Annonce
Livsstil

- Kulturoplevelser giver farve til livet ligesom naturoplevelser, rejseoplevelser - og en tur i det lokale supermarked

Helle Juhl. Foto: Fuglsangfotografi/Lindhardt og Ringhof

Mig og kulturen: Helle Juhl

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- De giver farve til livet ligesom naturoplevelser, rejseoplevelser - og en tur i det lokale supermarked. Når jeg tager det sidste med, er det, fordi jeg ligesom Hartvig Frisch (”kultur er vaner”) ser kultur som andet og mere end noget, man betaler entré til. Sdr. Bjert, hvor jeg bor, har et livligt foreningsliv, som det lokale supermarked indgår i, og den gamle brugs er omdannet til en blanding af spillested, vinbar og madmarked, hvor vi både svinger hinanden og dankortet. Vaner og fællesskab er kulturens grundpiller.

Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- Fordi jeg selv skriver faglitterære bøger, læser jeg også mange fagbøger og elsker, når de løfter sig fra teoretisk tørvetrillen til medrivende fortællinger som for eksempel Pia Fris Laneths ”Lillys Danmarkshistorie”. Aktuelt er jeg i gang med Ian McEwans ”Machines Like Me”, som handler om kunstig intelligens og det eviggyldige spørgsmål om, hvad der gør os til mennesker. Der er nok lidt maskinstormer i mig.

Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Jeg er ikke noget udpræget musikmenneske og går sjældent til koncert. Hvis jeg skulle genhøre et af mit livs koncerter, skulle det være en Eric Clapton-koncert i Forum fra begyndelsen af 90’erne. Eller en koncert med Tina Dickow, som jeg hørte for få år siden på Godset i Kolding. Jeg kan godt lide solister.

Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- På det seneste har jeg ikke haft tid til biograf- og teaterture, men jeg nåede dog at se filmen ”Onkel”, før Danmark lukkede ned for coronaen. Det var lidt i embeds medfør, fordi jeg har en bestyrelsesplads i Landbrugets Kulturfond, som støtter kulturelle formål, og vi så filmen som kandidat til et ”økonomisk skulderklap”. I al dens stilfærdighed og næstekærlighed gjorde den en stort indtryk på mig.

Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- På en tur til Berlin få år efter Murens fald gik jeg helt tilfældigt ind på et lille kunstmuseum med værker af Käthe Kollwitz, som jeg aldrig havde hørt om, men hvis ekspressive malerier fra det 20. århundrede fascinerede mig dybt. Især på grund af kontrasten til det byggekran-inferno, Berlin var dengang. I fjor fik jeg også en god oplevelse ved at se plakater af farverige Gitte Kath på Brundlund Slot i Aabenraa.

Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Vores 40 år gamle Winner-lædersofa, som vi ALDRIG skiller os af med, selv om den har lagt læder til store mængder kaffe, rødvin og babygylp. Den er blevet repareret to gange. Sidste gang måtte den til en selvstændig møbelpolstrer, fordi producenten, Thams Møbelfabrik, desværre var bukket under for Ikea, Ilva og de andre store møbelkæder.

Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Efter et år, hvor jeg har arbejdet med to bøger på én gang, nyder jeg have fået mere tid til at lystlæse. Men bortset fra det synes jeg ikke, man skal anskue kulturoplevelser som noget, man gør i ferier og efter pensionen. Her og nu er jeg virkelig ked af, at coronaen har lukket ned for foredragsdanmark. Både for dem, jeg selv skulle have holdt, og dem, jeg gerne ville have hørt. Det er bare så sørgeligt, at det store genforeningsprogram er lagt ned.

Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- For at blive i foredragsverdenen oplevede jeg engang et foredrag af en kendt og elsket kunstner, som desværre var indisponeret på grund af formentlig en blanding af stress og for stort alkoholindtag. Jeg havde dybt ondt af manden og gik derfra med en følelse af, at nogen skulle have sparet ham for den ydmygelse.

Helle Juhl

Født i 1957, uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1980 og cand.public. i kulturhistorisk formidling fra Syddansk Universitet i 2013.

Hun har arbejdet som dagbladsjournalist fra 1980 til 1986 og siden freelancejournalist, kommunikationsrådgiver og foredragsholder.

Hun har udgivet en række bøger om landboliv, barndomshistorie og kvindekamp - blandt andet ”Der var så dejligt ude på landet”, ”Husmødre. Historier fra landets største arbejdsplads”, ”Da Frøken Jensen blev moderne” og ”Barndommens land - Danmarkshistorie i børnehøjde”.

Helle Juhl er aktuel med hele to bøger: ”Kvindernes verden. Hjemmene på Hjerl Hede” og ”Barndom på landet. Erindringer fra efterkrigstidens Danmark”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Styrelse sender 27 medarbejdere til Skovparken og Munkebo for at stoppe smittespredning: Her har man endnu ikke fået bugt med smitten

Annonce