Annonce
Sport

Kroatisk trænerlegende jagter guld i sidste EM-finale

Lisi Niesner/Reuters
Søndag bliver sidste mulighed for at vinde EM-guld med Kroatien for den 69-årige landstræner Lino Cervar.

Lino Cervar har i årevis været synonym med det kroatiske herrelandshold i håndbold, når han har dikteret taktikken fra sidelinjen.

Den 69-årige landstræner har dog aldrig vundet EM-guld med Kroatien i løbet af sine to perioder på posten, og derfor er målet klart i søndagens EM-finale mod Spanien i Stockholm.

Her håber Magdeburg-spilleren Zeljko Musa naturligvis på succes for kroaterne, så spillerne kan hylde landstræneren, som håber at stoppe efter OL i Tokyo, hvis Kroatien kvalificerer sig.

Det kan ske ved at blive europamester søndag eller via en kvalifikationsturnering til april.

- Er der nogen, der fortjener guld søndag, så er det Lino Cervar, lyder det fra Zeljko Musa ifølge EM-turneringens hjemmeside.

Det var Musa, der holdt muligheden i live, da han fire sekunder før tid skaffede finalebilletten i fredagens gyser af en semifinale mod Norge.

Her var stillingen 28-28 efter næsten 80 minutters håndbold, da Zeljko Musa afgjorde kampen fire sekunder før tid i den anden forlængede spilletid.

Dermed blev Kroatien første finalehold, og siden spillede Spanien, som er regerende europamester, sig i finalen ved at besejre Slovenien i den anden semifinale.

- Lino har vundet alt. Han har vundet OL og VM, men han mangler stadig EM-guld, og dette er hans sidste chance. Vi vil gøre alt for Lino og give ham trofæet. Han har gjort så meget for kroatisk håndbold og for hele Kroatien, siger Zeljko Musa.

Lino Cervar blev landstræner første gang i 2002 og frem til 2010. Dengang blev det til VM-guld i 2003 samt OL-guld året efter i Athen.

Kroaterne opnåede i perioden også VM-sølv i både 2005 og 2009 samt EM-sølv i 2008 samt 2010, men EM-guld er det aldrig blevet til for træneren.

I 2010 stoppede Lino Cervar som kroatisk landstræner, men han tog over igen i 2017 med EM på hjemmebane i 2018 for øje.

Kroatien måtte dog nøjedes med en femteplads for to år siden, men Lino Cervar blev på posten med blikket rettet mod OL i Tokyo.

Håbet er dog at sikre EM-guld, og under alle omstændigheder er OL det helt store mål.

Lykkes det at nå med til Tokyo, så er det slut med jobbet som kroatisk landstræner til sommer.

- Dette år er helt sikkert mit sidste. Det er min sidste EM-turnering, og jeg håber, at jeg kan stoppe som guldvinder i Tokyo, siger Lino Cervar ifølge hjemmesiden.

Kroatiens seneste guldmedalje i en af de tre store turneringer var OL-guldet i 2004.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Annonce