Annonce
Kultur

Kun et af syv vidundere står endnu - det ældste

Verdens syv underværker, som de skildres af den græske Antipatros fra Sidon 200 år før vor tidsregning. Antipatros beskrev - men tegningerne er meget, meget yngre.

Antikkens syv vidundere fik kun lov at fryde menneskene i 60 år - så begyndte de at forsvinde. Dejlig bog skrevet af danske forskere fortæller historierne om de vidundere, der skabte verdens første turiststrøm.

Oldtidens syv vidundere stod kun sammen på jorden i omkring 60 år. Så ødelagde et voldsomt jordskælv det første af vidunderne, "Kolossen på Rhodos" - en 30-35 meter høj statue, der forestillede solguden Helios. Kolossens ben knækkede under jordrystelserne.

Kæmpen styrtede og blev aldrig rejst igen. I dag findes der ikke et eneste stykke, der med sikkerhed kan forbinde med statuen.

Det er et par tusinde år siden, kolossen styrtede. Af de syv vidundere fra antikkens verden har vi kun ét tilbage.

Intet levende menneske - endsige vore tip-tip-tip-oldeforældre eller ældre slægtninge - har set de forsvundne vidundere. Men alle har hørt om disse værker. Og da de stod i oldtiden, udløste de verdens første turisme. Mennesker i Middelhavsområdet rejste rundt for at se underværkerne.

Nutidsmennesket har kun overleverede skildringer, forskernes arbejde og diverse kunstneres bud at holde sig til - når det drejer sig om seks af vidunderne. Men det syvende står endnu. Det største og det ældste af antikkens vidundere har overlevet vind og vejr, jordens rystelser og skiftende temperaturer - og menneskers hærværk: Keopspyramiden i Giza - i ørkenen uden for den egyptiske kæmpeby Cairo.

Pyramiden er uden for kategori. Da den græske historiker Herodot besøge Egypten 450 år før vor tidsregning, fik han at vide, at det havde taget 20 år at bygge pyramiden - for 100.000 mand. De var delt i fire arbejdshold og arbejdede på skift, 20.000-30.000 mand ad gangen.

Da Herodot besøgte Giza, var Keops-pyramiden allerede 2000 år gammel. Altså er det eneste eksisterende af vidunderne dobbelt så gammel som de seks, der forsvandt. Respekt for pyramide-byggerne.

De syv vidundere

Zeus-statuen i Olympia Den berømte billedhugger Phidias skabte omkring 430 før vor tidsregning en statue af den græske gud, Zeus, der stod ved Olympen. Statuen var beklædt med guld og elfenben og blev hurtigt berømt i hele den antikke verden. Den menes at have været over 15 meter høj og seks meter bred. Statuen blev ødelagt under en voldsom brand i år 462. Kun noget af fundamentet og få elementer fra det tempel, der husede figuren, eksisterer i dag.Artemistemplet i Efesos. Templet blev opført i anden halvdel af det fjerde århundrede før vor tidsregning til ære for gudinden Artemis. Templet blev placeret i den antikke by Efesos på den joniske kyst i det nuværende Tyrkiet. Templet blev ødelagt af krige og genopbygget flere gange - sidste gang af goterne i 262. Templet blev nedlagt og ødelagt i år 401 - i kampe mod hedenskab.

Maussollæet i Halikarnassos Opført for at hædre stormanden, Maussollos, som den persiske storkonge havde gjort til statholder i provinsen Karien i det sydvestlige Lilleasien. Maussollæet blev bygget efter statsholderens død i år 353 fær vor tidsregning. Det blev imponerende stort og flot og blev hurtigt anerkendt som et af verdens vidundere. I 1400-tallet blev maussollæet ødelagt af et kraftigt jordskælv, og derefter blev materialerne genanvendt til borgbyggeri i nærheden.

Kolossen på Rhodos blev opført omkring år 285 før vor tidsregning. Figuren, der forestillede Helius, var sandsynligvis omkring 30 meter høj og verdens største statue i sin tid. Men den stod kun i 65-66 år. Så indtrådte et voldsomt jordskælv, der brækkede kolossens ben. Statuen blev aldrig genetableret - og der findes intet konkret tilbage af den.

Fyrtårnet på Faros ved Alexandria Er det yngste af de syv vidundere. Det blev bygget et par hundrede år for vor tidsregning for at hjælpe skibsfarten til at nå i sikker havn i Alexandria - og undgå de farlige rev i Nildeltaet ud for kysten. Fyrtårnet menes at have været omkring 113 meter højt og forsynet med en syv meter høj statue af vindens Gud, Poseidon, øverst oppe. Fra figurens isse til jorden var der altså 120 meter. Fyrtårnet stod til 1375, hvor det blev knust ved et jordskælv.

Babylons hængende haver Betragtes i dag som det eneste af vidunderne, der hersker tvivl om. Oprindeligt mente man, at kongen i Babylon, Nebukadnesar anlagde de hængende haver - haver anlagt på søjler og terrasser - som en gave til sin hustru. Senere forskning peger på, at haverne måske blev anlagt i byen Nineve i stedet. Måske havde begge byer sine hængende haver, som man i antikken talte meget om - og gerne rejste langt for at opleve.

Kheopspyramiden i Giza ved Cairo Dette eneste af vidunderne, som stadigvæk består. Den mægtige pyramide er præget en smule af slitage af vind og vejr. Men den står. Vi kan besøge den, se den, røre ved den - og endda komme ind i den. Og det utrolige er, at Kheopspyramiden ikke alene er den største af alle vidunderne fra antikken - men også langt den ældste. Den er et par tusinde år ældre end de andre.

Der findes intet materiale, der fortæller konkret om fyrtårnet på den lille ø Faros ud for Alexandria. Men dette maleri rammer måske stemningen omkring tårnet ganske godt - i magsvejr, altså.
Annonce

Man bliver klogere

Nu er der kommet en bog, som i en overskuelig form, men alligevel med stor historisk tonnage fortæller historierne om de syv vidundere.

Bogen, "Antikkens 7 vidundere", er udgivet af Århus Universitetsforlag og redigeret af historikerne Sine Grove Saxkjær og Eva Mortensen.

Sammen med en række historiske specialister har de samlet beretningen om de syv vidundere i en bog, der er underholdende fortalt, uden at forfalde til pjat. Og så er der tale om et meget smukt bogværk med mange og flotte illustrationer, fin papirkvalitet, lækkert tryk - og flot indbinding. En bog, der vil være en meget velkommen gave for ikke alene historisk interesserede mennesker, men også for alle mennesker, der kan lide at rejse ud og se verden, ja for alle, der interesserer sig for den klode, vi lever på.

Selv om kun et af de syv vidundere stadig eksisterer, er der ikke tvivl om ret meget i beretningerne. For vidunderne er blevet beskrevet i alle ender og kanter af dels historikere, dels kunstnere op gennem tiden. Derfor er bogen bl.a. så smuk - for store kunstneriske talenter har tegnet. Lige fra oldtidens øjenvidner til den store, moderne mester Dali. Der findes masser af gamle skrifter om vidunderne - og bogens forfatterpanel dykker hyppigt og langt ned i stoffet og kilderne. Man bliver klogere af den bog - på en underholdende måde.

"Antikkens 7 vidundere" er en smuk og oplysende bog, der både kan glæde en læg- og en fagmand.
Annonce

De hængende haver

Men der er dog tvivl omkring i det mindste et af underværkerne - nemlig Babylons hængende haver.

Dels har man ikke med 100 pct. sikkerhed fundet ruiner, der kan bekræfte historien. Dels er der sået tvivl om, hvorvidt det var Nebukadneser, kongen i Babyon, der anlagde de hængende haver som en gave til yndlingshustruen, som myterne siger. Eller om det faktisk var kongen i den asyriske hovedstad, Nineve, der anlagde haverne. Denne konge hed Sankeribs.

Begge teorierne har plusser og minusser - men den grundige gennemgang i den nye bog - afsnittet er skrevet af historikeren Bo Dahl Hermansen - giver faktisk luft til den helt ideelle teori: At det ene ikke nødvendigvis udelukker det andet. At både Babylon og Nineve har haft hængende haver. Hvorfor ikke? Hvorfor skulle man i antikkens tid være mindre tilbøjelig til at hente inspiration fra andre - end vi er nu om dage...

Så kan man ærgre sig over, at det netop var landene i Middelhavsområdet, der havde den højt udviklede kultur i oldtiden. For i dette område optræder nu og da meget voldsom natur. Ikke mindre end tre af monumenterne blev ødelagt af jordskælv. Et af en mægtig brand. Et par stykker blev ødelagt under krige. Keops-pyramiden blev stående. Det gør den endnu. Vi kan se den. Røre ved den. Komme ind i den. Den har snart 5000-års fødselsdag.

Det er længe siden, Keops-pyramiden voksede fra lagkagen.

*****

"Antikkens 7 vidundere"

Redigeret af Sine Grove Saxkjær og Eva Mortensen

Århus Universitetsforlag

264 sider, stort format, rigt illustreret, flot udstyr.

"Kolossen på Rhodos" var verdens største statue i sin tid. Den var over 30 meter høj. Men den stod kun i godt 60 år - så blev den ødelagt af et jordskælv.
Sådan forestillede en britisk tegner fra slutningen af 1800-tallet, at de hængende haver i Babylon så ud. Nu er spørgsmålet, om de hængende haver i det hele taget var i Babylon. Hovedstaden i Asyrien, Nineve, var måske havernes hjemsted.
Keops-pyramiden er det eneste af de syv vidundere, som fortsat eksisterer. Pyramiden står stolt og forbløffende lidt medtaget af vind og vejr i ørkenen i Giza, lige uden for Cairo og byens over 20 millioner indbyggere.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Her er anklageskriftet fra slumlejren: Kurt Beier scorede over fire millioner på slaveløn til udenlandske chauffører

Sydjylland For abonnenter

Regeringen vil tvinge tyske præster til at oversætte deres prædikener: - Det ville være en disrespekt uden lige

Annonce