Annonce
Tønder

Kromutter slår et slag for Rømøs egen øl

Jubilæumsbryg var den første øl, som kromutter Helle Thomsen fik lavet til Havneby Kro. Øllen har nu skiftet navn til Rømøs Finest. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Seks forskellige slags Rømø-øl langes - i normale tider - over disken på Havneby Kro. Idéen opstod ved et tilfælde, og i disse corona-tider kan øllene naturligvis nydes som takeaway.
Annonce

Rømø: At Helle Thomsen, indehaver af Havneby Kro, skulle sætte sig selv i spidsen for udviklingen af en hel serie af Rømø-øl, lå ikke lige i kortene fra begyndelsen. Det hele startede faktisk ved et tilfælde.

- Det var fordi Kongens Bryghus begyndte at sælge øllen Broyhan Rød. Jeg opdagede ved et tilfælde, at historien bag den øl, var den samme som historien bag Havneby Kro. Matros Gram fra Ballum deltog sammen med kong Christian 4. i et slag mod svenskerne i 1644, og for sine heltegerninger i slaget, fik han lov til at drive gæstgiveri i Havneby. Og det var starten på kroen, forklarer Helle Thomsen.

Hun solgte fint af øllen, men for syv år siden blev øllen taget ud af produktion. Da det samtidig var tid til at fejre Helle Thomsens 10 års jubilæum som kromutter, tog hun sagen i egen hånd, og tog kontakt til Bryggeriet Trolden i Kolding.

- For mig var det vigtigt, at den fik sin helt egen specielle note. Den skulle være kraftig og rødgylden, rund og med lidt sødme - ja, lidt ligesom kromutter, fortæller Helle Thomsen med et smil.

Øllen fik navnet Jubilæumsbryg, da den blev kreeret til Helle Thomsens jubilæum. På det seneste har Helle Thomsen dog ændret navnet til Rømøs Finest.

- Det lyder lidt bedre, og det viser sig, at navnet har betydning for afsætningen, konstaterer hun.

Sømand Gram og Havneby Kro

Den 16. maj 1644 var Danmark i krig med Sverige, og Kong Christian 4. var ombord på orlogsskibet Trefoldigheden, der deltog i kampene mod den svenske hær. Det var under et af disse slag, at kongen mistede sit ene øje.

Ombord var også sømand Gram fra Ballum, der, i kampens hede, opfordrede den danske besætning til at fortsætte kampen på trods af, at kongen var såret. For sit heltemod fik sømand Gram lov til at drive gæstgiveri i Havneby, og det var starten på Havneby Kro.

Kroen forblev i families eje i over 300 år. Siden 2003 har Helle Thomsen drevet Havneby Kro.

Annonce

Bredere sortiment

Da Helle Thomsen først havde fået sat gang i den første specialbryggede øl fra Rømø, tog tingene fart. Siden er der kommet yderligere fem øl på "menukortet", og øllene bliver nu solgt i flere restauranter og butikker på Rømø.

- Jeg har blandt andet en med honning og en med havtorn. Og både honningen og havtornen er naturligvis her fra Rømø. Det er vigtigt, at der er det tilhørsforhold til øen, siger Helle Thomsen.

Serien af Rømø-øl indeholder desuden en øl med lakridssmag - Rømø Darkest, en forårsøl og en Indian Summer. Alle seks øl sælges under varemærket Rømøpigen, som naturligvis refererer til kromutter Helle Thomsen.

Annonce

Takeaway og ølsmagning

Helle Thomsen er naturligvis også ramt af nedlukningen, og er derfor startet op med at lave tapas som takeaway. Og kunderne skal ikke snydes for at smage den gode Rømø-øl.

- Jeg laver et kombi-tilbud, hvor man kan få tapas og hertil tre forskellige Rømø-øl. Så kan man lave sin egen ølsmagning hjemme i stuerne. Det er ikke et krav, at man drikker alle øl på samme aften, men man må selvfølgelig gerne, siger Helle Thomsen videre med et bredt smil.

Hvis man gerne vil smage alle seks varianter, kan det selvfølgelig også lade sig gøre.

Helle Thomsen har nu seks forskellige øl i sin Rømø-serie. Øllene forhandles i restauranter og butikker over hele Rømø, men Helle Thomsen fortæller, at andre - for eksempel specialbutikker - er velkommen til at henvende sig, hvis de også vil forhandle de særlige Rømø-øl. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Havneby Kro tilbyder under coronakrisen takeaway, og med i tilbuddet følger tre Rømø-øl. Så kan man lave sin egen ølsmagning hjemme i stuen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

31-årig mand erkender at have slået gravid kvinde ihjel

Annonce