Annonce
Kultur

Kunst lige på grænsen: Levende mennesker er en del af kunstværk i Genforeningsland

Der er 280 grænsesten på linjen, der markerer overgangen mellem Danmark og Tyskland. Nu skal stenene spille en rolle i et kunstværk der udspiller sig den 8. maj. Privatfoto
Grænsesten er et projekt, der fejrer Genforeningsjubilæet, grænselandet og dets befolkning som en visuel event, der er bygget op om de 280 grænsesten, der markerer den dansk-tyske grænse.

Grænselandet: Det er de 280 grænsesten på overgangen mellem Danmark og Tyskland, der spiller en vigtig birolle i en event, som Teater Seachange står bag. Men den vigtigste rolle er tiltænkt de levende mennesker, som skal være en del af værket, som udspiller sig ved grænsestenene. Det forklarer Barbara Simonsen, som er kunstnerisk leder af projektet.

- Det er en slags kæmpe happening langs grænselinjen - en slags blanding af en lysinstallation og en levende happening, hvor folk fra grænselandet mødes ved grænsestenene, og laver en markering af deres relation på tværs af grænselinjen, fortæller Barbara Simonsen.

100 med plads til flere

Ved 100 grænsesten placeres lysspots, der danner en punkteret linje af lys hen over landskabet. Ved hver grænsesten står to eller flere personer, der har en relation til hinanden, men bor på hver sin side af grænsen, hvor de så markerer deres relation på en måde, de selv har valgt.


Jeg synes, at det er vildt spændende at tage udgangspunkt i et sted og lave et værk og en begivenhed som kun passer til det her sted

Barbara Simonsen, kunstnerisk leder


Mere end 100 borgere fra begge sider af grænsen har allerede meldt sig til - og der er plads til flere. Men hvad er egentlig meningen?

- Jeg synes, at det er vildt spændende at tage udgangspunkt i et sted og lave et værk og en begivenhed, som kun passer til det her sted, og kun kan finde sted lige der, fortæller Barbara Simonsen.

Annonce

Maleri og byfest

Deltagerne kommer fra alle dele af grænselandet, unge som ældre. På Dambroen maler kunstnere fra Flensborgfjord et fælles billede med lange pensler fra hver side - ved Pebersmark skal en gruppe gamle venner dele et fad smørrebrød, og i Rudbøl-Rosenkrantz bliver der byfest - med afstand.

- Genforeningen 2020 er selvfølgelig den konkrete anledning til at gøre noget i det område, og ligesom tænke dette her landskab, og denne her egn, og de her mennesker ind: Hvilke historier kan de fortælle, siger Barbara Simonsen, og understreger, at der er plads til endnu flere deltagere ved arrangementet, der finder sted langs hele grænsen den 8. maj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce