Annonce
Kolding

Kun få lokale kirker kan kalde sig "Grøn Kirke"

Tyrstrup Kirke går aktivt ind i arbejdet for at komme på Grøn Kirke-listen, som den blot fjerde kirke i provstiet. Det betyder blandt andet, at menighedsrådskoordinator Daniel Klestrup Bjærge skal finde et velegnet sted at hænge et insekthotel. Foto: Søren Gylling
Grøn Kirke er et netværk af kirker og menigheder, der er registreret som grøn kirke eller grøn kirkelig organisation. I Kolding Provsti er kun tre kirker med på listen, men man kan sagtens have en grøn og miljøbevidst hverdag alligevel, fastslår provsten.
Annonce

Kolding: Selv om de hjemlige kirker ofte er kalket hvide, så er mange af dem også grønne. Det drejer sig om de kirker, som har valgt at leve op til de klima- og miljøkrav, der gælder, for at man kan kalde sig "Grøn Kirke".

I Kolding er det blot tre kirker, som kan skilte med, at de er en del af Grøn Kirke-ordningen. Simon Peters og Nr. Bjert har længe været en del af Grøn Kirke-netværket. Senest er Sankt Nicolai Kirke i år kommet med på listen, og i Tyrstrup forbereder man sig på at leve op til mindst 25 af de 48 punkter, som er kravet for at blive optaget som Grøn Kirke.

Selv om et stort flertal af de lokale kirker altså mangler på listen, så vil provst Grete Wigh-Poulsen ikke komme med en generel opfordring til kirkerne i Kolding Provsti.

- Kirkerne skal - som alle andre - tænke i at handle miljørigtigt og energibesparende, og derfor har vi for eksempel også fået lavet et energitjek på samtlige kirker. Men Grøn Kirke er et netværk, som jeg vil overlade til de enkelte sogne at tage stilling til, siger provsten.

Grøn Kirke

Grøn Kirke er et netværk af kirker, menigheder og organisationer i Danmark, der er registreret som grøn kirke eller grøn kirkelig organisation. En grøn kirke er en kirke, der viser omtanke for Guds skaberværk gennem helt konkrete tiltag, der mindsker belastningen af klima og miljø.

Grøn Kirke samler og beskriver de initiativer, der blomstrer i dansk kirkeliv omkring miljø- og klimaudfordringerne. Her er inspiration til, hvordan kirker, menigheder, organisationer og enkeltpersoner kan sætte klima og miljø på dagsordenen - både i den helt lavpraktiske hverdag og i kirkens liv f.eks. i gudstjenesten.

Der er tilmeldt 225 grønne kirker i landet, og der er 12 grønne kirkelige organisationer.

Se også www.gronkirke.dk

Annonce

Mere end LED-pærer

Hendes holdning skyldes blandt andet, at hvis man tilmelder sig Grøn Kirke-ordningen, så handler det ikke kun om at spare på vandet eller bruge LED-pærer. Ordningen har også en direkte indflydelse på kirkelivet. På hjemmesiden for Grøn Kirke står blandt andet: "At være Grøn Kirke præger hele kirkens liv og har også med det holdningsskabende arbejde at gøre".

For at blive Grøn Kirke kan man eksempelvis sætte en grøn dagsorden for en årlig gudstjeneste, man kan indarbejde miljø og klima som en del af kirkens undervisning, man kan samle penge ind til klimakampen, eller man kan arrangere studiekredse eller udflugter, der har klima, natur og miljø som tema.

- Det er min holdning, at vi alle bør være bevidste om det aftryk, vi sætter på miljøet og klimaet, men jeg tænker, at der vil være forskellige måder at gå til opgaven på. Det skal vi rumme som provsti. Provstiudvalget tilskynder eksempelvis menighedsrådene til brug af miljøvenlige elpærer og jordvarme med videre, og det understøtter vi også økonomisk i provstiet, men Grøn Kirke-konceptet indebærer også en teologisk stillingtagen, og den skal være op til de enkelte sogne, mener Grete Wigh-Poulsen.

Annonce

Vi var langt i forvejen

I Haderslev Stift, som Kolding Provsti hører under, er der i alt otte kirker, som lever op til kravene som Grøn Kirke, så Kolding er altså ikke underrepræsenteret her. Andre af landets stifter har rigtig mange kirker med på listen, mens nogle stifter blot har få eller slet ingen.

Grete Wigh-Poulsen understreger, at Grøn Kirke-netværket ikke er den eneste måde at være miljøbevidst på. Hun tror, at det i forvejen er en del af hverdagen rundt omkring. Det har hun konstateret i Sankt Nicolai Kirke, hvor hun selv er præst.

- Man kan sagtens være grøn og miljøbevidst, uden at man tilmelder Grøn Kirke-netværket. Men netværket er god hjælp til at holde fokus på det. I Sankt Nicolai Kirke, som jeg selv kender bedst, var vi faktisk temmelig langt med at opfylde punkterne som Grøn Kirke, selv om vi ikke på forhånd havde set på, hvad kravene var. Sådan tror jeg, at det vil være mange steder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce