Annonce
Aabenraa

Kroejer i landsby fik en lys idé: Genåbner landets værtshuse symbolsk

Indehaveren af kroen i Stubbæk og værtshuset Rosen i Aabenraa, Jeppe Düwel, har fået en idé, der går landet rundt. Arkivfoto: André Thorup
På fredag vil mange af landets værtshuse tænde lyset for at vise, at de stadig er i live.
Annonce

Stubbæk: For en uges tid tiden fik Laila og Jeppe Düwel en idé. De er indehavere af kroen i Stubbæk, Æ Gammel Mejeri, og værtshuset Rosen i Aabenraa og er ved at være godt og grundigt trætte af nedlukningen.

Deres idé er egentlig meget enkel, men den kommer til at påvirke hele Danmark på fredag. Laila og Jeppe Düwel opfordrer nemlig alle landets værtshuse, barer og caféer til at tænde lyset både inde og ude på fredag klokken 16.00 og resten af aftenen.

- Det er i al sin enkelhed for at vise, at vi stadig er i live. Vi kæmper til det sidste og føler med dem, der har drejet nøglen om, siger Jeppe Düwel.

Kroejeren fra Stubbæk gjorde opmærksom på aktionen med et opslag på Facebook-siden "Støt de brune værtshuse", og det er væltet ind med positive tilkendegivelser.

- Det er hele Danmark, der tænder lysene på fredag. Vi bliver måske glade for at se vores facader med lys igen, for det er jo trist at gå rundt i det, der mest af alt minder om spøgelsesbyer for tiden, siger Jeppe Düwel.

Annonce

Politiet er informeret

Selv om der på fredag igen kommer lys i landets værtshuse for en kort bemærkning, frygter Jeppe Düwel ikke, at folk måske tror, de holder åbent.

- Folk ved godt, vi er lukket ned, siger han.

Han har dog alligevel valgt at informere Rigspolitiet om aktionen.

- Rigspolitiet er blevet gjort opmærksom på aktionen i tilfælde af, at nogen ringer til politiet, fordi de tror, der er åbent. Det skal ikke koste politiet ressourcer. De har nok at se til, siger Jeppe Düwel og tilføjer, at Rigspolitiet gav udtryk for, at det er en fin aktion.


Det er i al sin enkelhed for at vise, at vi stadig er i live.

Jeppe Düwel, værtshusejer


Jeppe Düwel er overbevist om, at der vil være en voldsom opbakning til aktionen landet over. Det vidner den store interesse på Facebook-siden "Støt de brune værtshuse" om. Én af dem, der med garanti vil tænde lyset på fredag, er værtshuset Guldfasanen på Frederiksberg.

- Guldfasanen på Frederiksberg er selvfølgelig med på denne fantastiske idé, skriver Carsten Grandt i en kommentar.

Annonce

Savner kunderne

JydskeVestkysten har været i kontakt med indehaveren af Guldfasanen, og han har faktisk slet ikke oplevet, hvordan det er at holde åbent.

- Jeg overtog værtshuset ved årsskiftet, så jeg har slet ikke åbent endnu, siger Carsten Grandt, der dog selv er at finde i Guldfasanen stort set hver dag.

- Nedlukningen giver mulighed for, at man kan få renoveret forskellige ting, siger han.

Carsten Grandt er slet ikke i tvivl om, at han vil deltage i aktionen på fredag.

- Jeg tænder lys både inde og ude på fredag. Det er for at vise, at vi er der endnu, og at vi savner vores kunder, siger værtshusejeren fra Frederiksberg.

Indtil videre er nedlukningen sat til at vare frem til den 7. februar, men værtshuse står sidst i køen til at kunne genåbne i regeringens prioriteringsliste. Jeppe Düwel frygter da også, at kunderne må væbne sig med endnu mere tålmodighed, inden de igen kan få en kold fra kassen.

- Det er umuligt at sige, hvornår vi kan genåbne. Vi vil selvfølgelig helst åbne i morgen, men jeg tror desværre, at der vil gå en rum tid endnu, siger Jeppe Düwel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce