Annonce
Sønderborg

Kulturnatten bliver Fri & Lige

Hovedværket sidder på Multikulturhusets facade ved siden af hovedindgangen.
Under Kultur- og Idrætsnatten indvies et af Sønderborgs nyeste kunstværker. Det er kunstner Lise Nørholms 'Fri & Lige', som blandt andet er et relief på seks gang seks meter på Multikulturhuset.

Sønderborg: Siden 1980'erne har kunstneren Lise Nørholm arbejdet med tekstbaserede værker. Hendes værker har siden november 2017 bredt sig i Multikulturhuset. Nu er der også sat et relief på seks gange seks meter er blevet sat op udenfor.

- Ideen med relieffet er at give folk et ord med på vejen. Hvis de vil, kan de stoppe op og kigge nærmere på det. Værket består af linjer med bogstaver, der skifter hvert 10. minut. Jeg har fundet citater fra lokale hjemmesider og hævet det til et poetisk niveau. Men jeg ser mest bogstaverne som tegn og ordbilleder. Jeg laver mønstre med ord, fortæller Lise Nørholm.

'Fri & Lige' består af flere sammenhængende værker i Multikulturhuset. Værket består også af allerede opsatte tekster på væggene og søjler indenfor samt lysdisplays i Multikulturhusets sal samt på parkeringshusets tårn. I et display i Multikulturhusets sal dukker dagens ord op. Det er personalet, der vælger dagens ord eller sætning.

- Det er et brugerinddragende værk, hvor der er noget foranderligt i det. Jeg kan godt lide følelsen af, at det er ude af min kontrol, siger Lise Nørholm.

Annonce
Kunstner Lise Nørholm under sit værk 'Fri & Lige', som indvies fredag. Foto: Katrine Lund Walsted

Ordbank i lommebøger

Siden indvielsen af Multikulturhuset har Lise Nørholms ord som 'Kunst er godt' og 'Alt er symbiose' dækket fladerne i huset.

- Jeg har en ordbank i mine lommebøger, som jeg ser som min malerbøtte. Jeg blander ordene sammen, som bliver til værker, siger Lise Nørholm.

Alle værkerne har den fælles titel 'Fri & Lige'.

- Det er som et citat fra den politiske scene. Det er en attråværdig ting, som man kan håbe bliver praktiseret. Samtidig er det et hus med både biblioteket og kunstskole. Her er der en lighed mellem bøger og billeder, selvom de er forskellige, siger Lise Nørholm.

Værket koster knap 1,4 millioner kroner, som kommer fra en procent af byggesummen på Multikulturhuset samt parkeringshuset samt 450.000 kroner fra Statens Kunstfond.

Værket indvies fredag klokken 19.00. Samtidig åbner Lise Nørholms udstilling Fri & Lige II i Multikulturhuset. Udstillingen kan ses i to uger.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Gratis: Hyggeaften hos Hr. P

Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Sydjylland

Små handelsskoler risikerer at miste udkantstilskud: Nu står flere til at gå i minus

Annonce