Annonce
Kultur

Kulturformand: Nyt udvalg skal finde en løsning på hengemte skulpturer

”Vækst” er navnet på billedhugger Erik Christiansens værk, som tidligere stod i gågaden. Skulpturen kunne med en kærlig hånd komme til at tage sig flot ud og gøre større glæde end nu, hvor den ligger på depot i Vejlby, mener Christian Bro, som i økonomiudvalget vil stille spørgsmål til, hvad planen er med depotet. Foto:
De hengemte skulpturer i deponiet på Vejlbyvej er landet mellem flere politiske udvalg, mener Lars Ejby Pedersen (S), som er formand for kultur- og idrætsudvalget. Han mener, at et tværfagligt udvalg skal se på sagen og finde en løsning.

Fredericia: Det nuværende kultur- og idrætsudvalg har ikke haft byens hengemte skulpturer på dagsordenen i hverken denne eller de to seneste byrådsperioder.

Det var udvalgets forgængere, som i 2011 besluttede at udlåne kommunens skulpturer til private eller lokalområderne, så de kunne gøre gavn i stedet for at stå i et telt på deponiet på Vejlbyvej.

- Vi har ikke haft drøftet, hvad der skal ske med dem, og faktisk har jeg ikke meget kendskab til, hvad det er vi har stående. De blev flyttet af teknisk udvalg i forbindelse med midtbyplanen, siger Lars Ejby Pedersen.

Efter avisen har taget sagen op igen, er han klar til, at politikerne træffer en beslutning om, hvad der skal ske.

- Jeg har ikke drøftet det med de andre i udvalget, men jeg vil mene, at det er en god ide, at vi får nedsat et lille udvalg på tværs af vores område og det tekniske, så vi kan finde ud af, hvad vi gør, siger han.

Annonce

Jeg har ikke drøftet det med de andre i udvalget, men jeg vil mene, at det er en god ide, at vi får nedsat et lille udvalg på tværs af vores område og det tekniske, så vi kan finde ud af, hvad vi gør.

Formand for kultur- og fritidsudvalget Lars Ejby Pedersen (S)

Stenskulptur spøger også

Fredericia Dagblad besøgte før sommerferien deponiet med formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S), som har deponiet under sit udvalgs portefølje.

- Der er et par af skulpturerne, som godt kunne blive stillet op igen, og jeg tager sagen med i økonomiudvalget. Så må vi overveje, hvordan vi kommer videre, siger Christian Bro.

I teltdepotet på Vejlbyvej står også en fire ton tung stenskulptur, som ingen i realiteten har ejerskab over.

- Jeg kender intet til den, siger Lars Ejby Pedersen, og Christian Bro ved kun, at det er en skulptur, som lidt tilfældigt er landet i Fredericia.

Skulpturen er udført af kunstneren Erik Kjeldsen fra Nuuk og sendt til Fredericia, som et bud på en skulptur til Ilulissat Plads i Kanalbyen. Skulpturen symboliserer 50 års venskabssamarbejde omkring de grønlandske skolebørn. Den er imidlertid aldrig blevet bestilt, og kunstneren er indstillet på at tage den tilbage, hvis der ikke kan findes de nødvendige midler til at erhverve den og stille den op.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce