriaterhavet og de omkringliggende øer. En af den slags udsigter, som når den åbenbarer sig, giver et sug i maven og minder om, hvor storslået naturen kan være.

Elafiti-øerne

En øgruppe i Kroatien. Den består af 13 øer, som kan nås med en times sindig færgesejlads nord for Dubrovnik.

I alt bor der omkring 850 mennesker på de tre øer, som er beboede og umiddelbart tilgængelige som ferie- eller udflugtsmål.

Šipan er den største ø og den eneste, hvor der er biler.

Lopud har en sandstrand og på havnen en klassisk turistpromenade domineret af et stort hotelkompleks.

Koločep er den mindste af de tre beboede øer med relativt få overnatningssteder.

På Šipan deles øens omkring 450 indbyggere om 34 kirker. Altså 13-14 indbyggere om hver kirke.

Skribenten boede på Šipan, da han med sin familie besøgte Elafiti-øerne i uge 42 sidste år. Da var de fleste restauranter og hoteller lukket for sæsonen.

Mens det opleves dramatisk og bjergtagende at stå på toppen af øen, er vibrationerne helt anderledes og afslappende, når vi stiger ned til havoverfladens niveau igen. Forskningen i havets positive effekter på vores sind går da også i flere retninger. En af dem handler ikke kun om havets, men selve naturens evne i det hele taget til at indgyde os ærefrygt, oversat fra det engelske udtryk awe. Den følelse, vi fik på toppen, af blot at være en ydmyg brik i det store spil, skulle få mennesker til at blive mere generøse, lykkeligere og kreative.

Turisttilbud som yogaundervisning og lignende er ikke kommet til Elafiti-øerne, hvor turisterhvervet endnu er befriende uudviklet. Men derfor kan solopgangen ved havet jo godt inspirere til morgengymnastik. Foto: Aslak Gottlieb

En anden retning af blue mind-forskningen handler om, hvordan vores sansemæssige oplevelse af for eksempel lyden fra bølgernes rytmiske skvulp og den øgede lysmængde, havet giver, virker afstressende og får os ned i gear. Så skulle turen på toppen blive lige sindsoprivende nok, råder opholdet på øernes mange klippestrande bod på dette.

Når solen går ned over havnen, forlader de sidste endagsturister øen. Stilheden sænker sig og inviterer til en aftentur på den kilometerlange promenade, som munder ud i en illumineret skovsti til et af øens mange udsigtspunkter. Foto: Aslak Gottlieb
Der er ikke langt fra hverken jord til bord eller hav til mav’ på Elafiti-øerne. Som så mange andre steder i Kroatien er trækulsgrillen den foretrukne varmekilde. Foto: Aslak Gottlieb
Annonce
Rejser For abonnenter

Litauen: På gadesafari i Europas kulturhovedstad

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Beboer i kolonihave, hvor lig blev fundet nedgravet: Gerningsmænd kan have efterladt seddel om gravearbejde

Varde For abonnenter

I 12 år lå Heidi bundet til sin seng af smerter: Pludselig fik hun et syn og hørte en stemme – og nu er hun helbredt

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Kolding

Uhyggeligt solouheld: To unge mænd påkører træ

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kolding Havn hiver millioner i land - og leder efter ny direktør efter sag om skjult regning fra luksushotel

Erhverv For abonnenter

Nabo til populært naturområde fandt døde havørreder i massevis på sin gåtur: Her er forklaringen

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Varde

Maibritt vil kickstarte spritnyt projekt: Frivillige skal hjælpe ofre for seksuelle overgreb

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Kolding

Se billederne: Det summede af liv, da der efter to års corona-pause igen var majmarked i midtbyen

Nordtyskland For abonnenter

Den 22-årige Milenas hverdag er fyldt med døde mennesker. Men hun elsker livet med ligene

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: I tvivl før på onsdag? Én grund til at stemme ja slår alle andre argumenter af banen

Annonce