Annonce
Danmark

Kulturinstitutioner får afskrevet trecifret millionbeløb

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
En række låntagere får helt eller delvist eftergivet lån, som de har optaget i Arbejdsmarkedets Feriefond.

Det er mandag lykkedes at finde en løsning for blandt andet handicap- og kulturinstitutioner, som har optaget lån i Arbejdsmarkedets Feriefond til samlet omkring 800 millioner kroner.

Mange museer og vandrerhjem rundt omkring i landet har gennem årene optaget lån, som de opfattede som donationer, men som det viste sig, at de reelt skulle betale tilbage.

Blandt de omkring 50 låntagere er Zoologisk Have, Fregatten Jylland, Randers Regnskov samt en række lokale vandrerhjem og museer.

- Alle de her kulturinstitutioner har skrevet under på lånebeviser, hvor der stod, at det var et lån. Men så har de alligevel været mundtligt forsikrede om, at de ikke skulle betale pengene tilbage.

- Og så sker der det, at de alligevel skal betale dem tilbage. Det har givet denne uoverensstemmelse, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Omkring 710 millioner kroner bliver afskrevet, siger han.

Hver tredje låntager får afskrevet lånet fuldt ud. Resten får afskrevet deres lån med henholdsvis 90 procent og 80 procent.

Ifølge Peter Hummelgaard har der været tre særlige hensyn at tage i sagen.

På den ene side ville en række museer, vandrerhjem og handicaporganisationer komme økonomisk i klemme, hvis de skulle tilbagebetale lånene fuldt ud, og nogle kunne blive nødt til at lukke.

På den anden side skulle der også være penge til, at Arbejdsmarkedets Feriefond fremover kan uddele midler til ferieophold for børn og familier, der midlertidigt ikke kan forsørge sig selv.

Og endelig skulle løsningen holde sig inden for rammerne af EU's regler for statsstøtte.

Ifølge Peter Hummelgaard bliver der stadig penge til udsatte børn og familiers ferieophold.

- Men på den lange bane er vi nødt til at tage stilling til, hvordan vi konstruerer en model, som er langtidsholdbar. Så vi er sikre på, at der er penge nok til udsatte børns muligheder for at få ferieoplevelser, siger han.

Selv om det ikke er alle, der får eftergivet deres gæld fuldt ud, kan de alligevel være tilfredse, vurderer Peter Hummelgaard.

Hvis handicap- og kulturinstitutionerne fortsat har restgæld efter mandagens aftale, har de nemlig mulighed for at gøre to ting.

De kan enten betale resten af gælden eller vælge at overgå til et nyt lån, der skal løbe over 25 år til en rente på to procent.

- Det, man meget klart kan sige, er, at der ikke er nogen, der kommer til at lukke på grund af denne sag, og fordi der ikke har været skabt afklaring i denne sag.

- Vi har lavet en løsning, der er meget lukrativ i forhold til det, der var hovedproblemet, uoverensstemmelsen om, hvorvidt de penge, som en række kulturinstitutioner har fået, var gave eller lån, siger beskæftigelsesministeren.

/ritzau/

Link til historie fra Beskæftigelsesministeriet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce