Annonce
Aabenraa

Kulturbudget strammes: Færre timer med personale på bibliotekerne

På biblioteket i Tinglev kommer der i gennemsnit 16 besøgende i de tre timer med personale om lørdagen i sommerperioden, mens der i løbet af hele dagen kommer 52. Arkivfoto: JV
Aabenraa Kommune skal spare, og kulturpolitikerne har blandt andet valgt at skære i service på bibliotekerne. Udfordringer som fremtiden for Aabenraa Live er stadig uløste.
Annonce

AABENRAA: I sommerperioden, fra 1. maj til 31. august, vil der fra næste år ikke længere være tre timers åbningstid med personale på de lokale biblioteker i Rødekro, Bov og Tinglev om lørdagen. Og på det centrale bibliotek skæres personalet væk fra klokken otte til ni hver morgen i hverdagene hele året. Som borger har man dog stadig adgang, men altså med selvbetjening.

Det er en af de besparelser kultur- og fritidsudvalget har fundet i arbejdet med næste års budget. Som på andre områder i kommunen skal der spares 1 procent, hvilket på kulturbudgettet svarer til en lille million kr.

Samtidig har kultur- og fritidsudvalget arbejdet med at finde penge til at løse nogle udfordringer. Og det er afgjort, at der skal afsættes flere penge til Musikskolen (380.000 kr.) og til Nygadehuset (300.000 kr.), mens Grejbanken får en indsprøjtning på 35.000 kr.

Blandt udfordringerne er også Aabenraa Live, hvortil der fra næste år er afsat godt en halv million mindre, ligesom musikprojektet fra 2023 står helt uden bevilling, som det ser ud nu. Det spørgsmål har kultur- og fritidsudvalget valgt at sende videre til byrådets fælles arbejde med budgettet senere på sommeren.

Det samme gælder en pulje på 200.000 kr., som Fritidsrådet har til rådighed, og hvor foreninger kan søge tilskud til materialer og små anlægsprojekter. Puljen udløber i år, og udvalget vil gerne videreføre den.

Besøgstal på lokalbiblioteker

Bibliotekerne i Bov, Rødekro og Tinglev har nu åbent mandag til lørdag med henholdsvis 27, 29 og 29 personalebetjente timer.

Det gennemsnitlige besøg om lørdagen i sommerperioden i de tre timer med personale har ligget på henholdsvis 24, 33 og 16 besøgende.

Hele dagen har der været henholdsvis 58, 95 og 52 besøgende.

Annonce

Events og halmodel rammes

- For at finde de besparelser og løse udfordringerne har vi haft en lang række forslag at vælge fra. Ingen af dem er sjove, siger formanden for kultur- og fritidsudvalget, Lars Kristensen (V).

På biblioteksområdet er der også fundet en besparelse på 168.000 kr. ved at nedlægge DR Lytteklubben for klassisk musik. Derudover rammer besparelserne en række andre områder, blandt andet Eventpuljen, hvor man kan søge støtte til enkeltstående events. Her bliver der sparet 138.000 kr.

- Det er en stor pulje på cirka en million kroner, der bruges til sådan noget som gadeteaterfestival og skaldyrsfest. Man skal søge om støtte, så pengene tages ikke direkte fra nogen, siger Lars Kristensen.

På samme vis vil det efter udvalgsformandens mening ikke blive så mærkbart, at der fra Halmodellen spares 300.000 kr., eftersom det er en pulje på 32. mio. kr. Halmodellen bliver i øvrigt evalueret i år for at sikre, at alle områder i kommunen behandles ud fra de samme principper.

For at få budgettet til at nå sammen har udvalget desuden valgt at beskære folkeoplysningsområdet med 90.000 kr. og at spare 150.000 kr. årligt ved at fastfryse en række tilskud til blandt andet råd, teater og eliteudøvere. Der skæres 50.000 kr. fra branding af idræt, og dertil rammes en række mindre områder, ligesom der er besparelser af mere teknisk karakter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Kreditchefen fejrer 40-års jubilæum

Annonce