Annonce
Kolding

Kun tre direktører i spidsen for hele Kolding Kommune

Kommunaldirektør Thomas Boe har tre kasketter på i øjeblikket. Foto: Yilmaz Polat
Kolding Kommunes direktion er lige nu skrumpet ind til tre personer. Kommunaldirektør Thomas Boe har ansvaret for både centralforvaltningen, senior- og sundhedsforvaltningen og socialforvaltningen.

Kolding: Kolding Kommune står midt i en ledelseskrise, efter at kommunens socialdirektør gennem 22 år, 57-årige Lars Rasmussen, fratrådte sit job med øjeblikkelig virkning i tirsdags efter afsløring af regnskabsfusk for 19,3 millioner kroner i hans forvaltning.

Dermed er ikke alene det store socialområde uden fast direktør.

Også det økonomisk meget tunge senior- og sundhedsområde er i øjeblikket uden egen, fast kaptajn ved roret, idet den konstituerede senior- og sundhedsdirektør, Annette Lund, er sygemeldt for en længere periode. Hun tiltrådte 1. april i forbindelse med en større ændring af den kommunale organisation, som medførte, at senior- og sundhedsområdet blev taget fra Lars Rasmussen og udskilt i en selvstændig forvaltning.

De direktør-løse forvaltninger håndterer 1,4 milliarder af Kolding Kommunes samlede serviceudgifter til borgerne, som i alt er 3,9 milliarder kroner.

Annonce

Farvel til otte

Siden 2010 er disse direktører blevet afskediget i Kolding Kommune:

Senior- og sundhedsdirektør Erik Demant, fratrådte i 31. maj 2010.

Kultur-og fritidsdirektør Lars Stentoft, fratrådte 31. juli 2010.

Havnedirektør Hans Jørgen Bøgesø, fratrådte 31. maj 2010.

Kommunaldirektør Ingemann Olsen, fratrådte 31. juli 2010.

Børne- og uddannelsesdirektør Claus Friis Lange, fratrådte 31. oktober 2015.

Kommunaldirektør Henrik Beyer, fratrådte 31. januar 2018.

Børne- og uddannelsesdirektør Helle Thiele, fratrådte 31. august 2019.

Socialdirektør Lars Rasmussen fratrådte 13. august 2019.

Trekløver

Det betyder, at Kolding Kommunes direktion lige nu kun består af tre personer. Den ene er Michael Petterson, som indtil marts kun var arbejdsmarkedsdirektør, men derefter også fik ansvaret for børne- og uddannelsesforvaltningen, da direktøren her, Helle Thiele, blev afskediget efter overforbrug i hendes forvaltning.

Udover Petterson er det by- og udviklingsdirektør Merete Dissing Pedersen og kommunaldirektør Thomas Boe, som i øjeblikket også har ledelsen af socialforvaltningen og senior- og sundhedsforvaltningen.

Hvad skal der ske nu, Thomas Boe?

- Vi er i tænkeboks for at finde ud af, hvad vi har af muligheder, og så er vi tre i direktionen rykket tæt sammen og hjælper hinanden.

- Lige nu kigger vi både på, hvad vi gør på den ultrakorte bane og på den lange bane, og jeg vil tale med de berørte medarbejdere for at høre, hvad de tænker. Men jeg håber, vi har et forslag, vi kan drøfte med økonomiudvalget på tirsdag, siger kommunaldirektøren.

Sikker drift

Borgmester Jørn Pedersen (V) fastslår, at situationen er uholdbar, og at der ikke mindst venter en stor opgave med de kommende budgetforhandlinger.

- Men vi har heldigvis mange dygtige medarbejdere, så der er fuld og sikker drift i begge forvaltninger.

Nu har Kolding Kommune indenfor meget kort tid måttet tage afsked med to direktører. Kan du være bange for, at det får ansøgere til at holde sig væk?

- Jeg synes selvfølgelig overhovedet ikke, det er en fornøjelse at sige farvel til direktører. Men Kolding er stadig en attraktiv kommune. Det kan vi for eksempel se på antallet af ansøgere til stillinger som it-chef og leder af Strategisk Vækst.

Borgmesteren afviser, at der er fælles træk mellem de seneste to direktørfratrædelser.

- Nej, de to sager er vidt forskellige, siger han.

Tilfældighed

Socialdemokraternes gruppeformand Poul Erik Jensen mener heller ikke, at der er nogen sammenhæng mellem de to seneste direktørudskiftninger.

- Det er tilfældigheder, der gør det. Vi har ingen problemer med vores kultur, siger han.

Han fortæller, at nye organisationsændringer ikke er på tale i forbindelse med Lars Rasmussens fratrædelse.

- Så nu må vi have slået stillingen op, så vi kan se, hvad der er af gode kandidater, og indtil da må vi finde en løsning, så vi kan fungere i gåseøjne normalt, siger Poul Erik Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce