Annonce
forside

Kronborgs besynderlige demokratiopfattelse

Læserbrev: Det er en besynderlig opfattelse af demokrati og folkestyre, som Anders Kronborg (S) giver udtryk for her i avisen (30/1), når han siger, at jeg er fortaler for et sundhedsvæsen styret af embedsmænd og ikke folkevalgte.

Hvis ellers Kronborg ville besvære sig med at læse regeringens sundhedsudspil, ville han vide, at regeringen vil oprette 21 nye sundhedsfællesskaber, hvor alle borgmestre og sundhedsudvalgsformænd vil sidde med ved bordet. Det er en klar styrkelse af det lokale og nære demokrati, hvor danskere i alle kommuner får direkte indflydelse på det nære sundhedsvæsen.

Det står i skarp modsætning til situationen i dag, hvor hver femte kommune, herunder blandt andet Fanø, ikke har et regionsrådsmedlem med bopæl i deres kommune siddende i et af de fem regionsråd.

I alt bor tilsammen over en halv million danskere i en kommune, der ikke har et regionsrådsmedlem med bopæl i deres kommune. Hvorfor Kronborg ikke ønsker at styrke disse mange danskeres, herunder de 3500 fannikeres, mulighed for øve indflydelse på deres nære sundhedstilbud, er mig en gåde. Demokratisk er det i hvert fald ikke.

Demokratisk er det til gengæld, at vi med regeringens sundhedsudspil vil styrke Folketingets og regeringens mulighed for at sætte retning for sundhedsvæsenet. Det skal ske med de årlige udviklingsplaner, som den nye nationale myndighed - Sundhedsvæsen Danmark - selvfølgelig skal følge.

Vi ønsker at styrke de nationale beslutninger, så vi kan sætte en klar retning for sundsvæsenet i hele Danmark, så patienternes rettigheder overholdes, og alle borgere får sundhedstilbud af høj kvalitet. Det betyder også, at der ikke længere vil være behov for fem regionsråd med hver 41 medlemmer. Dermed sparer vi 1,5 milliarder kroner på lønudgifter, partistøtte, administration og drift, som vi i stedet kan bruge på at udvikle vores sundhedsvæsen, som vil stå over for en enorm demografisk udvikling de kommende år.

Al Kronborgs snak om embedsmandsstyre dækker ganske enkelt over, at S ikke selv har noget seriøst bud på fremtidens sundhedsvæsen. Socialdemokratiet har kun lette løsninger. De vil ansætte 1.000 sygeplejersker, som ikke findes. De vil oprette nærhospitaler, som patientforeningerne advarer mod. Og de vil tvinge nyuddannede læger til at flytte seks måneder til områder med lægemangel.

Danskernes sundhed er for vigtig til S og Kronborgs lette løsninger.

(Ulla Tørnæs og Anders Kronborg har gennem flere læserbreve debatteret dette emne. Det ser ud som om, at alle argumenter og synspunkter nu har været fremme, så vi lukker hermed ned for denne debat - Christian Friis Hansen, redaktør)

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om Radio24syv: Man kan både vinde og tabe udbud

Når det offentlige sender opgaver i udbud, ligger det i sagens natur, at man som byder både kan vinde og tabe. Og det er også naturligt, at når en udbudsperiode udløber, risikerer det firma, der hidtil har løst opgaven, at tabe kampen om et nyt udbud. Men de selvfølgeligheder anfægter ikke de mange tilhængere af Radio24syv, der er dybt skuffede og vrede over, at radiokanalen ikke kan fortsætte efter denne måneds udgang. Lukningen af Radio24syv bliver af kritikere set som politikeres bevidste forsøg på at stoppe en kanal, der har lavet magtkritiske nyheder og satire. Dette blev også af disse kritikere set som årsagen til, at det daværende borgerlige flertal besluttede, at det nye udbud af Radio24syvs sendetilladelse skulle føre til en radiostation med hovedsæde i provinsen. Radio24syvs ejere ønskede på de forudsætninger ikke at søge. Det vakte så stor kritik, at et politisk flertal reagerede med at beslutte et udbud af en internetbaseret DAB-kanal, som ville give Radio24syv en chance for at fortsætte. Men i et udbud hverken kan eller skal politikerne bestemme hvem, der skal løse opgaven. Det har det politisk uafhængige radio og tv-nævn under Kulturministeriet haft til opgave at afgøre. Nævnet valgte så tirsdag eftermiddag, at Radio24syv ikke får den opgave. Det var et chok for mange medarbejdere og lyttere af en station, der i løbet af otte år har revolutioneret taleradio i Danmark. Tak for det. Men det er forkert, at politikerne har lukket Radio24syv. Stationen har tabt til konkurrenten Radio Loud, som af Radio og tv-nævnet er vurderet til på en række opstillede kriterier at have indgivet det bedste bud. På FM-båndet er Radio4 med hovedsæde i Aarhus klar til fra 1. november at blive afløseren for Radio24syv. Radio4 er ejet af en række lokale og regionale medier, herunder Jysk Fynske Medier, hvis største dagblad er JydskeVestkysten. Også Radio4 må risikere at kunne tabe et eventuelt nyt udbud, når den nuværende sendetilladelse udløber om otte år. For den slags udbud kan man både vinde og tabe.

Annonce