Annonce
Tønder

Kulturskole vil lade KOL-ramte synge i kor

Kulturskoleleder Henrik Thaysen Dam fortæller, at skolen gerne vil gøre sig spilbar overfor alle borgere - det er ambitionen på den lange bane. Nu starter skolen et KOL-kor. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Tønder Kulturskole har fået tilsagn om 52.000 kroner til etableringen af et kor for folk med KOL. Der synges formentlig første gang midt i februar.
Annonce

Tønder: Et helt nyt kor for en helt særlig målgruppe er på vej i Tønder.

Tønder Kulturskole vil således etablere et KOL-kor, for folk med lungesygdommen KOL, astma eller andre vejrtrækningsproblemer. Skolen har af kommunens kultur- og fritidsudvalg fået tilsagn om to gange 26.000 kroner til en to-årig projektperiode - penge der kommer fra kommunens interne Bevæg dig for livet-pulje.

- Hvis kultur i det her tilfælde kan spille en rolle i forhold til KOL-patienter og Bevæg dig for livet, så synes jeg da, det er fantastisk, fortæller René Andersen (V), der er formand for kultur- og fritidsudvalget.

- Det bliver spændende at følge, siger han.

Vi vil jo gerne gøre os spilbare overfor alle borgere i Tønder Kommune - det er vores ambition på den lange bane.

Henrik Thaysen Dam, kulturskoleleder

Annonce

Vil være spilbare

Kulturskoleleder Henrik Thaysen Dam fortæller, at idéen opstod i forbindelse med, at man på kulturskolen gerne ville byde ind omkring Bevæg dig for livet. Han vidste, at skolens sanglærer Jytte Ravn Jensen havde et andet KOL-kor, og dermed opstod tankerne.

- Vi vil jo gerne gøre os spilbare overfor alle borgere i Tønder Kommune - det er vores ambition på den lange bane, fortæller Henrik Thaysen Dam.

Med KOL-koret kommer kulturskolen i kontakt med en gruppe borgere, den andrig har haft berøring med før.

- Så håber vi da, at når vi om et år skal evaluere på det, at de her mennesker, der så ender med at komme med i det kor her, har haft en rigtig, rigtig god oplevelse på alle planer, fortæller kulturskolelederen, der blandt andet ønsker, at deltagerne oplever et fællesskab.

Annonce

Sang i februar

Kulturskolen bidrager selv med 8000 kroner til projektet, mens kultur- og fritidsudvalget altså var klar med 52.000 kroner.

- Vi fik jo faktisk alle de penge, vi bad om i projektet, så det er jo altid fantastisk, fortæller Henrik Thaysen Dam.

De i alt 60.000 kroner skal bruges på korlederløn, markedsføring, administration og materialer.

Henrik Thaysen Dam peger på, at omdrejningspunktet er, at deltagerne har vejrtrækningsproblemer:

- Der har Jytte altså nogle rigtig, rigtig gode erfaringer for, at folk simpelthen får nogle værktøjer og nogle redskaber til at håndtere en vejrtækning og få en bedre vejtrækning, fortæller han.

Tanken er, at kommunens sundhedsafdeling sørger for synlighed i de KOL-netværk, der er lokalt.

- Vi laver en folder på det nu her, og den folder gør vi synlig i blandt andet sundhedsafdelingen, forklarer Henrik Thaysen Dam, der regner med, at koret startes op en gang midt i februar.

Han håber, at mange vil melde sig til koret.

- Jeg tænker, at de folk, der har lyst til at være med, får lov til at være med så længe, de vil. Og så tænker jeg, at man arbejder med et løbende optag, siger kulturskolelederen.

Projektet skal løbe i to år med en evaluering efter et år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce