Annonce
Vejen

Kronprinsessen fejrede Danmarks ældste højskole

Rødding Højskoles forstander, Mads Rykind-Eriksen, ses her i selskab med kronprinsesse Mary, Lisbeth Trinskjær, der er formand for Folkehøjskolernes Forening i Danmark, og Morten Skov Mogensen, der er formand for Rødding Højskole. Foto: Martin Ravn
Rødding Højskole fejrede torsdag sit 175-års jubilæum. Æresgæsten var kronprinsesse Mary, der blev modtaget af flere hundrede børn og voksne.

- Jeg tvivler på, at ret mange mennesker kan drage hjem fra en højskole, uden at mødet med nye mennesker har sat sig spor.

Sådan sagde Morten Skov Mogensen, formand for Rødding Højskole, da han som den første tog plads ved talerpulten i forbindelse med Rødding Højskoles 175-års jubilæum.

Blandt tilhørerne sad formiddagens mest fotograferede gæst, nemlig kronprinsesse Mary, der var blevet modtaget af et bølgende hav af Dannebrogsflag, som flere hundrede Rødding-borgere havde medbragt for på behørig vis at byde dagens royale gæst velkommen.

Rigtig mange af de fremmødte fik også en helt speciel oplevelse, for kronprinsessen var ikke sen til at forslå forstander for Rødding Højskole, Mads Rykind-Eriksen, at hun meget gerne ville hilse på nogle af de mange børn og voksne.

Annonce

Det fantastiske ved højskolen er, at man lærer af lyst, fordi man er nysgerrig. Det er frivilligt, om man vil være her, og man gør det for sin egen skyld.

Kathrine Lund Nielsen,

Et kulturelt fyrtårn

Det officielle program bød også på taler fra både Mads Rykind-Eriksen, Egon Fræhr, Vejen Kommunes borgmester og Lisbeth Trinskjær, der er formand for Folkehøjskolernes Forening i Danmark.

Det gennemgående tema i dem alle var, at højskolen er en vigtig brik i højskoleelevernes udvikling, men også at den er et kulturelt fyrtårn for hele området.

- Skolen har gennem alle årene haft og har stadig stor betydning for byen og egnen. Tak fordi I er så åbne, at I inviterer byen indenfor. Rigtig mange har glæde af højskolen, sagde Egon Fræhr blandt andet, inden han overlod talerstolen til Lisbeth Trinskjær, der blandt andet mente, at højskolen kan være med til at give de unge et frirum i en tid, hvor de er optaget af de store og vigtige livsvalg, de skal træffe.

- For tiden kalder på fællesskaber, og fællesskaber er noget, som vi på højskolen godt kan tilbyde, sagde Lisbeth Trinskjær, der med et citat fra Grundtvig beskrev, hvordan højskolerne kan hjælpe unge med at finde ud af, hvilken sti de skal følge:

- Der må fødes først, før man ved hvilken hue, der vil passe til vort hoved.

Kære højskole

Kronprinsessen og en fyldt kørelade kunne også høre to af højskolens elever - Kathrine Lund Nielsen og Sebastian Lindegaard - fortælle om deres oplevelser med at gå på Rødding Højskole.

- Kære højskole. Vi er så glade for, at du stadig er hos os, indledte de deres jubilæumstale som var det til et kært familiemedlem.

Men det er også lige nøjagtigt sådan, de begge har det med at være på højskolen, der har givet mange nye venskaber.

- Man er et sted, hvor man bliver omfavnet af folk - både på de gode og de dårlige dage, sagde Kathrine Lund Nielsen, der også så det som et stort plus, at der på en højskole ikke er noget eksamenspres.

- Det fantastiske ved højskolen er, at man lærer af lyst, fordi man er nysgerrig. Det er frivilligt, om man vil være her, og man gør det for sin egen skyld, sagde hun.

Efter taler skulle kronprinsessen med på rundvisning på højskolen, hvor hun blandt andet også fik mulighed for at tale med et par af højskolens designelever, inden hun afsluttede sit besøg i Rødding.

Kronprinsessen tog sig tid til at hilse på nogle af de mange fremmødte. Foto: Martin Ravn
Kronprinsessen gæstede højskolen i Rødding i anledning af højskolens 175-års jubilæum. Foto: Martin Ravn
Sønderjysk Pigekor sang ved formiddagens jubilæumsfest. Foto: Martin Ravn
Kathrine Lund Nielsen og Sebastian Lindegaard, der begge er elever på Rødding Højskole, fortalte hvorfor de havde valgt højskolen, og hvordan de synes, det er at gå på højskole. Foto: Martin Ravn
Der var fortjente klapsalver til pigerne i Sønderjysk Pigekor. Foto: Martin Ravn
I forbindelse med rundvisningen på højskolen fik eleverne Laura Overgaard og Jonas MacDonald, der begge går på højskolens designlinje, mulighed for at fortælle om deres projekter. Foto: Martin Ravn
Kronprinsesse Mary gæster Rødding Højskole i forbindelse med højskolens 175 års jubilæum. Foto: Martin Ravn
Kronprinsesse Mary gæster Rødding Højskole i forbindelse med højskolens 175 års jubilæum. Foto: Martin Ravn
Lisbeth Trinskjær, der er formand for Folkehøjskolernes Forening i Danmark, var en af talerne. Foto: Martin Ravn
Kronprinsesse Mary gæster Rødding Højskole i forbindelse med højskolens 175 års jubilæum. Foto: Martin Ravn
Kronprinsesse Mary gæster Rødding Højskole i forbindelse med højskolens 175 års jubilæum. Foto: Martin Ravn
11-årige Røskva Rykind-Eriksen, der er datter af Anja og Mads Rykind-Eriksen, var dagens blomsterpige. Foto: Martin Ravn
Kronprinsesse Mary gæster Rødding Højskole i forbindelse med højskolens 175 års jubilæum. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Annonce