Annonce
Esbjerg

Kun én studerende ville tage en bachelor i byggeri og anlæg i Esbjerg

På flere internationale rankinglister får Aalborg Universitet en flot placering. På listen US News, som alle amerikanske universiteter måler sig efter, er ligger Aalborg Universitets ingeniøruddannelser nummer ét i Europa og nummer fire på verdensplan. Helt samme placering har universitetet på listen fra Massachusetts Institute of Technology (MIT). Og de udenlandske studerende strømmer da også til både Aalborg og Esbjerg for at gå på Aalborg Universitet, mens det kniber mere med at trække de danske studerende til. Arkivfoto: Lars Lau Thygesen
Sidste år sagde 107 studerende ja tak til at starte på en uddannelse på Aalborg Universitet Esbjerg. I år er tallet nede på 85. Prodekan er ked af udviklingen i Esbjerg-afdelingen, men samtidig fuld af tro på, at nedgangen kan vendes.

ESBJERG: Der er god plads i undervisningslokalerne på Aalborg Universitet Esbjerg i år. Lidt for god plads, hvis det står til prodekan Olav Geil, for han er ikke tilfreds med årets optagelsestal for den sydvestlige campus.

Kun 85 nye studerende har i år sagt ja til at starte på en af universitetets ni bachelor- og diplomuddannelser. Det er et markant fald siden de 107, som havde studiestart sidste år, og i 2017 var tallet oppe på 121. Optaget er altså faldet meget år for år, og nu skal udviklingen vendes.

- Og vi skal ikke bare op på 107 eller 121 igen. Vi skal helt op på 180 studerende til studiestart, slår Olav Geil fast.

Det er især på bacheloruddannelser inden for maskinområdet samt byggeri og anlæg, hvor det kniber gevaldigt med at trække studerende til. Sidstnævnte uddannelse har kun haft én studerende til studiestart i år og også kun én sidste år.

Indtil videre har disse enkeltmandsklasser kunne gennemføres ved, at den studerende samlæste flere timer med andre lignende studier, men fra næste år nedlægges bacheloruddannelserne i maskinkonstruktion samt byggeri og anlæg i Esbjerg, og i stedet lægges vægten på at fastholde et højt niveau på de tilsvarende diplomingeniør-uddannelser, som til gengæld har god tilslutning.

Annonce
Jeg tror, vi skal udvikle på erhvervssamarbejdet som den særlige feature på campus Esbjerg. Vi har gang i meget samarbejde med virksomhederne, men vi skal være endnu bedre og få budskabet endnu mere ud.

Olav Geil

Ti elever i klassen

Hvor en bacheloruddannelse på tre år lægger op til, at man skal tage de to års kandidatoverbygning bagefter for at få en færdig uddannelse, er diplomingeniør-uddannelsen på 3,5 år en færdig uddannelse i sig selv.

- Og vi kan bare se, at det inden for maskin- og byggeområdet er diplomvejen der trækker i Esbjerg. Så her vil vi lægge mere fokus. Inden for de øvrige områder er der god tilslutning til både diplomingeniør og bacheloruddannelserne, siger Olav Geil.

I alt udbyder Aalborg Universitet Esbjerg otte bachelor- og diplomingeniøruddannelser, så med 85 studerende, bliver der altså i gennemsnit cirka 10 studerende på hvert hold. Men krisen skal afhjælpes gennem mere markedsføring, bedre samarbejde med erhvervslivet, og så har universitetet netop indsendt en ansøgning om at oprette en helt ny uddannelse.

- Vi giver på ingen måde op i Esbjerg, siger Olav Geil.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce