Annonce
Kolding

Kulturbesparelser rammer Legeparken: Nedslidt legetårn bliver ikke udskiftet

Der spares 200.000 kroner på Legeparken, hvor man efter planen skulle have udskiftet et slidt legetårn. Sådan er der fundet besparelser i mange hjørner af kulturbudgettet for resten af 2019. Artkivfoto: Ludvig Dittmann
Koldings budget for 2019 skal rettes op, og nu er kulturområdet også klar med en række besparelser, som skal hjælpe operationen med at lykkes. Dog afviser man at spare årets Koldingbog bort.

Kolding: I Legeparken bliver det et meget konkret syn, at kommunen er inde i en sparerunde. Kulturudvalget har netop taget stilling til, hvordan det økonomisk set lille udvalg kan hjælpe med at nå den kommunale besparelse, og det går blandt andet ud over de planlagte 200.000 kroner til udskiftning af et nedslidt legetårn i parken.

- De penge sparer vi væk, så resultatet bliver, at det nedslidte legetårn helt fjernes. Vi synes dog, at det opvejes af, at det ikke er længe siden, at Legeparken fik en ny legeborg, siger Jesper Elkjær (R), der er formand for kulturudvalget.

Men legetårnet skildrer på glimrende vis, at det er indenfor alle områder - store og små - at man har været inde og kigge på, hvor og hvad der kunne spares. Økonomiudvalget besluttede den 13. august at pålægge de stående udvalg, at man skulle gennemgå det korrigerede budget for i år for serviceudgifter, anlæg og øvrige udgifter med henblik på at reducere budgettet for 2019.

- Jeg vil faktisk rose alle vores ledere på kulturområdet, for de har virkelig vist ansvarlighed og kommet med deres bud på, hvordan kulturen også kan være med til at nå den samlede besparelse, som vi står overfor i Kolding Kommune, siger Jesper Elkjær.

Udvalget har blandt andet fjernet 200.000 kroner af den pulje på 300.000 kroner, som var afsat for resten af året til at støtte diverse kultur-initiativer.

Annonce

Besparelser

På kulturudvalgets budget for 2019 er der fundet besparelser for 770.000 kroner. Udvalget har et samlet budget på små 100 millioner kroner om året.

Man har også fundet udgifter for 1,5 millioner kroner, som bliver udsat. Forvaltningen anbefaler, at det er udsættelser, som finder vej til næste års budget.

Også støtte til Kino i Vamdrup og masterplanen for Geografisk Have er udskudt. Der var afsat 900.000 til begge dele.

I Legeparken opgiver man at erstatte et legetårn til en værdi af 200.000 kroner.

8000 kroner udskydes

En af de foreslåede besparelser har udvalget dog fejet af bordet. Det drejer sig om de 40.000 kroner, man kunne spare på at aflyse udgivelsen af årets Koldingbog.

- Det havde været eksemplet på, at vi virkelig er blevet fattige, hvis vi var nødt til at bryde en lang tradition for blot at spare 40.000 kroner på et budget så stort som Kolding Kommunes, siger Jesper Elkjær.

Man har også valgt at fastholde tilskuddet på 40.000 kroner, som biblioteket modtager til deltagelse i Kolding Light Festival. Omvendt har biblioteket bidraget aktivt på anden vis for at nå besparelsen. Ikke mindst har biblioteket indvilget i at opgive vikardækning for resten af året, hvilket giver en besparelse 300.000 kroner.

Noget er sparet helt væk for at nå målet, andet er blot udsat med håb om at finde vej til budgettet for 2020 i stedet.

Den mindste besparelse indenfor kulturpolitikken er på 8000 kroner. Den finder Christiansfeld Centret ved at udskyde at producere nyt merchandise til salg i butikken. Centret håber så at opnå tilskuddet i 2020 i lighed med de mange andre punkter, som er blevet udskudt fra 2019-budgettet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Godda' mand solcellelov

Lovgivningsdanmark har vundet endnu en sejr. Med et hidtil uset krav til bureaukrati og dokumentation er det lykkes at bremse stor set alle landets kommuner i at få oprettet solcelleanlæg i forbindelse med kommunale bygninger og derved bidrage til den grønne omstilling. Og tillykke med det. For grundet en i særklasse ubegrundet og uigennemskuelig lovgivningsjungle er det nemlig lykkes at gøre kommunale solcelleanlæg til egentlige forsyningsvirksomheder med deraf følgende krav til selvstændige bestyrelser, regnskabsaflæggelse og meget andet af det, som i stigende grad DJØF'iserer denne nation. Alt sammen krav, der æder gevinsten ved og idéen med disse anlæg. Resultat: Flere steder er eksisterende kommunale solcelleanlæg lukket ned, ligesom planer om anlæg er droppet. Lige så uigennemskueligt er det, hvorfor så regionernes sygehuse, der jo er akkurat lige så offentlige, er fritaget for dette nonsens, og ingen kan give en bare nogenlunde gangbar forklaring. Begrundelserne er det rene volapyk og et eksempel på, hvad der sker, når lovgivningsmaskinen snurrer, uden at nogen griber ind med brugen af deres sunde fornuft. Lad os håbe, at den for tiden ganske tavse klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ser dette som en vanvittig indretning, i hvert fald ligger der lige til højrebenet her serveret en sag, som man skal være godt dum for ikke at spark i mål. Især når man skal være instrumental i en regeringssatsning, som ingen har bare den fjerneste idé om hvad ender med at koste. Sådan er det nemlig med det fromme ønske om at reducere nationens menneskeskabte CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990-niveau inden 2030. Man ved end ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre, men man ved, at det bliver utroligt dyrt. Her står vi med en sag, der, som megen anden klimasnak, ikke er fugle på taget, men miljøgevinster lagt lige i hånden på Dan Jørgensen, hvis han ellers vil tage imod dem. Lad os få fjernet disse bureaukratiske forhindringer - hellere i dag end i morgen.

Kolding

Genoptager omdiskuteret samarbejde: Konsulenter på resultatløn skal igen finde besparelser på udsatte borgere

Annonce