Annonce
Esbjerg

Kronborg vil hjælpe presset landbrugsskole

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Anders Kronborg, besøgte onsdag Kjærgård Landbrugsskole, og han lover, at han er klar til at fremføre de problemstillinger på Christiansborg, som gør at vilkårene for landbrugsskolen ved Hunderup er ganske vanskelige. Privatfoto.
Det socialdemokratiske folketingsmedlem, Anders Kronborg, som er valgt som formand for Folketingets børne- og undervisningsudvalg og som sit partis landbrugsordfører besøgte onsdag Kjærgård Landbrugsskole. Og han er klar til at tale skolens sag på Christiansborg.

HUNDERUP: Kjærgård Landbrugsskole er presset både, når det handler om skolens økonomi, om elevtal, og så bliver skolen også forfordelt i forhold til de beløb skolen får i statslige tilskud - de såkaldte taxameter-tilskud sammenlignet med andre erhvervsskoler.

Det er nogle af de hårde realiteter folketingsmedlem Anders Kronborg, (S), blev præsenteret for, da han onsdag ved middagstid mødte både ledere, lærere og elever, da han besøgte landbrugsskolen.

- I Sydvestjylland og i Esbjerg Kommune er landbruget et vigtigt erhverv, og derfor er det af afgørende betydning, at vi har en velfungerende landbrugsskole i vores område. Jeg har ved selvsyn fået et godt indblik i de forhold skolen har, og jeg kan både se en velfungerende skole, men også en skole, som økonomisk er presset. Nu har jeg så aftalt med skolens forstander, at jeg får de eksakte tal, og så er jeg klar til at tage dem med til Christiansborg. Jeg kan ikke udstede nogle løfter, men jeg er klar til at tale skolens sag over for mine kolleger i Folketinget, siger Anders Kronborg.

Annonce

38 nye elever

På det nye elevhold, som netop er startet på Kjærgård Landbrugsskole går der 38 elever, fordelt over tre klasser på tre forskellige uddannelsesretninger. Det er det samme antal elever, som startede for to år siden, men en fremgang fra sidste år, hvor der kun startede 25 nye elever. Men siden 2008 er antallet af elever, som påbegyndte landbrugsuddannelsen på Kjærgård Landbrugsskole halveret, så det samlede billede er desværre en klar tilbagegang i søgningen til landbrugsuddannelsen, konstaterer Kaj Abrahamsen.

Til det yderste

I følge Kjærgård Landbrugsskoles forstander, Kaj Abrahamsen, har Kjærgård Landbrugsskole over den seneste ti års periode fået næsten 20 millioner kroner mindre i statslige tilskud end en tilsvarende erhvervsskole. Derfor er skolens økonomi presset til det yderste.

Det såkaldte omprioriteringsbidrag med to procent i årlige besparelser - som nu er sat i bero - betyder, at skolen siden 2014 har fået 800.000 kroner mindre i statslige tilskud.

En landbrugsskole får 22.183 kroner pr. årselev, som bor på skolen, mens andre erhvervsskoler får 40.700 kroner pr. elev, som bor på skolen, ligesom Kjærgård Landbrugsskole går glip af én million kroner i årligt tilskud til små erhvervsskoler i udkantskommuner, fordi Esbjerg Kommune i denne her sammenhæng ikke betragtes som en udkantskommune.

- Det er alt sammen faktorer, som gør at det er meget svært at få økonomien til at hænge sammen. Andre landbrugsskoler overlever ved at frasælge jord. Det har vi ikke mulighed for med det store landbrug vi driver. Men det er også de faktorer, som gør at vi nu råber politikerne op, og det er baggrunden for, at Anders Kronborg var på besøg hos os i dag, siger forstander på Kjærgård, Kaj Abrahamsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Sønderjyske politikere måtte vælge pragmatisme før principper

Det hører til sjældenhederne, at embedsmænd udtaler sig skarpt og uden omsvøb. Men det gjorde han, direktøren på rådhuset. ”Fuldstændigt utilstedeligt” kaldte Stig Werner Isaksen udvidelsen af Tinglev-virksomheden N.T. Tømrer og Snedkerforretning. Det utilstedelige består ifølge den kommunale direktør i, at en anden direktør, virksomhedsejeren, har udvidet sit firmas fysiske rammer uden at sørge for de nødvendige tilladelser først. Ulovligheder skal selvfølgelig ikke accepteres. ”Med lov skal man land bygge”, som det står skrevet på indgangen til Københavns Byret. Og indlysende er det, at politikernes beslutning om – imod forvaltningens anbefalinger – at godkende Tinglev-virksomhedens udvidelse har nogle åbenlyst indbyggede problematikker. FOR HVILKET SVAR giver man det næste firma, der bryder reglerne lige så klokkeklart, som N.T. Tømrer og Snedkerforretning har gjort? Og hvordan vil den virksomhed, den direktør reagere, hvis embedsmændene også til den tid siger nej, og politikerne modsat nu holder fast i afgørelsen? Forskelsbehandling er blot et af de ord, der falder lige for. Som Stig Werner Isaksen formulerer det: - Jeg kan sagtens forstå politikernes beslutning, men jeg kunne bare ikke anbefale den. DET STOD PÅ ingen måde skrevet i embedsmands-manualerne, at det var den løsning, der blev konklusionen. Politikerne har i denne sag valgt den pragmatiske tilgang: Det ser ikke kønt ud; der er dog noget meget vigtigere på spil: Eller som den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, konstaterede: - For os handler det om arbejdspladser. Venstres Philip Tietje, der er formand for vækstudvalget for land og by, er på linje. Også han kunne se arbejdspladser forsvinde, hvis politikerne havde fulgt embedsmændenes anbefalinger. SKÅRET IND TIL benet: Politikerne valgte pragmatisme før principper. Arbejdspladser før overholdelse af regler. Naturligvis er politikerne fuldt ud bevidste om dilemmaerne, og de har formentlig godkendt udvidelsen af Tinglev-virksomheden med billeder på nethinden af de problemer, godkendelsen kan skabe for dem senere. Ingen af dem kunne bare have holdt til de konsekvenser, en fastholdelse af den administrative afvisning måske havde resulteret i. ”POLITIKERNE SKYLD I, at virksomhed må fyre”, var en konklusion, der kunne være taget på de sociale medier. Det er selvfølgelig noget sludder, for virksomheden har ikke fulgt reglerne, men den slags kan være svær at forklare over for dem, der af den grund måtte sige farvel til deres arbejdsplads. Politikerne var nødt til at godkende virksomhedens udvidelse på bagkant. Vel vidende at en lignende sag kan dukke op i deres indbakke en anden gang. Og hvad gør de så? GOD SØNDAG

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Annonce