Annonce
Danmark

Kroværter skælder ud på Brugsen: Den skruer op for stjerneskud og tapas - og 'det er mangel på samfundssind'

Ejerne af Jelling Kro, Dorthe Kirstine og Bjarne Madsen, er frustrerede over, at supermarkeder under coronanedlukningen konkurrerer med tvangslukkede spisesteder om at sælge mad ud af huset. Foto: Anders Kynde
Mens spisesteder kæmper for overlevelse under coronanedlukningen, intensiverer dagligvarebutikker salget af mad ud af huset. Det er ikke i orden, mener Jelling Kro, som går i rette med Coop og SuperBrugsen.

Jelling: To stjerneskud og en flaske hvidvin til afhentning om fredagen. Pris: 125 kroner.

Sådan et tilbud annoncerede SuperBrugsen i Jelling en tirsdag ved middagstid. Blot et døgn senere kunne delikatesseafdelingen meddele, at der var udsolgt, efter at mere end 120 menuer var blevet bestilt via Facebook.

For SuperBrugsen, der er en del af Coop-koncernen, var dette endnu et eksempel på den stigende succes, som forretningens delikatesseafdeling har haft med at sælge mad ud af huset.

Annonce


Det er endnu et eksempel på, at restriktionerne skaber en unfair konkurrence, fordi supermarkederne har så stor succes med at sælge meget andet end de nødvendige dagligvarer på et tidspunkt, hvor vi er tvangslukket.

Dorthe Kirstine og Bjarne Madsen, Jelling Kro


Men er det fair, at et supermarked, som ikke er underlagt coronarestriktioner, konkurrerer med spisesteder om at sælge takeaway-mad? Ovenikøbet til en meget lavere pris.

Det mener Dorthe Kirstine og Bjarne Madsen ikke. De driver Jelling Kro og vil gerne rejse en debat om samfundssind under coronanedlukningen, hvor spisesteder som Jelling Kro i øjeblikket kun kan tjene penge på takeaway.

- For de lokale spisesteder i Jelling er der kun én vare på hylden, og det er mad ud af huset. Denne ene vare har været den eneste indtægtskilde siden 9. december 2020. Samtidig må dagligvarebutikker, der har masser af varer på hylderne, gerne sælge mad ud af huset, og det gør SuperBrugsen i stor stil. Det er ikke fair, og derfor henstiller vi til, at de drosler ned, mens vi andre stadig ikke kan invitere gæster indenfor, siger Dorthe Kirstine og Bjarne Madsen.

Siden januar har Jelling Kro tilbudt en kro-platte til lavere pris end normalt. I denne uge er SuperBrugsen på banen med et tapasfad, som har frustreret kroejerne, fordi det minder meget om deres kro-platte, samtidig med at Brugsens tilbud er 50 kroner billigere. Illustration: Anders Kynde

Til sammenligning har Jelling Kro også stjerneskud på menukortet. Her er prisen 149 kroner. Det er vel at mærke for ét stjerneskud - og uden hvidvin. Samme pris gælder hos Byens Café i Jelling.

- Som udgangspunkt har vi intet imod, at SuperBrugsen sælger mad ud af huset. Det er de dygtige til, men det er ikke at udvise samfundssind, at de optrapper delikatessens mad ud af huset i denne svære tid. De tilbyder varer, der burde sælges fra de lokale spisesteder - endda til priser, der er konkurrenceforvridende. Samtidig ærgrer vi os også over, at SuperBrugsen jævnligt giver plads til en thai-madvogn foran butikken, hvilket er med til at sende penge ud af byen, siger kroparret.

Vil ikke gå på kompromis

Jelling Kro overvejer nu at opgive at takeaway-salget i en periode, fordi man ikke kan konkurrere om priserne med SuperBrugsen.

- Dråben, der fik bægeret til at flyde over, var i denne uge, da SuperBrugsen annoncerede et tapasfad, som minder om den kro-platte, vi har satset på den seneste måned. Igen til en billigere pris, end vi kan konkurrere med, siger Dorthe Kirstine og Bjarne Madsen.

Hvorfor vælger I at gå i pressen med jeres kritik?

- Vi har udtrykt vores utilfredshed over for SuperBrugsen og bedt dem om at drosle ned, mens vi andre er tvunget i knæ under nedlukningen. Men vi har fået at vide, at det (mad ud huset, red.) kan vi kun forvente mere af fremover. Derfor henvender vi os til pressen, da det er endnu et eksempel på, at restriktionerne skaber en unfair konkurrence, fordi supermarkederne har så stor succes med at sælge meget andet end de nødvendige dagligvarer på et tidspunkt, hvor vi er tvangslukket. Dermed forsvinder salget fra de mindre butikker og spisesteder, mener kroparret.

Brugsen har jo også en forretning, der skal drives, og den konkurrerer med andre supermarkeder. Hvorfor må den ikke selv bestemme, hvad den vil sælge og hvad prisen skal være?

- Brugsen må selvfølgelig sælge lige, hvad de har lyst til. Det er ikke noget nyt, at de sælger mad ud af huset - det har de gjort i mange år. Vi synes bare, det er mangel på samfundssind at optrappe delikatesse-delen lige nu, mens vi er nogle mindre spisesteder, der er underlagt hårdere restriktioner og kæmper for overlevelse. Den mad, de markedsfører på Facebook, ligner jo nærmest restaurantmad, men to stjerneskud og en flaske hvidvin til 125 kroner er der altså ingen restauranter og caféer, der kan hamle op med.

Hvorfor sætter I ikke prisen ned på jeres mad?

- Vi har ikke lyst til at gå på kompromis med kvaliteten. Vi bruger bedre og dyrere råvarer, der ikke kan købes til samme priser, som Brugsen kan skaffe dem til, fordi vi skal gennem et mellemled. Kombineret med den tid, det tager at forberede maden, vil det aldrig kunne give os en fornuftig indtjening, hvis vi sænker priserne til SuperBrugsens niveau.

Er kritikken også et udtryk for, at I er ved at være desperate?

- Vi er ikke desperate, men det er klart, at vi står i en alvorlig situation, hvis nedlukningen fortsætter i flere måneder. Vi klarede os med nød og næppe igennem 2020, men nu er vi snart to måneder inde i 2021, og vi er stadig ikke kommet i gang.

Hård tid for kroen

  • Jelling Kro er kommet gennem 2020 på baggrund af en meget travl sommer. Og ved at skære helt ind til benet - rent driftsmæssigt. Blandt andet har medarbejdere fået andet arbejde.
  • Ved regnskabsafslutningen kunne kroen konstatere en omsætningsnedgang på godt en million kroner. Der er modtaget cirka 200.000 kroner fra statens hjælpepakker.
  • Årsresultatet bliver for 2020 et overskud på cirka 200.000 kroner, inden der er fratrukket ejerlønninger.
  • Likviditeten udfordrer dog kroen, og ifølge kroejerne er der ingen hjælp at hente hos banken, som har afslået en kassekredit flere gange.
Annonce

Ingen kommentarer

I SuperBrugsen i Jelling bekræfter brugsuddeler Henrik Werge, at han har været i dialog med Jelling Kro. Overfor Vejle Amts Folkeblad er han dog ganske fåmælt.

- Jeg har ingen kommentarer til sagen, da jeg ikke synes, at to virksomheder skal diskutere med hinanden via avisen, lyder det fra Henrik Werge.

Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Varde For abonnenter

Københavnerdrengen bad selv om at komme på børnehjem og fandt livet, lyset og kærligheden i Vestjylland

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Vanvittige scener i tillægstiden: Sejren var både smuk, grim, vild, overbevisende og heldig

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-cheftræner har fået et luksusproblem: - De ser ud, som om de har spillet sammen i et år

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Annonce