Annonce
Debat

Kronik: Kampen mod Lukashenko - Anerkend Belarus’ legitime eksil-regering nu

Illustration: Gert Ejton

På et hotel i Vilnius i Litauen sidder en journalist fra Belarus i to timer og fortæller, bliver ved og ved. Hun fortæller, hvordan hun pludselig blev revet ud af en af de fredelige demonstrationer i Minsk, kidnappet, truet med at blive dræbt og derefter smidt i fængsel til vold og tortur, inden hun efter ti dage slap ud og hurtigt derefter sørgede for at forsvinde helt ud af landet.

Det er bare én af mange voldsomme historier. Hun er en af mange vidner, og hun har mærket det på egen krop.

Ingen er i sikkerhed i Belarus, og udenfor i nabolandene er Lukashenko’s KGB også synligt til stede. Eksiljournalisterne ved det, har set dem, kender deres metoder. Selv om de er i langt større sikkerhed i Litauen, tager de alle deres forholdsregler.

Annonce

Jeg er i Litauen sammen med IMS (International Media Support) for at møde journalister i eksil, deres medier og organisationer, som alle opererer derfra eller i andre nabolande, for hjemme i Belarus er de alle erklæret ekstremistiske og gjort ulovlige. Troen på et snarligt magtskifte er udskiftet med et svindende håb med en bevidsthed om, at det kommer til at tage tid. I Europa er Belarus igen på vej væk i glemsel. Men noget er sket:

”De fødte en nation”, som nobelprismodtageren i litteratur Sviatlana Aleksievitj beskriver dagene efter det korrupte præsidentvalg den 9. august 2020, hvor Belarus’ diktator Lukashenko udråbte sig som vinder. Hele Europa var i oprør over den vold, Lukashenko kastede ud over en af de mest fredelige demonstrationer, som især kvinderne stod for dag efter dag, uge efter uge, måned efter måned. Men hvor er det europæiske oprør mod diktatoren i dag?

I mellemtiden har Lukashenko med Rusland i ryggen med vold ikke blot fjernet mange af de fredelige demonstranter fra gaderne, han er lykkes med at flytte Europas fokus fra det egentlige problem til for eksempel håndteringen af de migranter, som han har importeret fra Irak og sender videre gennem Fort Europa og ind i EU. Han ved nemlig godt, at indvandring på skammelig vis kan stjæle al dagsorden og skabe indre konflikter i Europa. Lige præcis den fælde er europæiske politikere ved at falde ned i. Og lige om lidt, stiller diktatoren en ny fælde op.

Dengang med Danmark i spidsen blev de baltiske landes selvstændighed anerkendt af Europa. På samme måde kan Europa sende et kraftigt signal ved at anerkende eksiloppositionen som den reelle regering for Belarus og dermed Vilnius som en midlertidig eksil-hovedstad.

Samtidig vokser frustrationerne hos befolkningen indenfor og udenfor Belarus - hvor bliver Europa af, spørger de og nogle siger utålmodigt: ”Send the troops”.

Vi besøger Sviatlana Tsikhanouskayas oppositionskontor, langt væk fra centrum i et større kontorbyggeri på en af de øverste etager, hvor intet overlades til tilfældighederne. Vi kommer gennem security kontrol og møder nogle af belarussernes eksil-ledere. Her har oppositionen etableret en statsadministration i eksil. Ja, i virkeligheden er det en nation i eksil.

Det er ingen tilfældighed, at det finder sted i netop Vilnius i Litauen, og det er ikke kun, fordi der blot er 185 km vej fra Minsk til Vilnius. Historien er stærkere: Litauen erklærede sig selvstændig for 31 år siden i 1990 og måtte gennem økonomisk blokade fra Moskva og en ildkamp i januar 1991, før de officielle internationale anerkendelser kom. Litauen har historien tæt på og går ikke af vejen for at hjælpe andre folk i deres kamp for demokrati og selvstændighed, og de kan gøre det, fordi de forstår dybden af det.

Dengang med Danmark i spidsen blev de baltiske landes selvstændighed anerkendt af Europa. På samme måde kan Europa sende et kraftigt signal ved at anerkende eksiloppositionen som den reelle regering for Belarus og dermed Vilnius som en midlertidig eksil-hovedstad.

Den konkrete hjælp til folket i Belarus skal kobles sammen med en langsigtet strategisk støtte til det, vi forstår som det legitime officielle Belarus, en nation i eksil med demokratisk sindede politikere, civilsamfundsorganisationer, frie medier, uafhængige journalister, måske et uafhængigt retssystem, ja alt hvad der hører til en stat.

Danmark må meget gerne igen være med til officielt at anerkende sådan et styre, og så må alle hjælpe med at skubbe på for, at det bliver hele Europa og Nordamerika, der geopolitisk sætter den dagsorden. Hertil kommer det, der virkelig betyder noget: Det økonomiske pres, som selvfølgelig skal følges op af de internationale monetære organisationer som Den Internationale Valutafond og Den Europæiske Investeringsbank. Det skal alt sammen samlet være vores svar på det udtalte ønske: ”Send the troops!”

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Debat For abonnenter

Husk det nu: Den usynlige fjende er stadig iblandt os

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Plakater skal ned igen: Ingen valgkamp i Sønderborgs gågade

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Varde

Stor skepsis kom frem på borgermøde om møller ved kommunegrænsen

Varde

Lokal forening skabte opmærksomhed om nichesport: Fik byrådspolitikerne til at krydse klinger

Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Annonce