Annonce
Debat

Kronik: Lad den kommende sommer blive børnenes sommer

Illustration: Gert Ejton

Sommeren står for døren. Vi er nået til det tidspunkt, hvor danskerne i stor stil begynder at planlægge, hvordan sommerferien skal se ud. Hvor skal vi drage hen på ferie? Hvilke festivaler skal vi tage til? Hvilke udflugter, fester og andre eventyr skal vi have i kalenderen, så der er mest muligt at se frem til?

I år er naturligvis et helt særligt år. Efter mere end et år med coronakrise og nedlukninger er der næppe nogen danskere, der ikke higer intenst efter at blive sluppet løs.

Vi føler jo nok alle sammen, at vi fortjener alverdens rejser og ferier og socialt samvær, nu hvor vi i så lang tid har måttet udstå effekten af krisen: De uendeligt mange Zoom-møder, den øgede økonomiske usikkerhed, det sociale afsavn, køerne til corona-tests og -vacciner, hjemmearbejde og hjemmeskole.

Annonce

Det har alt sammen gjort uendeligt stort indtryk på os, og det vil være en underdrivelse at sige, at vi nok aldrig glemmer, hvordan det var at leve under Covid-19.

Christian Have. Pressefoto

Herfra skal imidlertid lyde en opfordring til, at vi tænker os om en ekstra gang. For hvor stort et indtryk det end har gjort på os voksne, så har det uden tvivl gjort større indtryk på vores børn og børnebørn.

Ja, faktisk aner vi jo ikke, hvilke spor Covid-19 vil sætte sig i børnene. Det gælder selvfølgelig på den indlæringsmæssige front, men det gælder i endnu højere grad i forhold til børnenes sociale udvikling. Med ét blev de revet væk fra deres kammerater og fritidsaktiviteter, og hverdagsrytmen blev erstattet med kaos og forældre i fortløbende underskud.

Vi tror måske, at børnene uden videre bare kan vende tilbage til sådan, som tingene var før. Men sandheden er nok snarere, at det bliver endnu sværere for børnene at genfinde normaliteten i tilværelsen, end det bliver for os voksne. Vi har trods alt adskillige årtiers levet liv under såkaldt normale forhold, som vi kan holde de aktuelle forhold under coronakrisen op imod.

Derfor foreslår jeg, at alle vi voksne gør alt, hvad vi kan for at gøre den forestående sommer til børnenes sommer. Fremfor at vi fokuserer på os selv og vores egne umiddelbare behov, og hvad vi føler, at vi fortjener, så lad os sætte os i børnenes sted og prøve at forstå, hvad de har brug for.

Tillad mig at illustrere, hvad jeg mener, med et eksempel. Henover påsken tog jeg nemlig forskud på det, jeg her foreslår.

Jeg er så heldig, at jeg har hele fire børnebørn, som aldersmæssigt spænder fra 6 måneder til 9 år. Traditionen tro skulle der selvfølgelig holdes en påskefrokost. Men i stedet for, at den havde de voksne i centrum – med børnene reduceret til nogen, der helst ikke skulle forstyrre indtagelsen af snaps og sild alt for meget – blev børnene og deres kammerater sat i centrum.

Faktisk deltog vi voksne officielt ikke i påskefrokosten. I stedet indtog vi rollen som tjenere. Det kom der en både sjov og uforglemmelig dag ud af – selvfølgelig for børnene, men også for os voksne. Vi hyggede os mindst lige så meget og nød naturligvis, hvordan en relativt simpel manøvre kunne vække så megen glæde og gøre så stort indtryk hos børnene.

Det er lige netop dét, der er pointen: Det handler ikke om, at børnene nu skal forkæles med en masse af de sædvanlige materielle goder. Tværtimod handler det om at give børnene den opmærksomhed, den kærlighed og de stunder med deres familier og kammerater, som de i løbet af det sidste års tid har savnet – hvilket har givet langt de fleste børn minus på den mentale og sociale konto.

Derfor er den store opgave nu for forældre og bedsteforældre at tage ansvar for at give deres børn og børnebørn den bedst tænkelige sommer. Hvis man tager imod denne udfordring, vil man uden tvivl udvikle og opdage en masse undervejs: Nye feriedestinationer, nye måder at nyde måltiderne på, nye aktiviteter og lege, nye måder at strukturere dagene på – og generelt nye måder at være sammen på.


Derfor er den store opgave nu for forældre og bedsteforældre at tage ansvar for at give deres børn og børnebørn den bedst tænkelige sommer. Hvis man tager imod denne udfordring, vil man uden tvivl udvikle og opdage en masse undervejs.


Det vil være et godt stykke uden for komfortzonen for de fleste voksne, men det vil være en investering i Danmarks børn, som er uvurderlig for fremtiden.

Samtidig er det som bekendt ved at placere sig os uden for komfortzonen, at vi selv lærer nye ting om os selv, hvad vi kan, og hvad der gør os glade. Dermed vil gevinsten med al sandsynlighed også være stor for forældrene og bedsteforældrene.

De tror måske, at de går glip af en drømmeferie – men de fleste vil opdage, at de bliver beriget på en vifte af andre og vigtigere måder. Selv om ambitionen er at give børnene den bedst tænkelige sommer, så vil forældre og bedsteforældre netop opdage, at en ferie på børnenes præmisser i allerhøjeste grad også vil resultere i en ideel ferie for dem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Jens og Inger er tredje generation på Cathrineberg: Nu sætter de proprietærgården til salg for 38 millioner kroner

Erhverv For abonnenter

22-årige Katarina var solgt første gang hun sad bag rattet i en bus:  - Det var fedt og overvældende pludselig at styre sådan et kæmpe køretøj

Debat

Debat: Man gør vold på dansk kulturarv

Annonce