Annonce
Kultur

Kulturhus blev mange millioner dyrere end ventet: Nu træder lokal fond bag stor auto-virksomhed igen til med millionbeløb

Den 28. september 2021 valgte byrådet at igangsætte projekteringen og licitationen af Vamdrup Kino og Vamdrup Biblioteks fælles projekt om et kulturhus i Vamdrup. Huset bygges og ejes i et fællesskab mellem Vamdrup Kino og Kolding Kommune og tanken er, at huset kommer til at fungere som et åbent hus med forskellige kulturtilbud til både borgere og foreninger i byen. Illustration: Tegnestuen Mejeriet
En voldsom prisstigning på cirka 6 millioner kroner på kulturhuset Vores Hus tvang i starten af april kulturudvalget til at annullere udbuddet, men finansieringen er nu igen på plads for projektet særligt takket være endnu en stor donation fra en lokal fond i Vamdrup.

Vamdrup: Finansieringen er igen på plads til det længe ventede kulturhus-byggeri, Vores Hus, i Vamdrup.

I starten af april blev licitationen annulleret, da budgettet på grund af de høje prisniveauer på særligt jord- og beton, el og VVS steg fra 13,8 millioner til cirka 20,2 millioner kroner, men på et ekstraordinært møde i kulturudvalget onsdag aften kunne et enigt udvalg nikke godkendende til en ekstrafinansiering på cirka 6,3 millioner kroner.

De 2,5 millioner kommer fra Bent O. Jørgensens Fond, som står bag Dansk Auto Logik i Vamdrup, og som i forvejen har doneret 5,7 millioner kroner til projektet. Jens Holms Biblioteksfond har givet tilsagn om en ekstra bevilling på 3 millioner, mens kommunen kaster de sidste 900.000 kroner i puljen.

Annonce

- Vi blev enormt chokerede over den udbudsrunde, hvor vi kunne se, at prisen steg helt vildt, så jeg er meget glad for, at det har været muligt at finde de ekstra midler. Det er meget generøst af Bent O. Jørgensens Fond, og jeg har en stor taknemmelighed for, at de vil hjælpe os i den her situation, siger Eva Kjer Hansen (V), som er formand for kulturudvalget.

Omvendt udbud

Foruden at have den ekstra finansiering på plads gør kommunen denne gang brug af en såkaldt omvendt licitation, som betyder, at projektet udbydes til en fast pris på de cirka 20,2 millioner kroner, og de bydende skal dermed konkurrere om at levere mest for pengene.

Derfor kan det blive nødvendigt at gå på kompromis med eksempelvis et billigere loft, synlige installationer eller lignende.

- Der er selvfølgelig altid en risiko, når man sender noget i udbud, men vi har drøftet det, og det her er vores bedste bud på, hvordan vi kan finde en løsning, som er til at leve med, siger Eva Kjer Hansen.

Hun nævner videre, at alle alternative løsninger skal være inden for gældende krav, eksempelvis at man ønsker 50 kvadratmeter ekstra plads i kælderen.

- Det er et ønske fra de mange foreninger i byen, som skal bruge kulturhuset, og vi synes heller ikke, at det giver mening at etablere et helt nyt hus, hvor der så ikke er plads til, at foreninger kan opbevare rekvisitter og lignende, siger Eva Kjer Hansen og fortsætter:

- Det har været lidt en mavepuster især for de mange frivillige, som har brugt rigtig mange timer på projektet, så det er en lettelse, at vi nu kan fortælle, at der er fundet en løsning, selvfølgelig med forbehold for en ny udbudsrunde, siger Eva Kjer Hansen, som forventer, at en ny udbudsrunde finder sted i løbet af efteråret, ligesom at projektet officielt skal godkendes i økonomiudvalget på mandag og senere i byrådet.

Om Vores Hus

Når Vamdrups nye kulturhus står færdigt, kommer det blandt andet til at rumme biograf, bibliotek, 120 kvadratmeter kulturfoyer, 68 kvadratmeter multisal, mødelokaler og et område med læse-/studiepladser. Der er også tilført et ekstra kælderlokale på 50 m2, således at projektet i højere grad kan leve op til Kulturudvalgets ønske om, at huset også skal kunne rumme andre af byens grupper og foreninger.

Projektet var som udgangspunkt finansieret af Kolding Kommune (6,625 mio.), Vamdrup Kino (900.000,-), Jens Holms Biblioteksfond (600.000,-) og Bent O. Jørgensens Fond, der står bag Dansk Auto Logik (5,735 mio.).

Prisen for det samlede projekt lyder nu på 20.242.791 millioner kroner.

Første spadestik skulle oprindeligt være taget i slutningen af 2021. Siden blev det udsat til den 2. maj i år, og nu er det altså endnu usikkert, hvornår projektet kan gå i gang. Derfor bliver åbningen af kulturhuset - der var planlagt til uge 7 i 2023 - naturligvis også forsinket.

Annonce
Kultur For abonnenter

Her er nørdernes paradis: Da universitetet manglede plads, endte tusindvis af bøger i en af apotekerens huse - nu gennemtrawler frivillige både flidspræmier, latinske perler og gamle bibler

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

To år i træk med millionoverskud fremtidssikrer handel: Sådan kom nærbutikken i superform

Erhverv For abonnenter

Toppen af Koldings erhvervsliv skød stort beløb i startup-firma: 800.000 danskere kan få gavn af deres service

Sønderborg

Michael smøgede ærmerne op og droppede smøgerne: - Jeg havde lovet min søn at stoppe

Tønder For abonnenter

Farvel og tobak: Sundhedsudvalgsformand vil have rygeforbud indført på kommunale arbejdspladser

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Sønderborg

Se billederne: Hundredvis af gulklædte mennesker indtog historisk vold

Vejen For abonnenter

Jack var død i 20 minutter og lå i koma: Nu spiller han fodbold med landsholdskæmpe

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Kolding

Johns kræftsyge kone faldt i kommunens løse fliser og brækkede lårbenet: Nu er Tove død og John forlanger en reaktion fra kommunen

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Varde For abonnenter

Hvorfor bruge millioner på at rive ruiner på landet ned, når man kan redde bevaringsværdige huse og historien?

Leder For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nærhospital er politisk og sproglig maskerade

Esbjerg For abonnenter

Forpagteren endte i fogedretten: Nu søger Kaj en ny til populært danseværtshus

Annonce