Annonce
Aabenraa

Kulturarv i klemme: Damgaard Mølle får fast driftstilskud

Foreningen bag Damgaard Mølle holder normalt tre årlige mølledage, som tiltrækker mange mennesker. Men i 2020 har det ikke været muligt på grund af corona, og foreningen mangler indtægterne. Arkivfoto: Claus Thorsted
Aflyste arrangementer på grund af corona har presset økonomien i den selvejende institution med frivillige, som driver den historiske Damgaard Mølle. Nu kommer der hjælp fra kommunen.
Annonce

HOVSLUND: De frivillige, som står bag driften af Damgaard Mølle ved Hovslund, ånder lettet op, efter byrådets kultur- og fritidsudvalg har vedtaget at give foreningen bag den selvejende institution et årligt driftstilskud på 20.000 kr.

Foreningens økonomi er truet, efter restriktionerne mod corona i 2020 gjorde det umuligt at afvikle de traditionelle arrangementer, som bringer indtægter fra besøgende på møllen, der normalt også udlejes til arrangementer.

- Vi er meget taknemmelige for tilskuddet. Det dækker os ind et stykke ad vejen. Vi har fra begyndelsen haft det princip, at vi ikke vil gældsætte foreningen. Det er gået galt for andre mølleforeninger, siger foreningens næstformand, Hans Gert JaKobsen.

Han er den, der opdagede den gamle mølle i 1978 og var med til at få den bevaret gennem den daværende Rødekro Kommune. I 1986 blev møllen overtaget af foreningen, som siden har klaret sig uden kommunalt tilskud.

Hans Gert Jakobsen fortæller, at møllen skal have 50.000-60.000 kr. i indtægter om året, for at det kan løbe rundt. De penge kommer normalt primært fra tre mølledage i løbet af året. Årets sidste mølledag er også et julearrangement med vækning af julemanden, og det plejer at tiltrække op mod 400 gæster. Men alle mølledage i 2020 måtte aflyses på grund af corona, og foreningen forventer, at i hvert fald det første af arrangementerne i år også bliver aflyst.

Annonce

Sidestilles med slotsvandmølle

Foreningen til bevarelse af Damgaard Mølle ansøgte i begyndelsen af november kommunen om tilskud, og kultur- og fritidsudvalget havde første gang sagen på bordet i december. Da blev den udsat, fordi udvalget ville have nogle spørgsmål opklaret. Ifølge regnskabsoplysningerne dengang havde foreningen 111.000 kr. til sin rådighed. Det har siden vist sig, at foreningen havde brugt en stor del af de penge i 2020 på en mindre tilbygning og nye vinduer, så det reelle rådighedsbeløb ved årsskiftet kun var 24.000 kr.

Med de nye oplysninger har kultur- og fritidsudvalget altså nu besluttet, at Damgaard Mølle skal have det årlige tilskud på 20.000 kr. Dermed sidestilles møllen med Aabenraa Slotsvandmølle, som drives af Aabenraa Byhistorisk Forening. Damgaard Mølle og Aabenraa Slotsvandmølle er de to funktionsdygtige møller, som er tilbage i kommunen.


Vi er meget taknemmelige for tilskuddet. Vi har fra begyndelsen haft det princip, at vi meget nødigt vil gældsætte foreningen. Det er gået galt for andre mølleforeninger.

Hans Gert Jakobsen, næstformand i Foreningen til bevarelse af Damgaard Mølle


Boghvedemøllen

  • Damgaard Mølle ligger midt på Rugbjerg Mark, ca. to km. sydvest for Hovslund og fem kilometer nord for Rødekro.
  • Møllen er opført i 1867, og den var i anvendelse indtil 1972. Den er nu en af kun to møller i Aabenraa Kommune, som stadig fungerer. Den anden er Aabenraa Slotsvandmølle.
  • Damgaard Mølle er den eneste funktionsdygtige boghvedemølle i Sønderjylland. Tidligere havde de fleste landbrug et lille stykke jord med boghvede, som udgjorde en fast del af kosten.
  • Møllen drives af Foreningen til bevarelse af Damgaard Mølle, hvor omkring 40 frivillige blandt andet står bag tre faste mølledage i løbet af året: I juni, i september og sidst i november. Møllen lejes desuden ud til arrangementer. Ved mølledagene serverer de frivillige boghvedegrød og vafler af boghvede.
  • Ved møllen er der også en udstilling med 30 veterantraktorer, som i 2009 blev skænket til foreningen af Svend Aage Jensen i Bodum.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce