Annonce
Tarm

Kulturel oplevelse med Ghita Nørby

Ghita Nørby og Lars Hannibal på Mejeriet i Tarm. Privatfoto
Mejeriet dannede ramme om en stemningsfuld kulturel oplevelse.

Tarm: Mejeriet var torsdag aften ramme om en meget stemningsfuld og flot kulturel oplevelse for de cirka hundrede fremmødte. Fra det øjeblik de to kunstnere fra øverste hylde trådte op på scenen tryllebandt de tilhørerne. Ghita gav udtryk for, at stemningen i Mejeriet slettede de barske indtryk af alt for meget regn langs vejene.

Lars Hannibal lagde ud med et smukt spansk guitarstykke, alt imens Ghita Nørby sat strunk og strålede på stolen ved siden af og afventede, at det blev hendes tur. Ghitas faste stemme med et meget varieret udtryk – som vi alle kender fra hendes utallige roller i film og TV serier – reciterede danske sange som ”Jeg ved en lærkerede” og ”Spurven sidder stum bag kvist” efter, at melodierne var slået an på guitaren.

Flere af La Fontaines fabler i Johannes Møllehaves vidunderlige oversættelser blev fortalt – afløst af en spændende (ikke aftalt) samtale mellem de to kunstnere specielt om Ghitas liv som skuespiller. På et tidspunkt snakkede Lars Hannibal om, at der i lokalet vist var flere i salen på den alder, hvor hårene er blevet grå – hvortil Ghita skarpt replicerede: ”Jeg farver mit.”

Ghita Nørby karakteriserede sig selv som karakterskuespiller – ikke mange kender personen Ghita – men mange kender de karakterer, som hun har tegnet gennem sine mange år på de skrå brædder. En personlighed, mente Lars Hannibal ikke, vi kunne gå udenom – nemlig Ingeborg Skjern. Ingeborg blev af Ghita beskrevet som meget klog, dygtig, stærk og kærlig personlighed – en stor modsætning til Mads Skjern, som ikke var klog nok til at se, hvor fantastisk en person, han var gift med. Ingeborg vidste, at han havde brug for hende og blev hos ham – sådan gør jeg ikke, sagde Ghita med et stort grin.

Når Lars Hannibals fantastisk velspillede guitarstykker tonede ud i salen blev der lyttet andægtigt –fablerne gav anledning til selvransagelse og eftertanke, mens snakkene gav anledning til smil på læben.

En helt igennem vellykket aften – der for nogens vedkommende mundede ud i en autograf fra den folkekære skuespiller – og en lille snak back stage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce