Annonce
Tønder

Kulturskole vil lade KOL-ramte synge i kor

Kulturskoleleder Henrik Thaysen Dam fortæller, at skolen gerne vil gøre sig spilbar overfor alle borgere - det er ambitionen på den lange bane. Nu starter skolen et KOL-kor. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Tønder Kulturskole har fået tilsagn om 52.000 kroner til etableringen af et kor for folk med KOL. Der synges formentlig første gang midt i februar.

Tønder: Et helt nyt kor for en helt særlig målgruppe er på vej i Tønder.

Tønder Kulturskole vil således etablere et KOL-kor, for folk med lungesygdommen KOL, astma eller andre vejrtrækningsproblemer. Skolen har af kommunens kultur- og fritidsudvalg fået tilsagn om to gange 26.000 kroner til en to-årig projektperiode - penge der kommer fra kommunens interne Bevæg dig for livet-pulje.

- Hvis kultur i det her tilfælde kan spille en rolle i forhold til KOL-patienter og Bevæg dig for livet, så synes jeg da, det er fantastisk, fortæller René Andersen (V), der er formand for kultur- og fritidsudvalget.

- Det bliver spændende at følge, siger han.

Annonce

Vi vil jo gerne gøre os spilbare overfor alle borgere i Tønder Kommune - det er vores ambition på den lange bane.

Henrik Thaysen Dam, kulturskoleleder

Vil være spilbare

Kulturskoleleder Henrik Thaysen Dam fortæller, at idéen opstod i forbindelse med, at man på kulturskolen gerne ville byde ind omkring Bevæg dig for livet. Han vidste, at skolens sanglærer Jytte Ravn Jensen havde et andet KOL-kor, og dermed opstod tankerne.

- Vi vil jo gerne gøre os spilbare overfor alle borgere i Tønder Kommune - det er vores ambition på den lange bane, fortæller Henrik Thaysen Dam.

Med KOL-koret kommer kulturskolen i kontakt med en gruppe borgere, den andrig har haft berøring med før.

- Så håber vi da, at når vi om et år skal evaluere på det, at de her mennesker, der så ender med at komme med i det kor her, har haft en rigtig, rigtig god oplevelse på alle planer, fortæller kulturskolelederen, der blandt andet ønsker, at deltagerne oplever et fællesskab.

Sang i februar

Kulturskolen bidrager selv med 8000 kroner til projektet, mens kultur- og fritidsudvalget altså var klar med 52.000 kroner.

- Vi fik jo faktisk alle de penge, vi bad om i projektet, så det er jo altid fantastisk, fortæller Henrik Thaysen Dam.

De i alt 60.000 kroner skal bruges på korlederløn, markedsføring, administration og materialer.

Henrik Thaysen Dam peger på, at omdrejningspunktet er, at deltagerne har vejrtrækningsproblemer:

- Der har Jytte altså nogle rigtig, rigtig gode erfaringer for, at folk simpelthen får nogle værktøjer og nogle redskaber til at håndtere en vejrtækning og få en bedre vejtrækning, fortæller han.

Tanken er, at kommunens sundhedsafdeling sørger for synlighed i de KOL-netværk, der er lokalt.

- Vi laver en folder på det nu her, og den folder gør vi synlig i blandt andet sundhedsafdelingen, forklarer Henrik Thaysen Dam, der regner med, at koret startes op en gang midt i februar.

Han håber, at mange vil melde sig til koret.

- Jeg tænker, at de folk, der har lyst til at være med, får lov til at være med så længe, de vil. Og så tænker jeg, at man arbejder med et løbende optag, siger kulturskolelederen.

Projektet skal løbe i to år med en evaluering efter et år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kultur

Paul C om at beholde to stjerner: Vi fejrede det med en potte te

Annonce