Annonce
Esbjerg

Kun én studerende ville tage en bachelor i byggeri og anlæg i Esbjerg

På flere internationale rankinglister får Aalborg Universitet en flot placering. På listen US News, som alle amerikanske universiteter måler sig efter, er ligger Aalborg Universitets ingeniøruddannelser nummer ét i Europa og nummer fire på verdensplan. Helt samme placering har universitetet på listen fra Massachusetts Institute of Technology (MIT). Og de udenlandske studerende strømmer da også til både Aalborg og Esbjerg for at gå på Aalborg Universitet, mens det kniber mere med at trække de danske studerende til. Arkivfoto: Lars Lau Thygesen
Sidste år sagde 107 studerende ja tak til at starte på en uddannelse på Aalborg Universitet Esbjerg. I år er tallet nede på 85. Prodekan er ked af udviklingen i Esbjerg-afdelingen, men samtidig fuld af tro på, at nedgangen kan vendes.

ESBJERG: Der er god plads i undervisningslokalerne på Aalborg Universitet Esbjerg i år. Lidt for god plads, hvis det står til prodekan Olav Geil, for han er ikke tilfreds med årets optagelsestal for den sydvestlige campus.

Kun 85 nye studerende har i år sagt ja til at starte på en af universitetets ni bachelor- og diplomuddannelser. Det er et markant fald siden de 107, som havde studiestart sidste år, og i 2017 var tallet oppe på 121. Optaget er altså faldet meget år for år, og nu skal udviklingen vendes.

- Og vi skal ikke bare op på 107 eller 121 igen. Vi skal helt op på 180 studerende til studiestart, slår Olav Geil fast.

Det er især på bacheloruddannelser inden for maskinområdet samt byggeri og anlæg, hvor det kniber gevaldigt med at trække studerende til. Sidstnævnte uddannelse har kun haft én studerende til studiestart i år og også kun én sidste år.

Indtil videre har disse enkeltmandsklasser kunne gennemføres ved, at den studerende samlæste flere timer med andre lignende studier, men fra næste år nedlægges bacheloruddannelserne i maskinkonstruktion samt byggeri og anlæg i Esbjerg, og i stedet lægges vægten på at fastholde et højt niveau på de tilsvarende diplomingeniør-uddannelser, som til gengæld har god tilslutning.

Annonce
Jeg tror, vi skal udvikle på erhvervssamarbejdet som den særlige feature på campus Esbjerg. Vi har gang i meget samarbejde med virksomhederne, men vi skal være endnu bedre og få budskabet endnu mere ud.

Olav Geil

Ti elever i klassen

Hvor en bacheloruddannelse på tre år lægger op til, at man skal tage de to års kandidatoverbygning bagefter for at få en færdig uddannelse, er diplomingeniør-uddannelsen på 3,5 år en færdig uddannelse i sig selv.

- Og vi kan bare se, at det inden for maskin- og byggeområdet er diplomvejen der trækker i Esbjerg. Så her vil vi lægge mere fokus. Inden for de øvrige områder er der god tilslutning til både diplomingeniør og bacheloruddannelserne, siger Olav Geil.

I alt udbyder Aalborg Universitet Esbjerg otte bachelor- og diplomingeniøruddannelser, så med 85 studerende, bliver der altså i gennemsnit cirka 10 studerende på hvert hold. Men krisen skal afhjælpes gennem mere markedsføring, bedre samarbejde med erhvervslivet, og så har universitetet netop indsendt en ansøgning om at oprette en helt ny uddannelse.

- Vi giver på ingen måde op i Esbjerg, siger Olav Geil.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Lastbiluheld med skinker: Vindmølletransport får 22 timers ufrivilligt ophold i Ribe

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce