x
Annonce
Læserbrev

Kultur i bredden og i højden

Læserbrev: ”Mere for flere” lyder det fra Venstre og Dansk Folkeparti som en forklaring på deres beslutning om at trække tæppet væk under vores egnsteater, Mungo Park Kolding. Men er det altid flertallet, der skal bestemme, når det gælder kultur? Det mener jeg ikke.

Kultur er noget, der fungerer på forskellige planer, og Kolding har indtil nu formået at ramme en god balance mellem det brede og folkelige, som vi har repræsenteret med Dronning Dorothea Teatret og det eksperimenterende og lidt mere komplekse, som er repræsenteret ved Mungo Park Kolding. Desuden har vi haft Kolding Teaterforening, der har sørget for det mere klassiske. Af de tre er det uden tvivl Mungo Park, der har sat den kunstneriske overligger og er blevet bemærket udenfor bygrænsen.

Da jeg i 2009 flyttede til Kolding fra København på grund af arbejde var flere af mine venner i København skeptiske: ”Hvad vil du dog i sådan et kedeligt provinshul”, forlød det. Især kulturen har ry for at være ren røvballe, når man når vest for Valby bakke. Denne fordom blev dog i den grad gjort til skamme ved mødet med en by, som har turdet satse på kultur – både i bredden og i højden.

Det klæder os i provinsen, når vi – også – tør omfavne eliten. Det gælder f.eks. indenfor idræt, hvor de fleste ikke hører til denne elite, men alligevel støtter, at den også har sin eksistensberettigelse. Men det gælder også kulturen, hvor vi også skal støtte det, som rent kunstnerisk går forrest. Så kære byråd: Bevar Koldings mangfoldige teaterliv. Bevar Mungo Park Kolding!!

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce