Annonce
Tønder

Kun i det fri: Tønder åbner for besøg på plejecentre

Plejehjemmet Digegården i Højer er blandt de ni plejecentre i Tønder Kommune, der nu genåbnes for pårørenes besøg. Besøgene jvf. de nu vedtagne retningslinjer må som udgangspunkt kun foregå udendørs, og når vejret er passende. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Det er for tidligt at byde indenfor, men med en enig beslutning i kommunalbestyrelsen torsdag aften åbnes der nu for udendørs besøg af pårørende på kommunens plejehjem og korttidscentre. Også en åbning af institutioner og bofællesskaber kan være nært forestående.
Annonce

TØNDER: Plejehjem og korttidscentre i Tønder Kommune genåbnes nu for besøgende - men de kommer ikke ind.

Sådan lyder beslutningen fra en enig kommunalbestyrelse torsdag aften. I lyset af coronakrisen går åbningen i al sin enkelthed ud på, at nærmeste pårørende kan besøge beboerne på aftalte tidspunkter på anviste udendørsarealerne.

- Der er rigtig mange, der ser frem til denne beslutning. Beboerne har været hårdt ramt. Mange har været isoleret og ensomme. Det kan man også dø af, sagde formanden for sundhedsudvalget, Irene Holk Lunden (V) i den korte menighedsudveksling, der lå forud for en enig beslutning.

Den indeholder blandt andet, at hvert enkelt plejehjem og korttidscenter ud fra lokale forhold afgør, hvordan besøgene skal afvikles.

Retningslinjerne

Efter vedtagelsen i kommunalbestyrelsen torsdag aften gælder følgende retningslinjer for kommende udendørs besøg på kommunens ni plejecentre samt korttidscentrene:

  • Besøget aftales direkte med plejecenteret, som koordinerer, hvor og hvornår besøget finder sted samt følger beboeren udenfor.
  • Besøget gennemføres som udgangspunkt på beboerens egen terrasse eller lignende.
  • En besøgende ad gangen.
  • Så få forskellige besøgende som muligt – helst den samme besøgende hver gang.
  • Der gennemføres ikke besøg, hvis vejret er uegnet til udendørs ophold for beboerne.
  • Det er de pårørendes ansvar, at sundhedsmyndighedernes retningslinjer følges: Hvis man er syg eller har symptomer, kommer man ikke, der holdes to meters afstand, og der er ingen fysisk kontakt.
Annonce

Dilemmaet

Argumenterne for og imod en forsigtig åbning af plejecentre indgik som baggrundsmateriale forud for den politiske beslutning. Selv en forsigtig åbning vil øge risikoen for Covid 19-smitte blandt beboere og personale. Det skyldes, at det er svært at garantere, at der holdes fysisk afstand, som retningslinjerne foreskriver. Desuden er flere beboere demente, der ikke forstår, at de ikke må have fysisk kontakt med deres pårørende.

Den øgede smitterisiko skal holdes op imod, at besøg af pårørende har stor betydning. Beboerne har været uden fysisk besøg siden den 17. marts.

- Det er tydeligt, at det påvirker flere beboernes mentale sundhed i en negativ retning, skriver forvaltningen for pleje og omsorg i oplægget til politikerne.

Annonce

God start

SF's Mathilde Ziefeldt, der selv er ansat i en ledende stilling i det kommunal, hilste åbningen velkommen og understregede, at de ældre mangler nærvær fra deres familie.

- Personalet gør, hvad de kan, men de kan ikke erstatte en pårørende, sagde hun og advarede både imod, at ensomhed i kølvandet på coronakrisen kan blive den næste pandemi.

- Vi skal passe på, at midlerne ikke bliver værre end sygdommen sagde hun.

Mathias Knudsen (V) håbede og ønskede, at der blev udvist fleksibilitet. Han havde gerne set, at ægtefæller ikke kun fik mulighed for at mødes udendørs, men altså også indendørs.

Dansk Folkepartis Bent Poulsen sagde, at det var på tide at åbne op igen.

- Jeg er sikker på, at vores dygtige personale håndtere den ny situation, sagde han.

Annonce

Justeringen

Eike Albrechtsen (S) var enig i, at det er for tidligt at åbne plejehjem og korttidscentre for indendørs besøg.

- Men jeg er glad for, at vi starter et sted, sagde hun.

Som formand for socialudvalget bebudede Peter Christensen (S), at der også var en åbning på vej i forhold til kommunens bofællesskaber og sociale institutioner.

- Her har de pårørende også behov at mærke, at der sker noget. Vi har møde om sagen i næste uge, bebudede han.

Udendørs-åbningen af plejehjem og korttidscentre er efter vedtagelsen torsdag aften det første skridt, flere vil følge. Spørgsmålet er, hvornår det sker.

- Den 11. maj evaluerer vi situationer i sundhedsudvalget. Der kan være behov for justeringer undervejs, og der kan også komme nye retningslinjer fra myndighederne, sagde Irene Holk Lund.

Annonce

Særlige situationer

Selvom Tønder Kommunes plejehjem og korttidscentret stort set har været lukket land for alle med undtagelse af personalet, siden corona-krisen startede omkring den 13. marts, så har der i hele perioden været åbnet for, at pårørende i særlige situationer kunne besøge kritisk syge eller beboere, der er svært demente.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Varde

Så er det nu: Syv dage til Rema åbner

Indland

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce