Annonce
Erhverv

Kun sekretæren blev tilbage

Visualisering af fundament fra Universal Foundation, der skal stå i 40 meters dybde i Deutsche Bucht. Foto: Universal Foundation
Vækstvirksomheden Universal Foundation er flyttet for at tiltrække mere arbejdskraft.

FREDERICIA: Umiddelbart lyder det som den klart bedste løsning: To søsterselskaber, Global Wind Service og Fred. Olsen Windcarrier, har slået sig ned på Strevelinsvej i Fredericia tæt på landets største vejkryds i Trekantområdet. Og offshore-virksomheden Universal Foundation med base i Aalborg mangler arbejdskraft inden for ingeniørfaget og projektledelse.

Derfor er Universal Foundation også rykket til Fredericia.

- Vi flyttede i perioden 1. februar til 13. juni, og vi var så heldige, at alle omkring 20 ansatte undtagen vores sekretær ville flytte med. Vi har lavet en overgangsordning, så folk i flytningsperioden kunne få lov til at arbejde fleksibelt og har haft mulighed for at have nogle hjemmearbejdsdage i løbet af ugen, og der er så nogle medarbejdere, der har valgt at flytte herned, siger administrerende direktør Kristian Ravn.

Han er selv uddannet civilingeniør og har blandt andet ledelseserfaring fra ABB i Esbjerg og Semco i Norge. Siden december 2015 har han stået i spidsen for Universal Foundation, der som de to søsterselskaber er ejet af Fred Olsen Ocean, og har store ambitioner – og derfor får brug for mere kvalificeret arbejdskraft i de kommende år.

- I Aalborg lavede vi selv vore folk, vi havde en masse phd-studerende, som lavede projekter hos os, og vi beholdt dem så, når de var færdiguddannede, siger Kristian Ravn.

Vinden er bogstaveligt skrevet med virksomheden både nu og den fjerne fremtid, og efter nogle år med underskud på mellem 15 millioner og 25 millioner kroner og et lille overskud i 2018, venter en betydelig vækst, ikke mindst takket være The Mono Bucket Foundation, som blev udviklet i et samarbejde med Dong Energy, som nu hedder Ørsted, og Aalborg Universitet. Og Universal Foundation opererer efter en spændende iværksætterstart i dag over hele verden.

Annonce

Universal Foundation A/S

Teknologi- og offshore virksomheden, der har fået nyt domicil i Fredericia, blev grundlagt i 2001. Universal Foundation udvikler unikke løsninger inden for energiteknologi. Der er 20 medarbejdere, ca. halvdelen har en phd på cv’et. Universal Foundation ejes af Fred. Olsen Ocean, som igen ejes af det børsnoterede selskab Bonheur ASA i Norge. Virksomheden har kontorer i Oslo, Fredericia, Hamborg og Lowestoft i England. Læs mere om Universal Foundation på www.universal-foundation.com

Miljøvenlig knowhow

Og hvad er så The Mono Bucket Foundation?

– Et stort fundament af stål, som kan bære vindmøller. Vi banker det miljøvenligt ned i havbunden, der er ingen støj, som kan generere mennesker eller skræmme dyrene i havet væk. Konstruktionen placeres via et joystick med kun højest 0,1 grads afvigelse, fortæller Kristian Ravn og tager en model på skrivebordet.

– Stålfundamentet, som kan veje op til 1100 ton, suges nærmest ned i havbunden, og når dets levetid er udløbet, kan vi tage det op, så det ikke tager skade på miljøet. Vores særlige knowhow ligger i det miljøvenlige – i det mindre stålforbrug, i nøjagtigheden og i lydløsheden. Vi har kun to konkurrenter på området, og vi har en fordel her, fortæller Kristian Ravn og fortsætter:

- Vi investerer meget i projektet, og det er selvfølgelig en stor fordel for os, at vi er kommet ind under Fred. Olsen-paraplyen og har så stærke ejere. Potentialet er stort. Ser vi på markedspotentialet frem til 2030, er det på 12 milliarder euro. Det er rigtig mange penge. Universal Foundation blev købt af Fred. Olsen i 2011, men vi var aldrig kommet så langt, hvis der ikke havde været så gode støttemuligheder i Danmark, lyder det rosende fra Kristian Ravn.

Med flytningen til Fredericia håber han på at udnytte synergieffekter med de to søsterselskaber, der har masser af maritim erfaring, men altså også at tiltrække de menneskelige ressourcer, der skal til for at på længere sigt at gøre Universal Foundation til en god forretning i et marked i voldsom vækst.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce