Annonce
Sport

Kroatien og Østrig bliver EM-klar med hjemmesejre

Antonio Bronic/Reuters
Både Østrig og Kroatien blev klar til EM-slutrunden, da begge hold vandt deres gruppekampe hjemme.

Både Østrig og Kroatien blev sent lørdag klar til EM-slutrunden i fodbold i 2020.

Begge hold ville kvalificere sig med uafgjort i hjemmekampene mod henholdsvis Nordmakedonien og Slovakiet, men det endte med hjemmesejre for både Østrig og Kroatien.

Østrig slog Nordmakedonien 2-1, og dermed følger Østrig med Polen til EM fra gruppe G, mens Kroatien vandt 3-1 efter at have været bagud 0-1 mod Slovakiet.

De tre point var også nok for Kroatien til at slutte øverst i gruppe E og sikre EM-deltagelse.

I den gruppe vil sidste spillerunde afgøre, om Slovakiet, Wales eller Ungarn følger kroaterne til slutrunden.

Kroatiens Nicola Vlasic forsøgte sig med et lumsk hovedstød efter en aflevering fra Luka Modric efter 25 minutter, og det trak op til en kroatisk scoring, men i stedet gik det lige modsat.

I det 32. minut strøg den tidligere FC Nordsjælland-spiller Stanislav Lobotka igennem i venstre side, og han lagde bolden ind i feltet, hvor Robert Bozenik prikkede den i mål til overraskende 1-0-føring til Slovakiet.

Kroatien skulle minimum have uafgjort for at blive klar til EM, og jublen brød ud i det 56. minut, da Nikola Vlasic tog et par træk og bankede bolden i mål til 1-1.

Så var kroaterne spillet varme, og fire minutter senere pandede Bruno Petkovic så Kroatien på 2-1 efter et hjørnespark, hvor den tidligere Esbjerg-målmand Martin Dúbravka var chanceløs hos Slovakiet.

Det blev ikke nemmere for slovakkerne, da Róbert Mak med sit andet gule kort blev udvist med en halv time igen.

Kroatien slog til mod gæsternes ti mand med et kvarter igen, da Ivan Perisic flugtede bolden i mål til 3-1.

I Østrig gik der syv minutter, så fangede hjemmeholdet gæsternes forsvar, da Stefan Lainer sendte en stikning i dybden, som fik lov at passere.

Bolden endte hos Bayern Münchens David Alaba, og han sørgede for 1-0-føring.

Det holdt til pausen, og anden halvleg var blot tre minutter gammel, da Lainer så selv kom på scoringslisten.

Efter et hjørnespark endte en ripost hos forsvarsspilleren fra Borussia Mönchengladbach, og han øgede til 2-0.

Gæsterne reducerede tre minutter inde i tillægstiden ved Vlatko Stojanovski.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];