Annonce
Kolding

Kun tre år efter åbning: VUC skal bruge millioner på fadæse med facadeplader

Kolding HF & VUC er i øjeblikket pakket ind i stilladser og afskærmning og kommer til at være det i mange måneder endnu. Under de brune facadeplader er vindspærrepladerne nemlig de såkaldte mgo-plader, der har vist sig at være uegnede i byggerier i Danmark. Derfor skal de nu allesammen udskiftes. Foto: Søren Gylling

Kolding HF & VUC er i gang med at udskifte alle vindspærreplader overalt på bygningen. For tre år siden, da VUC flyttede til sin nye bygning, viste det sig, at alle pladerne var mgo-plader, der har vist sig at være uegnede til byggerier i Danmark. Skolen hænger foreløbig selv på regningen.

Kolding: Kun tre år efter at Kolding HF & VUC i foråret 2015 flyttede fra lejede lokaler i Ålegården til sit eget arkitekttegnede nybyggeri i Kolding Åpark er man allerede i gang med en større udbedring af bygningen.

En udbedring, der formentlig kommer til at koste skolen omkring 15 millioner kroner.

Det har vist sig, at skolen er ramt af samme byggefadæse som Kolding Sygehus - nemlig at vindspærrepladerne, der sidder inde under de yderste facadeplader, er de såkaldte mgo-plader, der har vist sig at være uegnede til byggerier i Danmark.

Problemet med disse plader, der sidder overalt på VUC's bygning, er, at de suger fugt fra omgivelserne og derefter afgiver en meget saltholdig væske, der er godt i gang med at få stålskelettet i bygningen til at ruste.

Alt tyder på, at det bliver et særdeles dyrt problem for Kolding HF & VUC, at der blev brugt mgo-plader ved byggeriet. Skolen er som en selvejende statslig institution forsikret under Statens Selvforsikring, og beskeden fra Undervisningsministeriet til skolen i Kolding er, at forsikringen ikke dækker udgifterne til at udskifte pladerne.

Annonce

Pengene

Forstanderen for Kolding HF & VUC, Verner Rylander-Hansen, oplyser, at skolen har penge til at betale millionregningerne, og at skolens elever ikke kommer til at mærke til udgifterne til renoveringer.Skolen har en egenkapital på 17,5 millioner kroner. Men for ikke at bruge det meste af denne, har den omlagt lån i bygningen og har på den måde fået frigivet cirka fem-seks millioner kroner.

Prisen for at udskifte samtlige mgo-pladser, udgifter til advokat og andre ting i forbindelse med udbedringerne kommer til at løbe op i cirka 15 millioner kroner. Foto: Søren Gylling

Kan ikke drages til ansvar

I en syns- og skønsrapport fra slutningen af 2016 blev det desuden slået fast, at skaden af syns- og skønsmanden blev kategoriseret som "en udviklingsskade", og at hverken rådgiver eller entreprenør ifølge syns- og skønsmanden kan gøres ansvarlige for skaden.

Forstanderen for Kolding HF & VUC, Verner Rylander-Hansen, oplyser, at beskeden også var, at mgo-plader dengang var et anerkendt byggemateriale.

Skolen blev indviet i maj 2015, og det var først i samme forår, at Byggeskadefonden meldte ud, at mgo-pladerne var uegnede til byggerier i Danmark.

- Det var en mavepuster at få at vide, at forsikringen ikke dækker, for samlet set - med udbedringer, honorar til advokater og så videre - nærmer vi os en pris på 15 millioner kroner, siger Verner Rylander-Hansen.

Det er elendigt

- Det er nærmest så elendigt og dødssygt, som det kan være, siger forstanderen.

Sammen med sin bestyrelse og skolens advokat overvejer han, om skolen skal anlægge en voldgiftssag mod totalrådgiveren og det firma, der stod for tømrerentreprisen. Beslutningen om dette skal senest være truffet om cirka tre måneder, men en af Verner Rylander-Hansens bekymringer om en voldgiftssag handler om, at skolen risikerer at stå med en endnu større advokatregning, hvis den taber en sådan sag.

Set i bakspejlet var der så noget, I skulle have gjort anderledes i forbindelse med byggeriet?

- Set i bakspejlet skulle vi have bygget i god dansk byggeskik - nemlig i mursten, siger Verner Rylander-Hansen.

Det var arkitektfirmaet RUM, der var arkitekt og totalrådgiver på Kolding HF & VUC's nybyggeri. Herfra oplyser artkitekt Karin Elbek, at hun ikke har mulighed for at udtale sig om sagen, da "der er et reklamationsanliggende".

Arbejdet med at udskifte mgo-pladerne på skolen foregår indtil sommeren 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce